Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Joskus venäläinenkin pinna katkeaa – kasvava tyytymättömyys voi yllättäen räjäyttää nykytilanteen

Toimituksen kommentit

Heikki Sihto

Kirjoittaja on Demokraatin toimituspäällikkö

Tapahtumat Valko-Venäjällä pelottavat Venäjän vallassa olevia. Kummassakin maassa oppositio on hajanainen ja puoluejärjestelmä demokraattisesti kehittymätön. Pelkoa aiheuttaa se, että jokin ennalta-arvaamaton tapahtuma kääntää nykyistä laajemmat joukot hallintoa vastaan.

Heikki Sihto

Demokraatti

Aleksei Navalnyi on noussut nopeasti politiikan marginaalista Venäjän opposition näkyvimmäksi johtajaksi. Tästä huolimatta hänkään ei ainakaan vielä saa riittävän suuria kansanjoukkoja taakseen, jotta voisi oikeasti heiluttaa maan nykyisiä valtarakenteita. Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi Demokraatille, että ”venäläisistä ehkä noin kolmannes hyväksyy Navalnyin liberaalit ja länsimieliset näkemykset, kolmannes vastustaa niitä ja loppuja asia ei voisi vähempää kiinnostaa”.

Venäjän opposition kannatusta on vaikea mitata, sen enempää Kremlin ohjenuorassa olevien oppositiopuolueiden kuin niin sanotun ulkoparlamentaarisen katuopposition. Parempi mittari venäläisten poliittisista mielenliikkeistä on Vladimir Putinin ja hänen tukenaan toimivan Yhtenäinen Venäjä -puolueen kannatus. Kummankin suosio on heikentynyt jo parin vuoden ajan. Putinin kannatus ei ole elpynyt vuoden 2018 epäsuositun eläkeuudistuksen aiheuttaman notkahduksen jälkeen. Mahdollisen muutoksen kannalta on ongelma, että pääosa venäläisistä ei luota sen enempää vallanpitäjiin kuin oppositioonkaan.

Pääosa venäläisistä ei luota sen enempää vallanpitäjiin kuin oppositioonkaan.

Venäjän vallanpitäjien hermostuneisuutta lisää tänä vuonna järjestettävät duuman vaalit. Kun kansalaisten tyytymättömyys kasvaa, tullaan lähikuukausina todennäköisesti näkemään vallanpitäjien voimatoimia, joilla vaikeutetaan opposition toimintamahdollisuuksia ja estetään hallinnon vastaisten liittoutumien syntyminen.
Mutta Venäjän kaltaisessa autoritäärisesti johdetussa maassa valta ei vaihdu vaaleilla – ovat ne sitten rehelliset tai ei. Upin Jussi Lassila uskoo, että vallanvaihtoon tarvittava sysäys tulee yllättäen, jostain riittävän isosta tapahtumasta tai uudesta riittävän vahvasta koalitiosta. Muutosta voi vauhdittaa osaltaan myös sukupolven vaihtuminen, kun uusi internetkauden sukupolvi tulee vaikuttajaikään.

Menestykseen syyskuun duuman vaaleissa tuskin riittää edes Navalnyin ja hänen taustajoukkojensa ajama ”taktinen äänestys”. Siinä keskitetään ääniä ehdokkaalle, jolla on paras mahdollisuus voittaa duuman valtapuolueen eli Yhtenäisen Venäjän ehdokas. Tosin viime vuoden paikallisvaaleissa taktinen äänestys toimi monessa suuressa kaupungissa. Esimerkiksi Moskovassa Yhtenäinen Venäjä menetti toistakymmentä paikkaa. Se kuitenkin sai edelleen 45-paikkaiseen valtuustoon 25 edustajaansa.

Mutta kaikki on mahdollista Venäjällä. Tästä kertoo osaltaan Navalnyin valeoikeudenkäynti ja pikatuomio poliisilaitoksella. Niistä on Venäjällä pitkä ja karmaiseva historia. Onneksi toistaiseksi tuomio on ”vain” 30 päivää vankeutta. Navalniyn saama tuomio kuitenkin osaltaan kertoo, kuinka hankalana tapauksena Venäjän johto häntä pitää.

Lisää aiheesta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE