Opinion

En klunk energi om dagen är bra för magen?

Jorge Franganillo/Unsplash
Energidrycker har blivit allt vanligare både bland ungdomar och vuxna.

Under de senaste åren har energidryckerna börjat sticka upp som små koffeinfyllda svampar på butikshyllorna. Men är dessa svampar egentligen ätbara, eller är de ett hot mot vår hälsa?

Isa Muotio

Arbetarbladet

 

 

Hösten är svampälskarens favoritårstid. Med en tom korg går man till skogen i hopp om att fynda både gamla godingar, men kanske även en ny delikatess. Man bör dock se upp med vad man plockar. Tar man med sig fel sorts svamp hem i korgen, kan resan till skogen plötsligt få ett tragiskt slut. Det är därför viktigt att ta reda på vad för svampar som inte är till för att ätas.

Denna resa till skogen kan liknas vid en resa till affären. Där tar vi med oss vår korg och börjar vår resa genom trängsel och hyllor för att hitta de godbitar som vi är på jakt efter. Ibland kan vi även hitta något nytt som vi vill smaka på. Ofta kanske vi lägger ner produkten i korgen utan en större tanke på vad den egentligen innehåller. Kanske faller vi för dess inbjudande färger, exotiska smaksättning eller andras lovord. I värsta fall är denna produkt en av de giftiga energisvampar som vi borde se upp för.

Energidrycker har blivit allt vanligare både bland ungdomar och vuxna. Den hederliga koppen kaffe kanske inte räcker till för att ge oss den energi eller det fokus vi behöver för att klara av de uppgifter vi har framför oss. Kanske har vi även en tung natt med lite sömn bakom oss, vilket gör saker och ting ännu tyngre. Då kan en välsmakande energidryck komma väl till pass. Men betalar vi ett större pris för denna energi än vi kanske hade räknat med?

För många som lider av sömnproblem kan koffein göra att sömnen blir ännu mer lidande. En energidryck motsvarar ofta mer än två koppar kaffe, vilket kan förklara att vi känner oss energiska. Denna mängd koffein kan dock sätta sina spår och ju mer man får i sig per dag, desto mer kan behövas för att hålla samma fokus som tidigare. Detta i sin tur kan leda till att en energidryck blir till två och vem vet vart det slutar.

Att man redan från tidig ålder har som vana att hälla i sig energidryck ser jag som mycket oroväckande. I Finland rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd (THL) att energidrycker inte bör säljas till personer under 15 år, trots detta är det inte ovanligt att dessa drycker hamnar i händerna på personer yngre än så. Personligen började jag dricka energidryck i och med mina studier på universitetet. En energidryck var lätt att plocka med sig i väskan och kunde avnjutas då behovet uppenbarade sig. Några tankar på hur detta skulle kunna påverka mitt välmående och min sömn, fanns dock inte.

I innehållsförteckningen på en del energidrycker ser man både vitaminer och E-ämnen uppenbara sig. Men hur nyttiga är dessa egentligen och kan de ha någon långvarig skada? Enligt Livsmedelsverkets bedömning anses energidrycker och dess innehåll vara säkra. Dock frågar jag mig ofta om hur mycket man egentligen borde lita på detta med tanke på alla de halvfabrikat, godsaker och annat som trots allt har en given plats i butikshyllan.

Så, vad borde man göra?

Jag är absolut ingen expert, men tack vare egna erfarenheter så tror jag det bästa vore att låta dessa energisvampar stanna kvar på butikshyllan och istället ta med sig sin korg till svampskogen. För en sak är säker och bevisad; en promenad i naturen är nyttigt för både kroppen, knoppen och sömnen. Och har man tur kanske man hitta naturens egna energisvampar att ta med sig hem i korgen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE