Nyheter

Ett potentiellt bakslag för klimatarbetet: ingen överenskommelse i den parlamentariska uppföljningsgruppen

Markus Kammermann/Pixabay
Klimatpolitikens förutsebarhet har drabbats av ett potentiellt bakslag.

Inför valperioden som inleddes 2019 enades alla riksdagspartier förutom Sannfinländarna om vissa klimatmål. Det gav klimatpolitiken en viktig förutsebarhet som nu saknas i och med att klimatpolitikens parlamentariska uppföljningsgrupp under perioden som nyss tog slut inte kom överens om några slutsatser.

ABL

 

 

Det här beskedet fick SDP:s representant i uppföljningsgruppen, riksdagsledamot Johan Kvarnström, fredagen innan riksdagsvalet. Han beklagar det uteblivna slutresultatet.

– Jag är stolt över att mitt parti höll fast vid en ambitiös linje och beklagar att det hos några andra partier denna gång inte fanns stöd för de slutsatser som gruppen föreslogs omfatta, säger Kvarnström och påpekar att förslagen inte är offentliga.

Han bedömer att allt arbete i uppföljningsgruppen inte på något sätt vore bortkastat ändå. Tvärtom har det gett alla en gemensam lägesbild.

– Den största förändringen ur en uppföljningsgrupps perspektiv är nog att markanvändningssektorn gått från att vara en kolsänka till att vara en utsläppskälla. Det påverkar grunden för vår klimatpolitik och i förlängningen sätter det press på hela ansvarsfördelningssektorn där utsläppsminskningarna är svårare att genomföra socialt hållbart. Åtgärder har lyckligtvis redan vidtagits, som förberedelser för att förnya skogslagen, säger Kvarnström.

Att det inte var endast Sannfinländarna som stack ut i uppföljningsgruppen den här gången vållar viss oro för den kommande periodens klimatpolitik. Kvarnström bedömer ändå att flera partier som inte omfattade slutsatserna var skeptiska till medlen eller formuleringarna snarare än målen.

– Samtidigt måste klimatpolitiken få konkretiseras. Om den stannar på festtallsnivå så lyckas vi inte med en omställning.

Riksdagsledamot Johan Kvarnström betonar att klimatpolitiken inte får stanna på festtalsnivå. (Foto: Jukka-Pekka Flander)

Klimatpolitikens parlamentariska uppföljningsgrupp leddes av miljöminister Maria Ohisalo (De Grönas partiordförande) som enligt Kvarnström ledde arbetet föredömligt.

– Risken är att klimat- och miljöfrågor försummas i tider av försämrad köpkraft och andra kriser, men det är våra största kriser i den stora bilden och det ligger i allas intresse att vi blir klimatneutrala och går från att utarma den biologiska mångfalden till att stärka den. Nu är frågan förstås hurdan regering och hurdant regeringsprogram Finland får. Utifrån valresultatet ser vi en risk för att Finland tar ett steg bakåt i klimatarbetet på samma sätt som klimatpolitiken fått mindre tyngd i Sverige efter högerns valseger där, säger Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE