Nyheter

Jutta Urpilainen: Det behövs människor som vill skapa hopp inför framtiden

Topi Lappalainen
Jutta Urpilainen talar inför SDP:s partifullmäktige i sin hemstad Karleby.

SDP:s partifullmäktigemöte i Karleby inleddes med ett tal av EU-kommissionären Jutta Urpilainen. ABL publicerar talet.

ABL

 

 

Bästa vänner, ärade partifullmäktige,

För ett år sedan stod jag framför SDP:s partifullmäktige i helt andra tecken. Ett stort tack för ert stöd då – till hela partifolket. Vårt budskap var då att ingen ska lämnas utanför. Fast situationen är nu en annan, har inte vårt budskap ändrats ett dugg.

Vi försvarar fortfarande människovärdet och allas mänskliga rättigheter. Det här arbetet behövs i kommunfullmäktige som också ska väljas för denna sal nästa vår. Det här arbetet behövs i Finlands regering, vars färg folket väljer i nästa riksdagsval.

”Ingen ska lämnas utanför”-värdegrunden behövs även i Europeiska unionen, i egenskap av vars kommissionär jag talar här i dag. Nu håller mitt uppdrag som EU-kommissionär på att sluta och det är dags att värdera de gångna fem åren och också blicka mot framtiden.

Världen har genomgått många omvälvningar under den tid som jag har fått tjäna i detta uppdrag. Den sittande kommissionens femårsperiod från december 2019 till denna dag har varit en tid för geopolitiskt kaos och av mångahanda kriser.

Efter coronaviruspandemin ändrade Rysslands anfallskrig Europas säkerhetssituation och fördjupade den ekonomiska osäkerheten bland annat i form av en energikris. Samtidigt som vi fick svara på överraskande hot, höll vi ändå fast av det tidigare överenskomna programmet. Vi svarade på hotet från klimatförändringar genom att främja den gröna omställningen och genom att minska vårt beroende av fossila bränslen. Samtidigt förminskade vi vårt beroende av Ryssland.

Allt blev inte färdigt på fem år. I Europa har man vaknat till det att vi måste stå på våra egna ben, oavsett om det handlar om ekonomi, säkerhet, energi eller tillgång till kritiska råvaror. Vårt framtid kan inte hänga på det hur amerikanerna röstar. Förra veckan fick vi åter igen en påminnelse om det.

I Europa behövs kristålighet och strategisk autonomi. Det förutsätter också ekonomisk resiliens som i sin tur kräver att man förstärker EU:s konkurrenskraft och utvecklar den inre marknaden. Dessa kommer att vara bland de största diskussionsämnen i Europa de kommande åren och europeiska beslutsfattare måste också föreslå lösningar till dem.

Jag vill uppmuntra även finländska beslutsfattare till det. Det behövs aktivt påverkansarbete och klara synpunkter om hur vi utvecklar Europeiska unionen. Även ett litet medlemslands röst hörs när man har någonting tungt vägande att säga.

Jag tror att det finns ett brett intresse för den europeiska helhetssäkerhetsmodellen där den offentliga och privata sektorn gör ett sömlöst arbete till exempel för att trygga försörjningsberedskapet. Till denna diskussion ger även president Niinistös nyligen publicerade rapport sitt bidrag.

Bästa vänner,

Europeiska unionen eller dess medlemsländer löser inte ensamma globala gränsöverskridande utmaningar. EU:s kristålighet och säkerhet blir sammanflätade till en del av ett bredare internationellt samarbete. Vi behöver politiska allierade och ekonomiska partners. Dessa partnerskap har jag i mitt eget arbete som kommissionär främjat de senaste fem åren.

Kina är inte längre den enda partnern för den globala södern när det gäller att bygga infrastruktur. EU:s svar i den geopolitiska konkurrensen har varit Global Gateway-inversteringsprogrammet på 300 miljarder euro. Jag kan förnöjt konstatera att vi har redan nu halvvägs i programmet fått igång 179 miljarder euro i offentliga och privata investeringar i våra partnerländer. Vi har redan 225 flaggskeppsprojekt på gång i olika delar av världen. Samtidigt har Kinas projekt Sidenvägen mött ett växande motstånd i partnerländerna på grund av att den fördjupar skuldsättningen.

Under min period som kommissionär har vi fått ihop EU:s olika aktörer till Team Europe så att vi skulle kunna vara en än mer effektfull aktör och mer lockande partner för länder i den globala södern. Finland har varit en förebildning spelare i Team Europe och jag hoppas att det förblir så även i fortsättningen.

