Norden

Anna-Kristiina Mikkonen: I Norden är medbestämmande i arbetslivet en självklarhet

Jukka-Pekka Flander
Riksdagsledamot Anna-Kristiina Mikkonen (SDP).

Riksdagsledamot Anna-Kristiina Mikkonen (SDP) inlämnade under våren en skriftlig fråga till regeringarna i de nordiska länderna i egenskap av ledamot i Nordiska rådet. Ämnet var sysselsättning och hur de säkerställer ett fungerande avtalssamhälle. I det svar hon fått betonar de hur viktigt det är att främja fungerande ramverk för dialog på arbetsmarknaden.

ABL

 

 

Nyligen fick Mikkonen svar av regeringarna i Sverige, Danmark, Norge och Island. Samtliga regeringar lyfte fram gränshinderarbetet där man motverkar olika typer av gränshinder på den nordiska arbetsmarknaden för att främja sysselsättning och tillväxt.

– Regeringarna betonade också hur viktigt det är med informationsutbyte, erfarenhetsutbyte och ömsesidigt lärande. Våra arbetsmarknader liknar varandra och vi kan lära oss mycket av varandra, säger Mikkonen.

En fråga som Mikkonen ställde handlade om hur deras regering skulle agera om det i deras land fanns begränsningar gällande arbetstagarnas rätt att organisera sig fackligt och genomföra stridsåtgärder som inte var förverkligade enligt internationella förpliktelser.

– Alla betonade arbetstagarnas rätt att organisera sig och strejkrätten. Om det sedan framkommer brister i lagstiftningen försöker man lösa dem tillsammans med arbetsmarknadens parter. Exempelvis i Norge tillsatte de nyligen en arbetsgrupp gällande ILO:s kritik av hur norska myndigheter ibland ingripit i strejker som inte kan rättfärdigas med att det handlar om att trygga nödvändiga tjänster i samhället. Man skulle önska samma handlingsförmåga av regeringen Orpo efter att ILO:s avdelningschef Corinne Vargha uppmanade regeringen att hitta lösningar som skulle gjort att deras lagförslag bättre reflekterat alla parters åsikt, säger Mikkonen.

Mikkonen frågade också vad regeringarna anser om personalrepresentation i företagsstyrelser.

– Regeringarna lyfte fram hur viktigt det är att arbetstagare har rätt till information och att arbetstagare ska beredas insyn och inflytande i företagets verksamhet på ett vederbörligt sätt. Danmark, Norge och Sverige har sedan länge lagstiftat om personalrepresentation i företagsstyrelser. Det är verkligen på tiden att vi i Finland ökar medbestämmandet i arbetslivet. Alla vinner på det. Även företagarna då i sin ledning får värdefull kunskap från arbetsgolvet, säger Mikkonen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE