Nyheter

Utrikesutskottet tillstyrker DCA-avtalet

Topi Lappalainen
Riksdagshuset i maj 2024.

Riksdagens utrikesutskott tillstyrker avtalet med Förenta staterna om försvarssamarbete, det vill säga DCA-avtalet. Utskottets enhälliga betänkande om proposition RP 58/2024 rd blev klart torsdagen den 27 juni.

ABL

 

 

Enligt utskottet är det viktigaste i avtalet att stärka Finlands säkerhet och försvar. Vid sidan av den bredare utrikes- och säkerhetspolitiska betydelsen stärker avtalet om försvarssamarbete Finlands försvarsförmåga genom att möjliggöra Förenta staternas närvaro, övning och förhandsförvaring av försvarsmateriel samt samarbete mellan Finland och Förenta staterna i alla krislägen.

Förenta staterna har ett liknande avtal med elva andra Natoländer. Modellen för avtalen med Danmark, Norge och Sverige är likadan som för Finland vilket främjar ett närmare regionalt samarbete mellan de nordiska länderna och Förenta staterna.

Förhandlingarna om DCA-avtalet (Defense Co-operation Agreement) blev aktuella när Finland beslutade ansöka om medlemskap i Nato efter att Ryssland hade anfallit Ukraina i februari 2022.

Utskottet betonar riksdagens möjligheter att få information och påverka

Utrikesutskottet betonar i enlighet med statsrådet att avtalet om försvarssamarbete grundar sig på respekt för Finlands suveränitet, lagstiftning och folkrättsliga förpliktelser.

Respekten för suveräniteten stärks av att det på Finlands begäran i de viktigaste artiklarna i avtalet skrevs in en skyldighet att höra bägge parternas åsikter och beakta dem. I enlighet med detta skulle parterna konsultera varandra på olika nivåer, från de väpnade styrkorna ända upp till statens högsta ledning.

Utrikesutskottet anser det viktigt att man följer upp och utvärderar hur konsultationsmekanismen fungerar när man får mer erfarenhet av att verkställa avtalet.

Skyldigheten att respektera lagstiftningen gäller också import och transitering av kärnladdningar, vilket enligt finsk lagstiftning är förbjudet och straffbart. Förenta staterna har enligt sin nuvarande politik ingen plan, avsikt eller orsak att placera kärnvapen i nya länder, och frågan om införsel eller transitering av kärnvapen genom Finland anses vara teoretisk.

Enligt erhållen utredning skulle avtalet inte innebära en permanent närvaro av Förenta staterna i Finland, utan amerikanska styrkor skulle även i fortsättningen i regel vistas i Finland till exempel i anslutning till utbildnings- och övningsverksamhet eller annat samarbete.

Utrikesutskottet betonar att det praktiska verkställandet av försvarssamarbetsavtalet bör följas upp, utvärderas och vid behov bör man vidta fortsatta åtgärder, såsom exempelvis lagstiftningsändringar. Utskottet betonar riksdagens möjligheter att få information och påverka i takt med att avtalet verkställs.

Regeringen har redan undertecknat avtalet med Förenta staterna, men ikraftträdandet kräver godkännande av riksdagens plenum.

Betänkandets svenskspråkiga version (UtUB 5/2024 rd) publiceras på utskottets webbsida

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE