Politiikka
21.4.2016 15:25 ・ Päivitetty: 21.4.2016 15:25
“Hallitus tekee hokkus pokkus -temppuja” – SDP:ltä ei herunut ymmärrystä yhtiöittämisvimmalle
SDP ryöpytti hallitusta olan takaa kyselytunnilla sen yhtiöittämisvimmasta. Viimeksi tällä viikolla liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esitti, että maantiet, radat ja vesiväylät ollaan siirtämässä osakeyhtiöön.
– Mitä hallituksessa oikein tapahtuu? Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sampo Terho totesi, ettei hallituksella ole vaaleissa saatua valtakirjaa muuttaa liikkumista maksulliseksi. Onko arvio oikein, SDP:n Eero Heinäluoma kysyi pääministeri Juha Sipilältä (kesk.).
Berner ei ollut työmatkan takia paikalla vastaamassa kohuesityksiinsä. Hänen sijastaan selittelemään joutui Sipilä.
– Yhtiöittämisestä on tehty turha mörkö, hän vähätteli.
Hänen mukaansa hallitus hakee suuriin liikenneinvestointeihin uusia malleja.
– Tämä pyrkimys kannattaa käydä avoimesti läpi. On kyse selvityksestä, löytyykö keinoja, joilla saisimme tehoa julkisten investointien vauhdittamiseen.
Perussuomalaisten kritiikkiin Sipilä ei viitannut sanallakaan. Ryhmäjohtaja Sampo Terho (ps.) sen sijaan yritti rauhoitella mieliä. Hänen mukaansa “tällä viikolla on käyty hieman väärinkäsitysten sävyttämää keskustelua tieväylien mahdollisesta yhtiöittämisestä”.
Lisää aiheesta
Hän korosti sitä, että hallituspuolueet sitoutuneet asian selvittämiseen. Hänen omasta mielestään näin isot uudistukset tosin pitäisi toteuttaa vaalien kautta.
– Mutta ei pidä pelotella päätöksillä, joita ei ole tehty. Teiden käyttö on perusoikeus, johon kaikilla tulee olla varaa ja näin tulee olemaan myös jatkossa, Terho muotoili.
Sipiläkin höllensi köyttä liikenneväylien yhtiöittämisasiassa.
–Selvitetään, onko tämä malli parempi kuin nykyinen. Jos ei ole, pidetään nykyinen.
SDP:n pelko on se, että lompakko määrää, kuka voi ostaa palveluita.
Heinäluoma ihmetteli, miksei keskusta puhunut ennen vaaleja mitään valtaisasta yhtiöittämisaallosta, joka muuttaa muun muassa teillä ja vesillä liikkumisen maksulliseksi.
– Te maalaatte yhtiöittämisvimmallanne loistavia tuloksia hokkus pokkus -tempuilla. Mistä raha tulee? Se tulee käyttäjämaksuina. Osakeyhtiö määrää hinnoittelun ja eduskunta saa katsoa sivusta.
Sipilä korosti, että investointipäätöksiä “ei siirretä markkinavoimille” vaan ne pysyvät poliittisissa käsissä.
Sipilä väitti, että aikeet liikenneverkkovälineiden yhdistäminen ei tullut “puskista” vaan keskustan vaaliohjelmassa oli ajatus Infra Oy:stä. Hän peräänkuulutti avointa keskustelua “avoimesti ja ilman pelkoa”.
Antti Rinne (sd.) kuittasi Sipilän puheet nopeasti. Hän pelkää hallituksen rakentavan yhteiskuntaa, jossa eriarvoisuus lisääntyy.
– Minä en muista keskusteluja, joissa olisi puhuttu siirtymisestä markkinavetoiseen yhteiskuntaan hyvinvointivaltion sijasta. SDP:n pelko on, että lompakko määrää, kuka voi ostaa palveluita.
Paavo Arhinmäki (vas.) varoitti, että yhtiöittäminen on harppaus kohti yksityistämistä. Hän piti yhtiöratkaisua puhtaan ideologisena ja kysyi, mahtaako keskustan ideologi Santeri Alkio pyöriä nyt haudassaan.
Sipilä suorastaan tuohtui. Hänelle Alkio on yhteiskunnan intohimoinen uudistaja. Toista näkee Sipilän mielestä nyt eduskuntasalissa, jossa vaivaa apatia.
– Pelko ohjaa keskustelua. Olen kuulut vain, mitä ei saa tehdä. Ei kai tämä voi – hyvänen aika – olla ongelma, jos haluamme selvittää asian ja katsoa plussat ja miinukset.
Terveyspalveluiden yhtiöittämisen järkevyyden otti esille Kristiina Salonen (sd.), joka kehui neuvolapalveluita. Hän kysyi, mitä ihmeen lisäarvoa sillä olisi, jos ne yhtiöitettäisiin. Sipilän mukaan sillä ei ole väliä, onko työntekijän palkkanauhassa työnantajana maakunnan omistama yhtiö tai osuuskunta.
– Emmehän me hölmöjä ole, että tuhoaisimme järjestelmän parhaita osia, hän lupasi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka