Politiikka
4.5.2017 16:52 ・ Päivitetty: 4.5.2017 18:54
Ihalainen muistutti, että työttömät eivät ole vain lukuja tilastoissa – ”Pitäisi ryhtyä arvostamaan myös työttömiä ja heidän perheittensä elämää”
Keskustelu hallituksen kaavailemasta työttömien aktivointimallista (hallitus) – tai pakkopaketista (oppositio) – jatkui eduskunnan suullisella kyselytunnilla.
SDP:n Lauri Ihalainen, edellisen hallituksen työministeri, totesi, että pitkä linjamme työllisyyden taittamisessa on ollut se, että syntyy aitoja työ- ja koulutuspaikkoja ja niitä tukevia palveluja, mutta yhtä lailla työttömien pitää myös olla aktiivisia hakemaan työtä ja koulutuspaikkoja.
– Meidän arvomaailmassamme kaikki työ on arvokasta, ja tämä on hyvin tärkeä pitää mielessä. Nyt meidän ongelmamme on se, että meillä rahoitus työllisyyden hoitamiseen, palkkatukeen on riittämätön tarjota aidosti niitä palveluja. Työttömien toimeentuloturvaan on tehty nyt isoja leikkauksia, ja minusta niitä ei pitäisi missään muodossa enää tehdä lisää, Ihalainen korosti.
– Meidän pitäisi ruveta arvostamaan myös työttömiä, heidän perheittensä elämää ja tukemaan positiivisilla asioilla heidän selviytymistään.
– Arvostamani työministeri, minä toivon, että tässä muodossa tätä lakiesitystä, joka nyt on valmisteilla, ei tänne tuotaisi, tehtäisiin uutta arviota, eikä myöskään tuotaisi sellaista esitystä, että TE-toimistot lakkautetaan ja yksityistetään kaikki työvoimapalvelut. Herran tähden. Siitä tulee vain… (puhemies keskeyttää puheenvuoron puheajan ylityttyä).
Ministeri Jari Lindströmin vastauspuheenvuoro:
– Kovasti arvostamani edeltäjä Lauri Ihalainen käytti viisaan puheenvuoron, ja tätä koetin sanoa paljon kömpelömmin sanoin kuin hän tuossa sanoi. Tämä esitys lähtee luonnokselle, sen jälkeen se tarkennetaan ja sitten katsotaan, minkälainen se lopullisesti tulee olemaan.
Lisää aiheesta
– Korostan, että tämä on luonnos ja täällä on paljon vielä sellaisia ratkaisemattomia ongelmia, ongelmakohtia, ja varmaan semmoisia asioita joudutaan tarkentamaan. Mutta aktiivimalli jossakin muodossa tulee, sen on hallitus näin päättänyt, ja minkälainen sisältö on, niin se todellakin tarkentuu. Toivottavasti oppositio voi olla rakentavalla tavalla mukana tekemässä sitä lopullista mallia, Lindström lisäsi.
Arvostamani työministeri, minä toivon, että tässä muodossa tätä lakiesitystä, joka nyt on valmisteilla, ei tänne tuotaisi.
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.):
– Mielestäni hallituksella on erikoinen käsitys työttömien aktivoinnista, ja en voi olla ajattelematta, että taustalla tuntuu olevan ajatus, että työttömät eivät halua tehdä töitä ja siksi on käytettävä kontrollia ja sanktioita. Työttömän ihmisen näkökulmasta tämä on kyykyttämistä ja kontrolloimista.
Mitä jos työtä ei ole tai kotona ei ole nettiä tai lähin netti on kaukana? Tai kuka seuraa näitä miljoonia raportteja, joita tulee tämän viikoittaisen seurannan tuloksena? kysyi Mäkisalo-Ropponen.
– Tällä tavalla ei synny työpaikkoja, mutta osa työttömistä ajetaan kyllä työnhaun ulkopuolelle. Päätöksenteon ja ehdotusten taustalla ovat aina arvot, ja siksi kysynkin ministeri Lindströmiltä: millaiseen ihmiskäsitykseen tämä luonnos perustuu, ja ymmärrättekö miksi työttömät ihmiset ovat nyt todella loukkaantuneita tästä julkisuuteen tulleesta luonnoksesta?
Tällä tavalla ei synny työpaikkoja, mutta osa työttömistä ajetaan kyllä työnhaun ulkopuolelle.
Työministeri Jari Lindströmin vastauksesta:
– Ymmärrän täysin sen loukkaantumisen. Joka kerta, kun tähän järjestelmään pyritään puuttumaan, ja joka kerta, kun sinne tulee jotain tiukennuksia työttömän kannalta, niin tulee kritiikkiä. Mutta siellä toisella puolella on sitten myös tämä valtiontalouden tilanne ja se, että meillä on kohtaanto-ongelma. Pakkohan tälle järjestelmälle on jotakin tehdä, Lindström tähdensi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.