Politiikka
31.1.2018 13:39 ・ Päivitetty: 1.2.2018 06:52
Juhana Vartiainen haukkui Lauri Ihalaisen: “Sitä hän kutsuu halveksivasti poliittiseksi ohituskaistaksi”
Työaikalain uudistus karahti kiville, kun sitä pohtinut työryhmä päätti työnsä erimielisenä. Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen linjasi tänään, että lainuudistus on hallituksen ja virkamiesten vastuulla “tietysti työmarkkinajärjestöjä kuullen”.
Hallituksen lainuudistus ei ole hänen mukaansa lainkaan epäonnistunut ja Vartiainen lupaa sen tulevan ulos tämän kevään aikana. Vartiainen moitti, että työmarkkinajärjestöille on annettu liikaa valtaa. Hän kritisoi yllättävän rajusti kansanedustaja, ex-työministeri Lauri Ihalaista (sd.) (kuvassa).
– Lauri Ihalainen on sitä mieltä, että yhtään ainutta työelämän lakia ei saisi eduskunta hyväksyä, jos siitä eivät ensin työmarkkinajärjestöt ole yksimielisiä. Sitä hän kutsuu halveksivasti poliittiseksi ohituskaistaksi, Vartiainen latasi Työterveyslaitoksen ja Suomen ekonomien seminaarissa, joka käsitteli työaikalainsäädännön muutoksen tarpeita.
Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) älähti heti, että “tuo on nyt aivan väärä käsitys”.
– Tämä vain osoittaa, kuinka hyvin edustaja Vartiainen ylipäätään tietää työmarkkina-asioista.
Harakka, keskustaliberaalin ajatushautomo E2:n johtaja Karina Jutila sekä viestintätoimisto Milttonin johtava neuvonantaja Elina Moisio olivat eri linjoilla Vartiaisen kanssa. Heidän mielestään poliittisen järjestelmän ja työmarkkinajärjestelmän pitäisi pystyä sopimaan enemmän yhdessä.
Tämä hallitus on ikävä kyllä polttanut kaikki mahdolliset sillat.
Lisää aiheesta
Harakka oli hyvin epäileväinen siitä, saako hallitus järkevää esitystä työaikauudistuksesta.
– Ei oikein hyvältä näytä. Tämä hallitus on ikävä kyllä polttanut kaikki mahdolliset sillat. Harvoin saadaan aikaan mietintöä, johon tulee 40 sivua eriäviä mielipiteitä työnantajia ja yrittäjiä myöten.
Vartiainen halusi liiasta työmarkkinoiden säätelystä eroon – toki niin, että pidetään huolta heikommasta, hän painotti.
– Työlainsäädäntö pitää tehdä pahimman riistäjän ja pahimman lusmun varalta. Mutta muuten pitäisi luottaa enemmän siihen, että hyvällä johtamisella ihmiset kykenevät toimimaan työpaikoilla.
Yhdessä asiassa Harakka tuli Vartiaisen linjoille. Hänenkin mielestään Suomessa on annettu työmarkkinajärjestöille liian laaja vapaus päättää asioista, jotka eivät liity suoranaisesti työehtoihin, kuten eläkkeet ja sosiaaliturva.
Lisään illalla lähetettyihin sähköposteihin kolme kirjainta VVV.
Tänään julkistettu Työterveyslaitoksen ja Suomen ekonomien tutkimus sai Harakan myös omantunnon tuskiin. Asiantuntijoista 79 prosenttia kokee, että työelämä vaatii jatkuvaa tavoitettavissa oloa. Sähköposteihin reagoi välittömästi yli puolet.
– Heti tuli huono omatunto. Itse joudun aika usein hoitamaan sähköpostit vasta iltaisin. Nyt huomaan, että aika moni vastaa saman tien jopa keskiyön aikaan, Harakka kertoi seminaarissa, joka pohti laajemminkin, mitä tapahtuu työajalle.
Hän lupasi saman tien parantaa tapansa.
– Lisään illalla lähetettyihin sähköposteihin kolme kirjainta VVV – eli vastaa vain virka-aikana.
Seminaarin keskustelijat arvioivat, mitä pitäisi muuttaa kipeimmin työaikalainsäädännössä Moision mielestä esimerkiksi matka-ajan pitäisi kuulua työaikaan. Moni asiantuntijatyöläinen ramppaa alituiseen esimerkiksi Brysselissä.
Harakka varoitti, että jatkuva “ilmainen” ylitöiden tekeminen vääristää jo kilpailua. Hän huomautti, että on myös paljon näkymätöntä pakkoa.
– On pakko olla käytettävissä koko ajan. Ja sama näkymätön pakko näkyy siinä, että isät käyttävät edelleen vähän vanhempainvapaata. Ilmapiiri ei tee sitä mahdolliseksi. Tämän voi korjata vain luottamuksen ilmapiiri, eivät lait, hän huomautti.
Vartiainen herätti huomiota aikoinaan kertomalla, että hän nukkuu kesken työpäivän. Eduskunnan torkkupeitto on Vartiaisella käytössä.
– Olen jo parikymmentä vuotta tehnyt noin 10–11-tuntisia työpäiviä. Se ei onnistuisi, jos en iltapäivällä kykenisi nukkumaan noin kymmenen minuuttia. Sitä herää ihan eri tavalla virkistyneenä.
Harakka on huomioinut, mikä on poliitikon tärkein ominaisuus.
– Se ei suinkaan ole älyllinen säkenöivyys tai empaattisuus, vaan hyvät unenlahjat. Siltä osin olen ihan hyvä poliitikko, Harakka nauratti seminaariyleisöä.
Juttua täsmennetty: Miltton on viestintätoimisto ja Elina Moisio työskentelee siellä johtavana neuvonantajana.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
Politiikka
Mielipiteet
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka