Norden

Hans Larsson: Det nordiska samarbetet har varit väldigt nyttigt

Topi Lappalainen
Veteranjournalisten Hans Larsson samtalade med Arbetarbladet på Juttutupas terrass i Helsingfors.

Hans Larsson från Sverige var en av de nordiska veteranjournalister som Arbetarbladet fick träffa under deras Helsingforsbesök den 28 maj. I det yrkesverksamma livet fick han mycket ut av gemenskapen med de nordiska kollegorna.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Hans Larsson är pensionerad chefredaktör för Dagens Arbete. Han hade kommit till Finland tillsammans med hustrun Anita Wohlfahrt. Även hon är pensionerad journalist.

Hans Larsson berättade att han har arbetat för lokaltidningar, nyhetsbyråer och Sveriges Television. Dagens Arbete som han var chefredaktör och verkställande direktör för är en förbundstidning för industriarbetare, för flera fackförbund tillsammans som metall, pappers och grafiker.

– Jag har lång journalistisk erfarenhet som bara delvis har varit i den fackliga världen, mestadels som nyhetsjournalist, både på TV, nyhetsbyråer och lokaltidningar och även sportjournalist i början på olika lokaltidningar.

– Jag har besökt Finland ett antal gånger men oftast har det varit på grund av det här nordiska nätverket för nordiska redaktörer.

När det gäller skillnader mellan svensk och finländsk fackföreningsrörelse, menade Larsson att den politiska gruppdelningen i socialdemokrater och vänsterförbundare i Finland är något som man inte har i svensk fackföreningsrörelse.

– Där är man fackligt engagerad och medlem oavsett politisk partitillhörighet. De flesta är ju socialdemokrater i och för sig men den här tydliga uppdelningen syns inte. Annars kan man säga att de nordiska länderna är väldigt lika.

Larsson poängterade att det typiska för de nordiska länderna är en stark fackföreningsrörelse och att arbetsmarknadens parter sköter förhandlingarna utan statlig inblandning.

När det gäller samhälleliga skillnader, påpekade Larsson att i Sverige säger man ofta att man ska titta på Finland när det gäller skolan och på Danmark när det gäller att lösa gängkriminaliteten.

– Sverige har tagit emot betydligt fler flyktingar än de andra nordiska länderna. Mängden flyktingar är inte ett problem i sig men om integrationen inte fungerar, leder det till problem.

Larsson tog också upp skillnaderna i förhållningssättet till den europeiska integrationen. Av de nordiska länderna är Sverige, Finland och Danmark med i EU men bara Finland har tagit i bruk den gemensamma valutan, euron.

– Jag tror att Finland har haft nytta av det. Vi i Sverige borde ha varit med i euron också men det fanns ingen majoritet för det när det var folkomröstning. Socialdemokratin var splittrad. Statsminister Göran Persson var för EMU, men flera ledamöter av regeringen var emot. Det blev ett nej och ekonomer tvistar idag om det var bra för Sverige eller inte.

– Det nordiska samarbetet, det nordiska nätverket som vi har haft i många år har varit väldigt nyttigt. Vi jobbade på olika fackliga tidningar och kunde utbyta erfarenheter som var värdefulla och till nytta i arbetet. Nu är det mera att vi tycker att det är trevligt att träffas. Vi har inte längre några arbetsgivare som betalar för resan, vi betalar själva men vi fortsätter ändå att träffas för att samarbetet har skapat en kamratkrets.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE