Juhana Vartiainen haukkui Lauri Ihalaisen: ”Sitä hän kutsuu halveksivasti poliittiseksi ohituskaistaksi”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Työaikalain uudistus karahti kiville, kun sitä pohtinut työryhmä päätti työnsä erimielisenä. Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen linjasi tänään, että lainuudistus on hallituksen ja virkamiesten vastuulla ”tietysti työmarkkinajärjestöjä kuullen”.

Hallituksen lainuudistus ei ole hänen mukaansa lainkaan epäonnistunut ja Vartiainen lupaa sen tulevan ulos tämän kevään aikana. Vartiainen moitti, että työmarkkinajärjestöille on annettu liikaa valtaa. Hän kritisoi yllättävän rajusti kansanedustaja, ex-työministeri Lauri Ihalaista (sd.) (kuvassa).

– Lauri Ihalainen on sitä mieltä, että yhtään ainutta työelämän lakia ei saisi eduskunta hyväksyä, jos siitä eivät ensin työmarkkinajärjestöt ole yksimielisiä. Sitä hän kutsuu halveksivasti poliittiseksi ohituskaistaksi, Vartiainen latasi Työterveyslaitoksen ja Suomen ekonomien seminaarissa, joka käsitteli työaikalainsäädännön muutoksen tarpeita.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) älähti heti, että ”tuo on nyt aivan väärä käsitys”.

– Tämä vain osoittaa, kuinka hyvin edustaja Vartiainen ylipäätään tietää työmarkkina-asioista.

Harakka, keskustaliberaalin ajatushautomo E2:n johtaja Karina Jutila sekä viestintätoimisto Milttonin johtava neuvonantaja Elina Moisio olivat eri linjoilla Vartiaisen kanssa. Heidän mielestään poliittisen järjestelmän ja työmarkkinajärjestelmän pitäisi pystyä sopimaan enemmän yhdessä.

Tämä hallitus on ikävä kyllä polttanut kaikki mahdolliset sillat.

Harakka oli hyvin epäileväinen siitä, saako hallitus järkevää esitystä työaikauudistuksesta.

– Ei oikein hyvältä näytä. Tämä hallitus on ikävä kyllä polttanut kaikki mahdolliset sillat. Harvoin saadaan aikaan mietintöä, johon tulee 40 sivua eriäviä mielipiteitä työnantajia ja yrittäjiä myöten.

Vartiainen halusi liiasta työmarkkinoiden säätelystä eroon – toki niin, että pidetään huolta heikommasta, hän painotti.

– Työlainsäädäntö pitää tehdä pahimman riistäjän ja pahimman lusmun varalta. Mutta muuten pitäisi luottaa enemmän siihen, että hyvällä johtamisella ihmiset kykenevät toimimaan työpaikoilla.

Yhdessä asiassa Harakka tuli Vartiaisen linjoille. Hänenkin mielestään Suomessa on annettu työmarkkinajärjestöille liian laaja vapaus päättää asioista, jotka eivät liity suoranaisesti työehtoihin, kuten eläkkeet ja sosiaaliturva.

Lisään illalla lähetettyihin sähköposteihin kolme kirjainta VVV.

Tänään julkistettu Työterveyslaitoksen ja Suomen ekonomien tutkimus sai Harakan myös omantunnon tuskiin. Asiantuntijoista 79 prosenttia kokee, että työelämä vaatii jatkuvaa tavoitettavissa oloa. Sähköposteihin reagoi välittömästi yli puolet.

– Heti tuli huono omatunto. Itse joudun aika usein hoitamaan sähköpostit vasta iltaisin. Nyt huomaan, että aika moni vastaa saman tien jopa keskiyön aikaan, Harakka kertoi seminaarissa, joka pohti laajemminkin, mitä tapahtuu työajalle.

Hän lupasi saman tien parantaa tapansa.

– Lisään illalla lähetettyihin sähköposteihin kolme kirjainta VVV – eli vastaa vain virka-aikana.

Seminaarin keskustelijat arvioivat, mitä pitäisi muuttaa kipeimmin työaikalainsäädännössä Moision mielestä esimerkiksi matka-ajan pitäisi kuulua työaikaan. Moni asiantuntijatyöläinen ramppaa alituiseen esimerkiksi Brysselissä.

Harakka varoitti, että jatkuva ”ilmainen” ylitöiden tekeminen vääristää jo kilpailua. Hän huomautti, että on myös paljon näkymätöntä pakkoa.

– On pakko olla käytettävissä koko ajan. Ja sama näkymätön pakko näkyy siinä, että isät käyttävät edelleen vähän vanhempainvapaata. Ilmapiiri ei tee sitä mahdolliseksi. Tämän voi korjata vain luottamuksen ilmapiiri, eivät lait, hän huomautti.

Vartiainen herätti huomiota aikoinaan kertomalla, että hän nukkuu kesken työpäivän. Eduskunnan torkkupeitto on Vartiaisella käytössä.

– Olen jo parikymmentä vuotta tehnyt noin 10–11-tuntisia työpäiviä. Se ei onnistuisi, jos en iltapäivällä kykenisi nukkumaan noin kymmenen minuuttia. Sitä herää ihan eri tavalla virkistyneenä.

Harakka on huomioinut, mikä on poliitikon tärkein ominaisuus.

– Se ei suinkaan ole älyllinen säkenöivyys tai empaattisuus, vaan hyvät unenlahjat. Siltä osin olen ihan hyvä poliitikko, Harakka nauratti seminaariyleisöä.

Juttua täsmennetty: Miltton on viestintätoimisto ja Elina Moisio työskentelee siellä johtavana neuvonantajana.

”Käsittämätöntä piittaamattomuutta ja ennen kaikkea halveksuntaa” – Ylioppilaskirjoitusten uhkaaminen suututti työnantajat

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sivistystyönantajat reagoi voimakkaasti OAJ:n, Jytyn ja JHL:n iltayhdeksältä tehtyyn lakkoilmoitukseen, jossa liitot uhkaavat laajentaa työtaistelun 15:sta helsinkiläiseen yksityiskouluun. Koulujen joukossa on myös lukioita ja lakon ajakohta 12.-16. maaliskuuta osuu kevään ylioppilaskirjoitusten päälle. Sivitystyönantajat paheksuvat ajankohtaa vahvoin sanankääntein.

– Uudessa lakkoilmoituksessa palkansaajapuoli osoittaa käsittämätöntä piittaamattomuutta ylioppilaskirjoituksia kohtaan. Tämä on ennen kaikkea halveksuntaa opiskelijoita ja tietenkin myös opettajia kohtaan.

– Sivistystyönantajien hämmennystä korostaa se, että kyseessä on kuitenkin palkansaajien edustajien haluttomuus neuvotella työehtosopimuksista, työnantajat sanovat.

Katso lista lakkouhan alla olevista helsinkiläiskouluista täältä.

Opetusalan lakko uhkaa ylioppilaskirjoituksia useissa helsinkiläiskouluissa – listalla muun muassa Suomen ykköslukioihin kuuluva SYK

Kuva: Thinkstock

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten henkilöstöä edustavat Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jättivät iltayhdeksältä lakkovaroituksen, joka koskee 15 helsinkiläistä yksityiskoulua ja lukiota. Jos sopuun ei päästä työt keskeytyvät 12.-16. maaliskuuta muun muassa Helsingin Suomalaisen yhteiskoulun peruskoulussa ja lukiossa, Töölön yhteiskoulun peruskoulussa, lukiossa ja aikuislukiossa sekä Kulosaaren yhteiskoulun peruskoulussa ja lukiossa.

Lukioiden kannalta lakko vaikeuttaisi 12. maaliskuuta järjestettävää äidinkielen ylioppilaskoetta sekä 14. ja 16. päivä maaliskuuta järjestettäviä ylioppilaskokeita.

Opetushenkilöstön ohella lakonuhka koskee oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. Sitä edustavien Jytyn ja JHL:n jäsenet ovat olleet ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa 7.2. alkaen, ja myös nämä työtaistelutoimenpiteet jatkuvat toistaiseksi.

