Norden

Han överlevde Utøya och blickar framåt

Foto: Henrik Helenius
Gaute Børstad Skjervø är vice ordförande för AUF.

Arbeiderpartiet är ett parti som ska ha makt och inflytande, säger Gaute Børstad Skjervø som är vice ordförande för det socialdemokratiska Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) i Norge.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Skjervø är 26 år och också nybliven första ersättare till Stortinget, det norska parlamentet, för Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag.

 

Han talar rakt på sak, genomtänkt och koncentrerat.

 

Skjervø är en framtidsman i norsk politik, säger partiveteranen Tone Bratteli som är dotter till Norges tidigare socialdemokratiske statsminister Trygve Bratteli och som intervjuaren träffar ett par dagar senare i Oslo.

 

Gaute Børstad Skjervø hör till dem som överlevde den fruktansvärda tragedin på Utøya den 22 juli 2011 då 69 personer föll offer för ett terrordåd. Utöya ägs av AUF som arrangerar regelbundna sommarläger på ön.

 

– Vi märkte konsekvenserna då AUF förlorade en hel generation av unga människor. Dem skulle vi gärna ha haft kvar. Men det positiva är att kampen fortsätter och att vi nu får nya modiga ungdomar med i vår verksamhet, konstaterar Skjervø.

 

Med stolthet i rösten framhåller han följande:


– AUF är med sina cirka 10 000 medlemmar den absolut största politiska ungdomsorganisationen i Norge.Vi har all anledning att vara särskilt glada idag nu när vi fått Arbeiderpartiets ordförande Jonas Gahr Støre som statsminister. Detta hade vi väntat på i åtta år. I åtta långa år.

 

Skjervø är nämligen definitivt övertygad om att Arbeiderpartiet är bäst med makt och inflytande.

 

– Bland våra partier är det Arbeiderpartiet som är bäst på att bära ansvar.

 

Skjervø påminner om att AUF inför stortingsvalet i september i år bedrev valkampanjer över hela landet.

 

– Vi hade aktiviteter från storstäderna till minsta by på glesbygden. Själv deltog jag varje dag genom att dela ut valreklamer i Nord-Trøndelag där jag var stortingskandidat.

 

Detta samtidigt som Skjervø också ledde AUF:s valkamp på riksplanet.

 

Den nya regeringen bygger på Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

 

– Inom AUF hade vi helst sett att också Sosialistisk Venstreparti SV hade varit med i regeringen. Men vi är nöjda med den politiska plattform som Jonas Gahr Støres regering funnit att stå på.

 

– Det var främst oljepolitiken som gjorde att SV valde att bli utanför regeringen. Men AUF anser att det är bättre att påverka inom regeringen än utanför.

 

Norge måste ha fler fötter att stå på ekonomiskt”

 

Bland de viktigaste uppgifterna för den nya regeringen nämner han klimatfrågan, arbetslivet samt stärkandet av fackföreningsrörelsens positioner.

 

– Vi måste bli av med den ”cowboy business” som inte följer lagar och regler utan som istället leder till svartjobb.När det gäller klimatet så bör vi skära ner utsläppen samtidigt som vi skapar jobb. Norge beviljar sju gånger mera resurser till olja och gas än till några andra näringar. Men Norge måste ha fler fötter att stå på ekonomiskt. Den dag efterfrågan på oljan tar slut ska det finnas andra alternativ.

 

Skjervø framhåller att man måste vidare från olja och gas.

 

– Därför är vi för en elektrifiering. Eller som Olof Palme sade att ”politik är att vilja”.

 

Skjervø vill speciellt varna för en tänkbar massarbetslöshet.


– Det kan nämligen leda till en polarisering i samhället som är jättefarlig. Mot den bakgrunden behövs det ersättande industrier när efterfrågan på olja och gas sjunker. Här i Norge har vi fått fler och fler vindkraftverk. Vi ska utnyttja våra erfarenheter för framtiden. Och det är socialdemokratin när den är som bäst.

 

Han beskriver Arbeidernes Ungdomsfylking som en otålig organisation som kräver radikala handlingar.

 

– Det viktiga är att vi verkligen kan få ner utsläppen. För det måste vi ha folket med oss. Och fackföreningsrörelsen. Tyvärr har vi i Norge fackföreningsfientliga företagare som vill slå ner facket. Men det finns också företag som förstår vikten av bindande kollektivavtal och ett fungerande trepartssamarbete.

 

Gaute Børstad Skjervø ser stora likheter mellan Olof Palme och Jonas Gahr Støre.

 

– Båda hade en privilegierad uppväxt, men valde trots det socialdemokratin.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE