Politiikka
25.6.2019 14:24 ・ Päivitetty: 25.6.2019 14:26
HS: Tiedusteluvalvontavaliokuntaan kuuluvat kansanedustajat nimettiin – Mika Kari puheenjohtajaksi
Eduskunta julkisti tiistaina kansanedustajien nimet, jotka nimetään uuteen tiedusteluvalvontavaliokuntaan. Puheenjohtajaksi valitaan kansanedustaja Mika Kari (sd.).
Muut valiokuntaan kuuluvat jäsenet ovat Tarja Filatov (sd.), Veronica Rehn-Kivi (r.), Riikka Slunga-Poutsalo (ps.), Mari Rantanen (ps.), Sofia Vikman (kok.), Pauli Kiuru (kok.), Antti Kurvinen (kesk.), Päivi Räsänen (kd), Heli Järvinen (vihr.) ja Markus Mustajärvi (vas.). Varajäseniksi valitaan Antti Lindtman (sd.) ja Hanna-Leena Mattila (kesk.).
Uudet tiedustelulait astuivat voimaan kesäkuun alussa. Viranomaiset pääsevät entistä syvemmin puuttumaan kansalaisten viestintään ja muihin perusoikeuksiin.
Valiokuntaan valitut kansanedustajat pääsevät seuraamaan koko Supon toimintaa ja sotilastiedustelua.
Valiokunnan tuleva puheenjohtaja Mika Kari kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että uusi valiokunta valvoo tiedustelutoiminnan asianmukaisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.
– Minulla on vahva usko siihen, että valiokunnan työssä on vahva tasapaino kansallisen turvallisuuden sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen välillä, Mika Kari toteaa Helsingin Sanomille.
Täyttä tietoa Karilla ei ole vielä siitä, millä tarkkuudella kansalaiset saavat tilastotietoja vahingossa avattujen tai hävitettyjen viestien määrästä.
Lisää aiheesta
Kari mainitsee, ettei tiedusteluvalvontavaliokunta tarkasta esimerkiksi salassa pidettäviä henkilörekistereitä ja tiedustelutoimintaa, vaan työ kuuluu tiedusteluvalvontavaltuutetulle.
– Tiedusteluvalvontavaltuutettu on valiokunnalle se käytännön operaattori, joka tekee töitä salaisten asioiden parissa. Hän toimittaa valiokunnalle tietoa sen mukaan, kun laki ja asetukset sen sallivat ja mitä valiokunta tarvitsee, Kari sanoo.
Tiedusteluvalvontavaliokunnan oikeudet ulottuvat myös Supoon kokonaisuutena. Kari kuitenkin kertoo, että vielä ei ole tiedossa, mitä Supon valvominen kokonaisuutena pitää sisällään. Hän toteaa tiedusteluvaltuutetun kertovan valiokunnalle, mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota ja linjata.
Kari katsoo tiedusteluvalvontavaliokunnan olevan uusi Supon ja sotilastiedustelun parlamentaarinen valvoja.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
10.4.2019 13:11
Seppo Tiitinen jyrähtää: ”Puhemiehenkään ei pitäisi ammattivallankumouksellisten tviitteihin kiinnittää huomiota”
Politiikka
27.5.2019 07:05
Valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden nimittely ”perustuslakitalebaneiksi” epäasiallista ja henkilöön käyvää – puolustusministeri Niinistö sai moitteet oikeuskanslerilta
Politiikka
21.3.2019 09:13
Supo ei usko merkittävään vaalivaikuttamiseen – kybervakoilu entistä aggressiivisempaa
Politiikka
7.3.2019 05:20
Sotilas- ja siviilitiedustelulakien on tänään vihdoin määrä tulla eduskunnan täysistunnon käsittelyyn
Politiikka
7.3.2019 10:04
Nyt tuli esitys tiedusteluvalvontavaltuutetuksi – valiokunnan päätös yksimielinen