Nyheter
15.4.2024 20:45 ・ Uppdaterad: 15.4.2024 20:55
Europarådet diskuterar Kosovos medlemskap och avtal om artificiell intelligens
Över 700 europeiska parlamentariker samlas den 15-19 april till Europarådets parlamentariska församlings vårsession i Strasbourg.
Huvudtemat för sessionsveckan är Kosovos ansökan om medlemskap. Kosovo ansökte om medlemskap i Europarådet 2022. Församlingen föreslås godkänna medlemskapet, eftersom det skulle medföra att kosovanerna omfattas av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Det slutliga beslutet om medlemskap fattas av ministerkommittén senare på våren.
Församlingen utarbetar också ett utlåtande om Europarådets ramkonvention om artificiell intelligens. Avtalet skulle sätta gränser för utvecklingen och användningen av artificiell intelligens med tanke på de mänskliga rättigheterna, demokratin och rättsstatsprincipen. Avtalet är avsett att vara globalt och skulle vara det första i sitt slag.
Människorättsproblem i Ryssland tas upp i flera diskussioner
Andra teman under sessionsveckan är återuppbyggnaden av Ukraina, människorättsproblemen i Ryssland, skyddet av barn mot våld på nätet samt hur folkomröstningar borde ordnas.
I Ukrainarapporten behandlas behovet av att använda Rysslands frysta tillgångar för att återuppbygga Ukraina. I debatten deltar Ukrainas parlaments talman Ruslan Stefantjuk. Övriga gästtalare under sessionsveckan är prins Alois von und zu Liechtenstein, som är tronarvinge och ställföreträdande regent i Liechtenstein samt Mihai Popşoi, Moldaviens vice premiärminister.
I diskussionerna om Ryssland behandlas bland annat betydelsen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs arbete samt den godtyckliga arresteringen av journalisten Vladimir Kara-Murza och den systematiska förföljelsen av krigsmotståndare.
Dessutom kommer Europarådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić och Europarådets ordförandestat Liechtensteins utrikesminister Dominique Hasler att besvara parlamentarikernas frågor. Som tema för en brådskande aktualitetsdebatt har föreslagits Europarådets roll för att lindra den humanitära krisen i Gaza.
Europas äldsta och största politiska organisation och människorättsorganisation
Europarådet grundades 1949 och är kontinentens äldsta och mest omfattande organisation för politiskt samarbete och mänskliga rättigheter. Den parlamentariska församlingen består av medlemsländernas parlamentariker. Den bidrar med initiativ och rekommendationer, utifrån vilka ministerkommittén fattar beslut i ärenden.
Från riksdagens delegation i Europarådet deltar följande medlemmar i sessionen: Kimmo Kiljunen (delegationens ordförande, SDP), Jarno Limnéll (Samlingspartiet), Minna Reijonen (Sannfinländarna), Pauli Aalto-Setälä (Samlingspartiet), Tuula Haatainen (SDP), Petri Honkonen (Centern) och Anna-Kristiina Mikkonen (SDP).
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Huvudnyheter
Nyheter
Internationellt