Turva – Hymy

”Hallituksen sanaan ei voi luottaa, ja se on toimivalle yhteistyölle myrkkyä” – SAK:n Eloranta: Aktiivimallilla lyötiin piikki oikeudenmukaisuuden hermoon

Kuva: Kari Hulkko
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvostelee tiukasti hallituksen työttömyysturvaan sorvaama niin sanottua aktiivimallia.

SAK:n verkkosivulla julkaistussa blogissa Eloranta toteaa sen saaneen kansalaisten jyrkän tuomion ja muistuttaa aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen keränneen huippuvauhdilla yli satatuhatta allekirjoitusta.

– Lehtien mielipidepalstat täyttyivät kirjoituksista, joissa joko kerrottiin työttömyyden ankaruudesta tai siitä voimakkaasta epäoikeudenmukaisuuden tunteesta, jonka aktiivimalli synnytti. Asialla eivät olleet vain työttömät, vaan myös työssä käyvät. Oikeudenmukaisuuden hermoon oli lyöty sellainen piikki, ettei kipu taida ihan hevillä talttua, Eloranta kirjoittaa.

Epäoikeudenmukaisuuden tunnetta eivät Elorannan mukaan yhtään hälventäneet poliitikkojen ja ministerien ponnekkaat esiintymiset, joissa vaadittiin milloin syrjäseutujen tyhjentämistä työttömistä, milloin alustatalouden silpputöihin innolla tarttumista.

– Poliitikkojen kommenteista päätellen he eivät myöskään olleet täysin ymmärtäneet, mitä olivat päättäneet. Sen verran horjuvia selityksiä julkisuudessa nähtiin.

Elorannan mielestä aktiivimallin puolustajien kommenteista paistoi myös läpi ylimielisyys ja ylenkatse työttömiä kohtaan sekä tietämättömyys työttömyysturvan sisällöstä, työttömien elämästä ja tilanteesta. Myöskään empatiaa tai myötäelämistä ei näkynyt tai kuulunut.

– Syntyi vaikutelma, että työttömät eivät ole ihmisiä. He ovat lukuja kortistossa, kansantalouden ja huoltosuhteen ehdoilla paikasta ja pätkätyöstä toiseen viskottavia yksiköitä, joilla ei ole minkäänlaisia sosiaalisia, henkisiä tai taloudellisia siteitä.

”Poliitikkojen kommenteista päätellen he eivät myöskään olleet täysin ymmärtäneet, mitä olivat päättäneet.”

– Työttömiä leimattiin ymmärtämättömiksi ja tyhmiksi, kun eivät tajunneet, miten hienon ja kannustavan mallin hallitus oli heille luonut. Pahimmillaan tästä hyväosaisten ylimielisyydestä syntyi sellainen tunnelma, että seuraavaksi ehdotetaan äänioikeuden poistamista työttömiltä, kun eivät kerran tajua hallituksen toimien kauneutta ja jalomielisyyttä, Eloranta jatkaa.

SAK:n puheenjohtaja toteaa, että ammattiyhdistysliikkeelle aktiivimalli on myrkkyä paitsi sisältönsä vuoksi, myös siksi, että hallitus leikkaa työttömyysturvaa, vaikka toisin kilpailukykysopimusta solmittaessa puhuttiin.

– Hallituksen sanaan ei voi luottaa ja se on toimivalle yhteistyölle myrkkyä. Sen lisäksi on hyvä muistaa, että viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana solmittujen maltillisten työmarkkinaratkaisujen voitelijana on käytetty parannuksia työttömyysturvaan.

– Nyt voiteluaine imaistiin pois ja teräs kirskuu. Olikohan sen arvoista aktivointia? Eloranta kysyy lopuksi.

Jarkko Elorannan kirjoitus on julkaistu ensin Suomenmaassa tänään.

AVAINSANAT

Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

 

 

 

 

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.

Porvoossa kohu kaupungin kirjeestä, tulkitaan Niinistön mainokseksi – ”Pöyristyttävää. Harkinta pettänyt.”

Kuva: Nora Vilva
Kuva Porvoosta.

Porvoossa kuohuttaa kaupungin koteihin lähettämä kirje. Kirje on lähetetty niille vanhemmille tai huoltajille, joilla on varhaiskasvatuksessa olevia lapsia.

Kirje alkaa juhlallisesti: ”Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alenevat tammikuusta 2018 alkaen tasavallan presidentti Sauli Niinistön vahvistettua 19.12.2017 varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja koskevan lain muutoksen.” Niinistön nimi on lihavoitu kirjeessä.

 

Kaupungin luottamuselinten jäsenien parissa kirje on herättänyt keskustelua yli puoluerajojen.

– Kyllä harkinta on pettänyt. Kirje lähtee tänä ajankohtana, kun vaalit ovat käynnissä. Kyllä me tästä tulemme huomauttelemaan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jaakko Jalonen toteaa Demokraatille.

Hänen mukaansa kaupungin viestintästrategiaa ei ole noudatettu.

– Tämä ei todellakaan kuulu meidän viestinnällisiin tapoihin. Ensimmäisenä meille sivistysjohtaja ottaa asian selvitykseen, miten näin on päässyt käymään.

”Jotkut sanovat vähän suorempaankin.”

– Minun mielestäni on pöyristyttävää, että kaupungin tiedotteessa kirjoitetaan vaalien alla näin. Kaupungin tulisi olla sitoutumaton eikä tehdä vaalikampanjaa, jolta kyseinen kirje näyttää, kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Anette Karlsson (sd.) toteaa.

Jaakko Jalosen mukaan nyt täytyy selvittää ne prosessit, jotka johtivat kirjeen muotoiluun ja lähettämiseen. Asia nostetaan esiin epävirallisena asiana myös kaupungin luottamuselimissä.

Jalosen mukaan asia velloo nyt myös some-keskustelussa.

– Kyllä tähän on kommentteja tullut, pidetään ehkä vähän harkitsemattomana – ja jotkut sanovat vähän suorempaankin.

Keskustelua aiheesta