Lakossa mukana olevat toimipisteet:

Apollon yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Apollon yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Englantilaisen koulun säätiö sr, Englantilainen koulu; peruskoulu ja lukio
Helsingin Uusi Yhteiskoulu Osakeyhtiö, Helsingin Uusi yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oy Helsingin Yhteiskoulu ja Reaalilukio, Herttoniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Kouluyhdistys Pestalozzi Schulverein Skolföreningen ry, Helsingin Saksalainen koulu; peruskoulu ja lukio
Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö, Kulosaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Lauttasaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Maanviljelyslyseon osakeyhtiö, Helsingin yhteislyseo; peruskoulu ja lukio
Munkkiniemen koulutussäätiö sr, Munkkiniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oulunkylän yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Oulunkylän yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Pohjois-Haagan Yhteiskoulu Oy, Pohjois-Haagan yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Suomalaisen Yhteiskoulun Osakeyhtiö, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Touko Voutilaisen koulusäätiö sr, Eiran Aikuislukio, peruskoulu ja lukio
Töölön Yhteiskoulu Oy, Töölön yhteiskoulu; peruskoulu, lukio ja aikuislukio
Viipurin Reaalikoulu Oy, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio; peruskoulu ja lukio

AVAINSANAT

Opetusalan lakko laajenee Helsingin yksityisiin kouluihin ja lukioihin – katso lista kouluista

Kuva: Lehtikuva

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten henkilöstöä edustavat Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat jättäneet iltayhdeksältä lakkovaroituksen.

Työt keskeytyvät 15 helsinkiläisessä yksityisessä yleissivistävässä oppilaitoksessa 12.–16. maaliskuuta, ellei sovitteluun edenneessä työriidassa sitä ennen saavuteta sopua.

Yksityinen opetusala ja ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset ovat olleet sopimuksettomassa tilassa 1. helmikuuta alkaen. Työntekijäjärjestöt jättivät ensimmäisen lakkovaroituksen 18.2. Tämä työnseisaus koskee järjestöjen mukaan viittä Etelä-Suomen ammatillista oppilaitosta ja neljää ammatillista aikuiskoulutuskeskusta ja se toteutetaan 5.–9. maaliskuuta.

Alan työehtosopimusneuvottelut jumiutuivat näkemyseroihin palkankorotustasosta ja tekstikysymyksistä.

OAJ:n, JHL:n ja Jytyn mielestä Sivistystyönantajilla ei ole perusteita tarjota yksityisen opetusalan henkilöstölle selvästi pienempiä palkankorotuksia ja heikompia työehtoja, kuin mitä muiden oppilaitosten henkilöstölle ja muille palkansaajille on sovittu.

Työriitaa on soviteltu 21.2. lähtien sovittelija Jukka Ahtelan johdolla. Sovittelu jatkuu maanantaina 26.2.

Opetushenkilöstön ohella lakonuhka koskee oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. Sitä edustavien Jytyn ja JHL:n jäsenet ovat olleet ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa 7.2. alkaen, ja myös nämä työtaistelutoimenpiteet jatkuvat toistaiseksi.

Lakossa mukana olevat toimipisteet:

Apollon yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Apollon yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Englantilaisen koulun säätiö sr, Englantilainen koulu; peruskoulu ja lukio
Helsingin Uusi Yhteiskoulu Osakeyhtiö, Helsingin Uusi yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oy Helsingin Yhteiskoulu ja Reaalilukio, Herttoniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Kouluyhdistys Pestalozzi Schulverein Skolföreningen ry, Helsingin Saksalainen koulu; peruskoulu ja lukio
Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö, Kulosaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Lauttasaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Maanviljelyslyseon osakeyhtiö, Helsingin yhteislyseo; peruskoulu ja lukio
Munkkiniemen koulutussäätiö sr, Munkkiniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oulunkylän yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Oulunkylän yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Pohjois-Haagan Yhteiskoulu Oy, Pohjois-Haagan yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Suomalaisen Yhteiskoulun Osakeyhtiö, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Touko Voutilaisen koulusäätiö sr, Eiran Aikuislukio, peruskoulu ja lukio
Töölön Yhteiskoulu Oy, Töölön yhteiskoulu; peruskoulu, lukio ja aikuislukio
Viipurin Reaalikoulu Oy, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio; peruskoulu ja lukio