Befolkningen växer otroligt snabbt i den globala södern. Man kan inte stävja strömmen av invandrare med stängslen eller murar. Man kan bara dämpa den så att människorna får hopp om en god framtid i sitt eget hemland. Utbildningen är nyckeln till allt. Den går hand i hand med den ekonomiska utvecklingen och skapar en stadig grund för samhällelig utveckling. Under min tid som kommissionr har jag nästan fördubblat anslagen till utbildning i EU:s utrikesbudget och satsat speciellt på flickornas utbildning.

De senaste fem åren har Europeiska unionen varit en aktiv internationell aktör som väger tungt i världen. Jag hoppas att det samma målmedvetna arbetet för att förstärka partnerskap fortsätter även under den kommande perioden. Det är en ödesfråga för oss även för vår egen säkerhet. Man bör inte slarva bort detta kommissionens geopolitiska arv.

Bästa vänner,

Den nästa femårsperioden börjar i en tid av osäkerhet. Resultatet av USA:s presidentval kommer på ett eller annat sätt att speglas i den internationella handeln, det multilaterala samarbetet, den internationella klimatpolitiken, det internationella stödet till Ukraina och det eskalerade läget i Mellanöstern. Man bör följa lugnt och behärskat hur USA:s administration och politik formas men det är nödvändigt att agera förutseende.

EU bör vara tillitsfull när det gäller den egna ställningen i relation till USA för tillsammans svarar vi för över 40 procent av världens bruttonationalprodukt. Vårt handelsutbyte upprätthåller miljoner av arbetsplatser, Nato är vår transatlantiska säkerhetsgemenskap. Vid sidan av partnerskapet bör EU vara i beredskap att försvara sina ekonomiska intressen även gentemot USA.

När det gäller den globala södern och BRICS-länderna möter EU ett växande tryck att förändra den globala finansieringsarkitekturen. De har en vilja att skapa en motkraft till Bretton Woods-institutioner och dollarns överhöghet. EU bör här förhålla sig konstruktivt och lyssna.

Det är nödvändigt att kriget i Gaza tar slut. EU bör formulera en helhetstäckande strategi som baserar sig på EU:s enhet, samarbete med USA och byggande av en sådan Palestinsk myndighet som kan ta ansvar för Gaza efter kriget.

Sanktionerna mot Ryssland och stödet till Ukraina är EU:s linje för vi försvarar internationell rätt. Denna vecka föreslog vi som kommission till medlemsländerna en utbetalning av 4 miljarder euro till Ukraina som skulle höja EU:s stöd i år till ungefär 16 miljarder euro. Ensamma kan vi inte bära hela bördan så det förblir viktigt för oss att USA fortsätter på sin stödjande linje. Det är i parternas händer när man sluter fred och på vilka villkor.

Mitt bland dessa och många andra internationella utmaningar för Finland vara med att skapa EU:s linje så att säkerhet och hållbar utveckling blir starkare i vår globala verksamhetsmiljö.

Bästa vänner,

När jag nu under fem års tid har sett på Finland litet utifrån så vill jag säga till er rakt ut att jag är seriöst oroad över atmosfären i detta land. I Finland har vi haft en stark tanke om att vi sitter i samma båt och vi försöker att hitta gemensamma lösningar också när vi inte håller med i alla frågor.

Nu känns det att tilliten och samarbetsandan har brustit på allvar. Från den finländska modellen har vi glidit mot en atmosfär som färgas av rädsla och konfrontation. Det syns i politiken. Det syns på arbetsmarknaden. Det syns i den offentliga diskursen. Det syns i förhållande till olikheter bland människor.

När samförståndet brister, behövs det människor som vill skapa hopp inför framtiden. En vilja att bygga det gemensamma bästa, inte söndra det. I svåra tider behöver människorna hopp och en utsikt mot det bättre.

De senaste åren har visat att vi är kapabla att lösa kriserna framför oss när vi gör det tillsammans. Ett enat EU och ett enat Finland klarar sig även i framtiden. Det finns hopp.

”Ingen ska lämnas utanför”-värdegrunden bär i Europa såväl som i Finland. Vi ska fortsätta vårt arbete för människovärde, hopp och samarbete där vi respekterar varandra. Den sista gången i detta uppdrag, till denna publik, tack!

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE