Nyheter

FSD Österbotten kräver krafttag mot mobbning

Foto: Sofia Jernström
Anna Caldén är kretsordförande för FSD Österbotten.

FSD Österbotten kräver snabba åtgärder för att fånga upp utsatta unga. FSD Österbotten är särskilt oroad för vilka konsekvenser pandemin får för barn och unga. Unga mår psykiskt sämre under pandemin och tillräckligt med stöd och resurser bör sättas till tidigt ingripande och förebyggande insatser i samhället. Särskilt tillräckliga resurser bör avvaras till barnskyddet. Elevvården är också en viktig del av tryggheten i skolan. Det finns stora skillnader i Svenskfinland i tillgången till elevvård. Redan innan pandemin fanns det brist på skolpsykologer och ännu finns det i en del kommuner inte tillräckliga resurser inom elevvården. Lösningsfokuserat arbetssätt i skolan i samarbete mellan olika professionella borde lyftas fram ännu mer.

FSD Österbotten

Arbetarbladet

 

 

Mobbning i skolor och på fritiden är vardag för tusentals barn och unga i Finland. Enligt en uppskattning utsätts ca 15% av barn och unga för olika former av mobbning och våld  i skolmiljön.

 

Det tragiska fallet i Forsby har skakat många och är ett exempel på hur samhället misslyckats att skydda de unga. Alla barn och unga har rätt till en vardag utan rädsla för våld, diskriminering eller trakasserier.

 

I början av året publicerades ett nytt åtgärdsprogram för att förebygga mobbning, våld och trakasserier i skolor och läroanstalter. Programmet har beretts som ett samarbete mellan undervisnings- och kulturministeriet, justitieministeriet, inrikesministeriet och social- och hälsovårdsministeriet. En av åtgärderna i programmet handlar om stärkande av skolgemenskapen i arbetet  mot mobbning.

 

FSD Österbotten anser att det måste finnas nolltolerans mot mobbning såväl i skolor, läroanstalter som i hela samhället. Detta mål har även socialdemokraterna förbundit sig till i regeringsprogrammet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE