Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Eduskuntavaalit 2023: Uudeltamaalta valitaan jättiläismäärä kansanedustajia – tällainen on Tage Lindbergin massiivinen ennuste läpimenijöistä

Nora Vilva/Arja Jokiaho

Demokraatin vaalisarjassa käydään läpi kaikki vaalipiirit. Tage Lindberg arvioi nyt Uudenmaan piirin asetelmat eduskuntavaalien alla. Sarjan kaikki kirjoitukset löytyvät täältä.

Tage Lindberg

Uudenmaan äänestysprosentti vuoden 2019 vaaleissa oli 73,3 %. Alin vertailuluku oli 12 694. Nyt valitaan vaalipiiristä 1 kansanedustaja enemmän kuin vuonna 2019, eli 37 kappaletta. Vuoden 2019 vaaleissa kokoomus sai 9 paikkaa, SDP 7, perussuomalaiset 6, vihreät 5, RKP 3, keskusta 2, vasemmistoliitto 2, Liike Nyt 1 ja kristillisdemokraatit 1.

KOKOOMUS on vaalipiirin suurin puolue; on ollut sitä pitkään ja on sitä näiden vaalien jälkeenkin. Ehdokasasettelu onnistui hyvin, kilpailukykyisiä ehdokkaita on tarjolla enemmän kuin ehkä koskaan.

Listan yleisilme on kuitenkin varsin konservatiivinen, mikä saattaa karkottaa joitakin äänestäjiä. Kokoomus tavoittelee useampaa lisäpaikkaa, mutta mielipidetiedustelut ovat ennustaneet maltillisempaa lopputulosta. Edellisten vaalien ääniharava Elina Valtonen on ehdolla Helsingissä, Kari Tolvanen ja Ruut Sjöblom jättävät vaalit väliin.

Kokoomuksen varmat läpimenijät ovat seuraavat ehdokkaat:

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sai jo viimeksi lähes 15 000 ääntä, nyt se raja mennee rikki. Jarno Limnell on korkean profiilin ehdokas, ja hän aloittaa uransa valtakunnanpolitiikassa näiden vaalien myötä. Vantaalta ponnistava Sari Multala voi myös luottavaisena seurata laskentaa. Sotilastaustainen Pekka Toveri lähti politiikkaan mukaan kypsemmällä iällä, ja singahtaa suoraan eduskuntaan. Mia Laiho on vakiinnuttanut asemansa Espoon kokoomusäänestäjien keskuudessa, ja saa siten jatkokauden. Oikeistosiiven ehdokkaista Heikki Vestman menee varmasti läpi, ääniä tulee muualtakin kuin Sipoosta.

Näiden seitsemän varman läpimenijän lisäksi kokoomus saa kolme-neljä ehdokasta läpi. He löytyvät seuraavasta ryhmästä:

Lisää aiheesta

Pihla Keto-Huovinen on nykyinen kansanedustaja, hän on poliitikolle epätyypilliseen tapaan jopa hiljainen ja harkitsevan oloinen. Mutta hän on terävä, ahkera ja mukava, joten jatkokausi on täysin mahdollinen. Lasse Lehtonen tuli tutuksi pandemian aikana, ja saa varmasti ääniä monelta varttuneelta äänestäjältä.

Tere Sammallahti on Vestmanin lailla ehdokasjoukon oikean laidan taistelijoita; hänen äänimääränsä ovat olleet kasvussa ja läpimeno on lähellä. Pia Kauma sai hyvän äänimäärän edellisvaaleissa, mutta kokoomuksen kisa Espoossa on entisestään kiristynyt. Läpimeno ei kuitenkaan olisi mikään yllätys.

Henrik Vuornos on fiksun ja mukavan miehen maineessa, mutta äänet eivät ole tarttuneet toivotusti. Nyt on iskun paikka, läpi olisi päästävä. Mervi Katainen ei onnistunut odotetusti edellisvaaleissa, nyt on edessä uusi yritys. Katainen kuuluu myös maltillisiin ja asiallisiin kokoomustoimijoihin, jonka läpimenoa toivotaan laajalla rintamalla kautta poliittisen kentän. Noora Fagerström on tehnyt uraa kokoomuslaisena kuntapoliitikkona jo pidempään, mutta suuri yleisö tuntee hänet Diilin kautta. Tarttuvatko äänet riittävästi?

