Kolumnit
30.1.2019 13:04 ・ Päivitetty: 30.1.2019 13:04
Esperi Care ei ole yksittäistapaus, eikä ilmiö ole uusi: nyt tulee pysäyttää Sipilän hallituksen markkinamalli
Ikäihmisten palvelut ovat saaneet paljon huomiota Esperi Caren tapauksen myötä. Kyseessä ei kuitenkaan ole yksittäistapaus, sillä aluehallintovirastojen tarkastuksissa on havaittu lukuisissa yksityisten hoivajättien yksiköissä samankaltaisia ongelmia.
Ilmiö ei ole myöskään uusi, vaan ikäihmisten palveluiden puutteet ovat olleet pitkään tiedossa, ja vastaavia ongelmia on myös kotihoidossa.
Viime vaalikaudella SDP:n johdolla valmisteltu vanhuspalvelulaki paransi ikäihmisten oikeusturvaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskevien päätösten valmisteluun ja palvelujen sisältöön. Selvitysten perusteella lailla myös pystyttiin vaikuttamaan vanhustenhoidon epäkohtien korjaamiseen. Lain vaikuttavuutta kuitenkin heikensi se, että kokoomus ei missään vaiheessa suostunut vaatimaamme sitovaan vanhuspalvelujen henkilöstömitoitukseen.
Ensin tulee pysäyttää Sipilän hallituksen markkinamalli.
Sipilän hallitus sen sijaan valitsi leikkausten tien. Se kevensi vanhuspalvelulain kirjauksia kuntien vanhustyön osaamisen vaatimuksista, poisti ikäihmisen vastuutyöntekijän ja heikensi henkilöstömitoitusta siten, että vanhustyön osaamista ei enää vaadittu kaikilta työntekijöiltä. Myös kuntien valtionosuutta leikattiin vanhuspalveluiden osalta. Varoitimme jo tuolloin, että heikennykset tulevat huonontamaan palveluiden laatua, mutta tähän suhtauduttiin välinpitämättömästi.
Nyt sama hallitus sanoo, että vanhuspalveluiden ongelmat ratkeavat sote-uudistuksella, jossa hoivapalveluita keskitetään yhä voimakkaammin muutaman yksityisen palveluntuottajan käsiin. Samalla hallitus vaatii säästöjä miljardien eurojen edestä. Valvontaan ei resursseja olla lisäämässä, vaan hallitus luottaa yritysten omavalvontaan. Esperin ja muiden isojen yksityisten palveluntuottajien tapaukset ovat äärimmäinen esimerkki siitä, mihin tämä linja voi johtaa.
Tarvitsemme tekoja vanhuspalveluiden vahvistamiseksi. Ensin tulee pysäyttää Sipilän hallituksen markkinamalli. Sitten tarvitsemme lisäpanostusta henkilöstöresursseihin, henkilöstön osaamiseen ja palveluiden valvontaan. Vaativammat palvelutarpeet edellyttävät nykyistä vahvempaa gerontologista osaamista ja henkilöstömitoitusten tarkempaa määrittelyä ihmisten palvelutarpeiden mukaisesti. SDP on myös esittänyt vanhusasiavaltuutetun tehtävän perustamista. Kotihoidon palveluja tulee myös parantaa.
Lisää aiheesta
Lähtökohtana tulee olla, että ihminen saa elää hyvää vanhuutta riippumatta siitä, asuuko hän kotona, laitoksessa tai tehostetussa palveluasumisessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.