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Lakot uhkaavat päiväkoteja ja jäänmurtajia – ”Kun työtaistelu uhkaa, tilanne on aina vaikea”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Työriitojen sovittelurintamalla on ruuhkaa. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan meneillään on erittäin kiireinen vaihe, sillä sovittelijan toimistoa työllistää parhaillaan kuusi työriitaa. Lähiviikoille on annettu useita lakkovaroituksia, jotka koskevat niin yksityisiä päiväkoteja, kiinteistönhuoltoa kuin jäänmurtajia.

– Kun työtaistelu uhkaa, tilanne on aina vaikea, Helle sanoo. Hän ei lähde arvioimaan, millä alalla neuvottelut ovat pahiten solmussa.

Miltei kaikissa kiistoissa on kyse sekä palkoista että muista työehtoihin liittyvistä asioista.

Yksityisiä päiväkoteja uhkaava lakko alkaisi 7. maaliskuuta ja kestäisi kaksi päivää. Alan työriidan sovittelu jatkuu tiistaina.
Sunnuntaina sopua etsittiin yliopistoja sekä jäänmurtajia ja monitoimimurtajia koskeviin työriitoihin. Laivanpäällystöliitto on ilmoittanut kansipäällystön lakosta, joka alkaisi niin ikään 7. maaliskuuta.

Murtajia operoiva Arctia on työntekijäpuolen mukaan esittänyt laajoja heikennyksiä työehtoihin. Kokonaisheikennys ansioihin olisi liiton mukaan kymmeniä prosentteja. Arctian mukaan kansipäällystön palkat ja työehdot ovat huomattavasti paremmat kuin muualla suomalaisella merenkulkualalla.

Yliopistojen työriitaa ratkotaan sovittelija Janne Metsämäen johdolla. Työntekijäpuoli aikoo järjestää työnseisauksen keskiviikkona Helsingin yliopistossa, ellei sopua synny ennen sitä.

Viikonlopputyö hiertää yhä pankkialalla

Maanantaina jatkuu kiinteistöpalvelualan, yksityisen opetusalan ja rahoitusalan työriitojen sovittelu. Pankkialan neuvotteluissa on ollut useamman viikon tauko sen jälkeen kun osapuolet hylkäsivät Helteen tarjoaman sovintoesityksen.

– Kyse on yhä samasta asiasta eli viikonlopputyön teettämisestä, Helle sanoo.

Kiinteistöpalvelualalla ammattiliitto PAM on ilmoittanut useista työnseisauksista, joista ensimmäiset alkaisivat torstaina. Lakot koskisivat muun muassa siivoojia ja talonmiehiä.

– Sovittelussa on edistytty, mutta auki on yhä useita asioita sekä palkkojen että tekstien osalta.

STT–ANNU MARJANEN

Keskustelua aiheesta

Ravintola- ja vapaa-ajanpalvelut ja PAM sopuun työehdoista

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Matkailu- ja ravintola-ala ja PAM ovat päässeet sopuun ravintola- ja vapaa-ajanpalvelujen työehtoneuvotteluissa. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan neuvottelutulos vaatii vielä osapuolten hallintojen hyväksymisen. Sopimuksen sisällöstä tiedotetaan tarkemmin vasta sen jälkeen.

– Takana on pitkä neuvottelurupeama, joten olemme luonnollisesti tyytyväisiä tuloksen saavuttamiseen. Neuvottelut käytiin pitkästä aikaa liittokohtaisina.

– Ne olivat vaikeat, koska molemmilla sopijapuolilla oli vuosien aikana kertyneitä tavoitteita. Tästä vaikeudesta huolimatta neuvottelut käytiin rakentavassa hengessä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Keskustelua aiheesta