Vielä Fagerströmiäkin suurempi kysymysmerkki on toimittaja Susanne Päivärinta, jota voidaan pitää listan jokerina. Ääniä voi tulla reippaasti, tai sitten hyvinkin vähän. Ekonomikaksikko Sture Fjäder & Martin Paasi taivaltavat kampanjapolkua eteenpäin sen oikeaa laitaa. Molemmat ovat suomenruotsalaisia, ja voivat vaalien sivuosumana torpedoida RKP:n haaveet lisäpaikasta. Onnistuessaan toinen heistä voi jopa olla hyvinkin korkealla, mutta kumpi? Mainitaan vielä Maarit Raja-Aho Vantaalta, myös hänellä on edellytyksiä menestyä näissä vaaleissa.

SDP tavoittelee lisäpaikkaa näissä vaaleissa. Nykyisistä kansanedustajista ministeri Timo Harakka on ehdolla Helsingissä.

Varmuudella läpi menee eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Vantaalta, jonka poliittisen uran lakipiste on edelleen saavuttamatta. Espoosta varmuudella läpi menee pitkään politiikassa ja muussa julkisuudessa mukana ollut Maria Guzenina. Kolmas varma läpimenijä on europarlamentista apuun rientänyt Miapetra Kumpula-Natri, joka varmasti saa ääniä koko vaalipiirin alueelta. Entinen pääministeri Antti Rinne sai yli 12 000 ääntä edellisvaaleissa, voisi ajatella, että läpimeno onnistuisi tälläkin kerralla.

Siihen loppuivatkin varmat läpimenijät, lopuista kolmesta-neljästä paikasta käydään hurja ja todennäköisesti tasainen taistelu. Siihen osallistuvat ainakin Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen, jonka menestystä toivotaan laajalla säteellä demarikentässä. Lohjan ykkösdemari, edellisvaaleissa niukasti eduskunnasta pudonnut Joona Räsänen yrittää paluuta isolle kirkolle, eikä yritys vaikuta mitenkään mahdottomalta. Johan Kvarnström yrittää uudelleen läpi läntiseltä Uudeltamaalta. Hänen vaaliräppinsä on näiden vaalien hienoimpia tekeleitä.

Kimmo Kiljunen on tehnyt pitkän uran politiikassa, edellisvaaleissa hän meni läpi oletettavasti pääosin eläkkeensaajien äänillä. Nyt taitetun eläkekeskustelun puuttuessa Kiljusella voi olla edessä taitettu äänimäärä, mutta läpimeno on toki mahdollista edelleen. Hussein al-Taee meni niukasti läpi vuonna 2019, ja rajataistelu voi olla edessä nytkin. Hänen menestymisensä kannalta on tärkeää, että erityisesti Vantaan maahanmuuttotaustainen väestö lähtee äänestämään.

SDP:n nuoremmista ehdokkaista Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto voi tehdä oikein hyvän tuloksen, ääniä on luvassa Hyvinkään lisäksi kautta vaalipiirin. Porvoosta ponnistava Anette Karlsson on tehnyt pitkää ja järjestelmällistä nousua kohti kirkkaita valoja. Hän saa paljon tukea koko itäisen Uudenmaan alueelta, joten eväät menestykselle ovat kasassa.

Mainitaan vielä Sirkka-Liisa Kähärä ja Säde Tahvanainen, molemmat Vantaalta. Onnistuessaan jompikumpi voi kolkutella vallan portteja.

PS sai edellisvaaleissa kuusi paikkaa. Viimeisenä läpi mennyt Riikka Slunga-Poutsalo ei ole ehdolla näissä vaaleissa.

Puolueen puheenjohtaja ja pääministeriehdokas Riikka Purra nousee varmasti listan kärkeen tällä kerralla, useat ehdokkaat joutuvat luovuttamaan ääniä hänelle. Yksi heistä on Leena Meri, mutta se ei uhkaa hänen jatkokauttaan. Mika Niikko on vakiinnuttanut asemansa, eikä mikään viittaa siihen, että läpimenon kanssa olisi ongelmia. Nykyinen edustaja Ari Koponen ei tehnyt huikeita aluevaaleja, mutta marginaali viivaan on kuitenkin todennäköisesti riittävä. Arja Juvonen kuuluu puolueensa maltilliseen siipeen, ja Uudenmaan kaltaisessa vaalipiirissä sellaiselle on tilaa.

Ehdokasgallerian mielenkiintoisin nimi on historioitsija Teemu Keskisarja, jonka monen yllätykseksi asettui ehdolle PS:n listalle. PS:n entinen puoluesihteeri Simo Grönroos on potentiaalinen menestyjä, kuten myös espoolainen valtuutettu Henna Kajava. Vihdin PS:n kuntavaalien ääniharava Veli-Matti Laitinen on tosissaan liikkeellä. Mäntsälän kuntavaalien äänihara Satu Lampi voi olla kova luu, jos saa ääniä muualtakin kuin kotikunnastaan.

Remontti-Reiska Jorma Piisinen on median kautta eräille tuttu, se voi poikia ääniä. Pertti Ruuska oli Hangon kuntavaalien ääniharava, nyt tarvitaan ääniä muualtakin. PS:n lista on perinteisiä puolueita arvaamattomampi, mutta kuitenkin näyttää siltä, että istuvat edustajat ovat vahvoilla.

VIHREÄT uhkaavat menettää yhden paikan näissä vaaleissa. Lista ei ole sukupuolijaon näkökulmasta tasapainoinen. Tämä korostui, kun Pirkka-Pekka Petelius ei lähtenyt toista kertaa ehdolle. Hän oli vihreiden listan ykkönen 2019. Inka Hopsu oli listan kakkonen, ja menee nytkin läpi. Noora Koponen oli kolmas, ja mennee varsin näkymättömästä vaalityöstä huolimatta edelleen läpi. Saara Hyrkkö ja Tiina Elo ottivat kaksi viimeistä paikkaa. Kaikki edellä mainitut naiskansanedustajat ovat Espoosta, mikä on melkoinen vääristymä. Etenkin, kun heidän keskeinen haastajansa, karismaattinen ja energinen Peppi Seppälä on myös Espoosta.

Vantaalta löytyy kolme ehdokasta, jotka voivat onnistuessaan sekoittaa pakkaa: Tuire Kaimio, Eva Tawasoli sekä Tia Seppänen. Vihreiden miesehdokkaiden joukossa ei suuren suurta menestystä ole odotettavissa, poikkeuksena demarina poliittisen uransa aloittanut Markus Myllyniemi Kirkkonummelta. Noteerataan vielä RKP:n riveistä vihreisiin siirtynyt Thomas Elfgren, tällaisessa ehdokasasettelutilanteessa hän voi pärjätä yllättävänkin hyvin.

RKP tavoittelee neljättä paikkaa näissä vaaleissa. Tavoite ei ole mahdoton, mutta se vaatii ääniä myös muilta kuin ruotsia äidinkielenään puhuvilta. Anders Adlercreutz on RKP:n ääniharava; edellisvaaleissa tuli lähes 10 000 ääntä ja suunta on nouseva edelleen. Ministeri Thomas Blomqvist haravoi äänensä läntiseltä Uudeltamaalta, mutta saa enenevässä määrin kilpailla Henrik Wickströmin kanssa, joka menee todennäköisesti läpi. Mikaela Nylander jäi edelliskerralla rannalle, nyt on paluuyritys meneillään.

Porvoossa on muitakin ehdokkaita jakamassa äänipottia, eli ay-taustainen Elin Blomqvist-Valtonen ja entinen SU-puheenjohtaja Frida Sigfrids. Idästä kuitenkin vyöryy todella vaarallinen haastaja, Otto Andersson haluaa olla ensimmäinen kansanedustaja Loviisasta vuosikymmeniin. Mainitaan vielä kaupunginvaltuutettu Karin Cederlöf Espoosta, niin paikoista kisaavat lienevät kasassa.

KESKUSTAN kaikki kaikessa on puolustusministeri Antti Kaikkonen. Matti Vanhanen ei enää lähtenyt ehdolle, joten Kaikkosen tehtävänä on vetää perässään toinen keskustalainen eduskuntaan. Hän voisi olla Eerikki Viljanen Vihdistä, Riikka Pakarinen Espoosta tai Timo Laaninen Keravalta. Keskustan lista on tasoltaan varsin heikko, joten Kaikkosen on kerättävä ääniä todella paljon, jotta toinen paikka saavutettaisiin.

Myös vasemmistoliitto uhkaa menettää toisen paikkansa. Puheenjohtaja Li Anderssonia tuurannut kansanedustaja Jussi Saramo menee läpi, mutta miten käy Pia Lohikosken? Vantaalainen Funda Demiri on nousussa, kuten myös Katja Ylisiurua Kirkkonummelta. Lista on kuitenkin väritön ja heikon oloinen, toisen paikan menettäminen on lähellä.

Liike Nyt oli edellisissä vaaleissa lähellä saada kaksi paikkaa Uudeltamaalta. Lähellä se on nytkin, ellei sitten Liberaalit tee reikää kylkeen Sanna Kurrosen muodossa. Puolueen puheenjohtaja Hjallis Harkimo menee läpi, kaveriksi on tarjolla ainakin viime vaalien listakakkonen, vantaalainen kaupunginvaltuutettu Nina Nummela. Muita mahdollisia menestyjiä ovat espoolainen kaupunginvaltuutettu Nora Stenvall tai sotatieteiden tohtori, lääkäri Matti Lehesjoki Espoosta. Televisiosta tuttu Amanda Harkimo on listan jokeri, tarttuvatko äänet?

KD:n istuva edustaja Antero Laukkanen ei ole vaaleissa mukana. Toiveet kohdistuvat entiseen huippu-urheilijaan Mika Poutalaan, joka lienee listan vahvin. Myös entinen kansanedustaja Jouko Jääskeläinen sekä vantaalainen kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela löytyvät listan kärkipäästä. Jokerina voidaan pitää porvoolaista kamppailulajien harrastajaa, Niklas Räsästä.

Liberaalit tavoittelevat tosissaan paikkaa tästä vaalipiiristä. Ekonomisti Sanna Kurrosen tehtävänä on saada niin paljon ääniä, että liberaalit saa yhden paikan. Muu lista tukee minkä pystyy, mutta listan ykkösestä ei ole epäselvyyttä.

Ennuste:

Kokoomus 10 (+1): Mykkänen, Limnell, Multala, Laiho, Vestman, Toveri, Sammallahti, Lehtonen, Kauma,
Katainen
SDP 8 (+1): Lindtman, Guzenina, Kumpula-Natri, Rinne, Peltonen, Kvarnström, Räsänen, Kiljunen
Perussuomalaiset 7 (+1): Purra, Meri, Niikko, Koponen, Keskisarja, Kajava, Laitinen
Vihreät 4 (-1): Hopsu, Koponen, Hyrkkö, Myllyniemi
RKP 4 (+1): Adlercreutz, Wickström, Blomqvist, Andersson
Keskusta 1 (-1): Kaikkonen
Vasemmistoliitto 1 (-1): Saramo
Liike Nyt 1: H. Harkimo
Kristillisdemokraatit 1: Poutala

RKP:n neljäs paikka on hyvin epävarma. Se voi mennä myös kokoomukselle tai vihreille.

Kirjoittaja on SDP:n helsinkiläisen puolueosaston Tölö Unga Socialister TUS:n puheenjohtaja ja toiminut muun muassa silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen (sd.) erityisavustajana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE