Nyheter

Fagerholmpriset till sannfinländaren Niikko – Risto Huvila från Israel-vänskapsförbundet berättar om priset

Demokraattis bildarkiv
Finland-Israel Föreningarnas Förbund instiftade 2018 ett pris som lyfter fram K-A Fagerholms tidiga insats i relationerna mellan Finland och Israel.

Finland-Israel Föreningarnas Förbund instiftade K-A Fagerholm-priset 2018 för en inflytelserik person som har visat sig speciellt Israelvänlig och främjat relationer mellan Finland och Israel. ABL telefonintervjuade vänskapsförbundets ordförande Risto Huvila som var initiativtagare till att priset namngavs just efter den finlandssvenska socialdemokraten, talmannen och trefaldiga statsministern Fagerholm. Priset går 2020 till sannfinländaren Mika Niikko som är ordförande för riksdagens utrikesutskott.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Affärsmannen Risto Huvila har varit ordförande för Israel-vänskapsförbundet sedan 2018 och redan under sitt första år som ordförande tog han initiativ till K-A Fagerholm-priset som 2018 tilldelades den kristdemokratiska riksdagsledamoten Peter Östman från Larsmo. Priset tilldelas 2020 för andra gången och nu har sannfinländaren Niikko blivit utsedd till pristagare. Huvila berättar att han är amatörhistoriker med intresse för Israels tillkomstprocess och tidiga historia. Det var det historiska intresset som ledde honom till K-A Fagerholm.

 

– När jag blev ordförande 2018 insåg jag att den största gestalten bland alla mina företrädare var K-A Fagerholm. När den ursprungliga Finland-Israel Föreningen grundades den 15 december 1954 utsågs Fagerholm till ordförande. Han var en av många ytterst inflytelserika personer som grundade föreningen. I den första styrelsen fanns bland annat Albin Lundström som var vice vd för Kesko och ärkebiskopen Ilmari Salomies. Fagerholm var ordförande i hela 22 år och han var aktiv Israelvän hela vägen till sin dödsbädd. Under andra världskriget satte Fagerholm sin ministerpost på spel för att han ville försvara judarna, berättar Huvila.

 

Med stolthet nämner Huvila att Fagerholms dotterdotter Tea Kekkonen talar vid prisceremonin och själv har han valt ett citat ur memoarboken Talmannens röst för att lyfta fram personen i vars namn priset tilldelas.

 

– Fram till 1992 hade vår ordförande alltid antingen politiker- eller diplomatbakgrund. Själv har jag bakgrund inom affärslivet som managementkonsult och önskar att kunna engagera politiker i vår verksamhet. Av socialdemokraterna var Arvo Salo vår ordförande mellan 1982 och 1987, påminner Huvila.

 

Intresset för politisk historia som hobby har lett till Huvilas bok Israelin ihme ja presidentti Truman om president Harry S. Trumans roll bakom Israels grundande. Under de senaste femton åren berättar Huvila att han har läst mycket både biblisk och modern historia, om folk i Mellanöstern och Israels politiska historia.

 

Efter ett långt samtal om historia får Huvila frågan om valet av Mika Niikko som pristagare.

 

– Niikko representerar inte huvudfåran inom Sannfinländarna. Bara några av partiets företrädare har tagit starkt offentligt ställning för Israel och judarna men Niikko har varit den mest högljudda av dem, konstaterar Huvila.

 

Medan priset tilldelas Niikko som individ och inte partiet han företräder, får Huvila också svara på frågan om Sannfinländarnas partiledare och hans uttalanden. Under hösten har det talats mycket om antisemitism i  partiordförande Jussi Halla-ahos gamla blogginlägg, vilka har lyfts fram i den nya biografin som journalisten Lauri Nurmi har skrivit.

 

– Visst låter uttrycket holo-hölinä fruktansvärt hemskt. Hoppas att Halla-aho som politiker förstår vad som är anständigt och han har inte tagit ställning i frågan om Förintelsen längre. Man får hoppas att politiker kan utveckla sig och ändra sin ståndpunkt. Till vår tidning Jedidut har Halla-aho sagt att han stöder Israels politik, kommenterar Huvila.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE