Norden

Vidar Grønli är nöjd med att hela Norden är med i Nato

Topi Lappalainen
Vidar Grønli utanför Juttutupa i Helsingfors i maj 2024.

ABL fick träffa nordiska veteranjournalister med bakgrund i fackföreningsjournalistiken i maj 2024 när en nordisk grupp besökte Finland och deras gamla kollega Henrik Helenius. Vidar Grønli från Norge var en av de som hade kommit till Helsingfors.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Vidar Grønli är pensionerad journalist, till skillnad från landsmannen Hallgeir Westrum som fortfarande är aktiv inom arbetslivet och som också var med på resan. Grønli gick i pension från uppdraget som kommunikationschef på Fellesforbundet vid nyåret 2018.

– Jag har varit i Finland förr men inte så många gånger, under tio i alla fall, berättar Grønli som har sin bakgrund i den socialdemokratiska pressen. Han arbetade för veckotidningen Aktuelt Perspektiv som var ett partiorgan för Arbeiderpartiet. Grønli har också varit kommunikationschef på ett säkerhetsbolag innan han slutligen anställdes av fackföreningsrörelsen för de sista årtiondena av den yrkesverksamma karriären. De positionerna som han hade där var redaktör och kommunikationschef.

Som en viktig skillnad mellan Norge och de övriga större nordiska länderna ser Grønli att Norge inte är med i EU.

– Tyvärr har Norge inte kommit med. Jag röstade nej 1972 och ja 1994.

Grønli motiverar ändringen till det positiva i förhållningssättet till den europeiska integrationen med frågor som har med säkerhet att göra.

– EU har en stor betydelse för oss i Norge, konstaterar han. När det gäller Nato har han haft en positiv syn redan länge med tanke på organisationens fredsbevarande roll i Europa.

– Det är viktigt att ha Finland och Sverige med, konstaterar Grønli och ser fördelar med ett gemensamt nordiskt försvar.

När det gäller kriget i Ukraina upplever han en stor samstämmighet i den norska diskursen som inte påverkas av huruvida man är höger eller vänster. När det gäller Israel-Palestinafrågan syns det däremot en politisk skiljelinje. Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet har en mer proisraelisk linje än de övriga partierna. De flesta partierna i Norge fördömer Hamas attack mot Israel men kan inte försvara vad Israel har gjort mot civilbefolkningen i Gaza.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE