Kanadan Trudeau hehkutti: ”Koko maailma hyötyy vahvasta Euroopan unionista”

Kuva: Lehtikuva

– Kanadan ja EU-maiden vapaakauppasopimuksen positiiviset vaikutukset alkavat näkyä jo kevään aikana, Kanadan pääministeri Justin Trudeau toivoo.

Euroopan parlamentin eilen hyväksymä Ceta-sopimus parantaa hänen mukaansa keskiluokan kuten myös pienten yritysten ja maanviljelijöiden asemaa, sillä sen myötä odotetaan syntyvän työpaikkoja ja talouskasvua.

– Positiivisen esimerkin osoittaminen tulee olemaan todella tärkeää. Toivottavasti vaikutus alkaa näkyä tänä keväänä, Trudeau sanoi tiedotustilaisuudessa.

Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tänään vieraillut Trudeau pitää tärkeänä, että sekä EU että Kanada kiinnittävät huomiota juuri keskiluokan turvallisuudentunteeseen. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kannatuksen taustalla oli vahva, syrjään ajautunut keskiluokka, jolle presidenttiehdokas lupasi työpaikkoja. Keskiluokka Euroopassa ja Kanadassa jakaa Trudeaun mielestä saman huolen.

Kanadan ensimmäisenä pääministerinä parlamentille puhunut Trudeau hehkutti yhteyttä Euroopan unioniin. Ceta-sopimus on hänen mukaansa osoitus siitä, mitä maat pitävät tärkeänä. Ne eivät vain halua jäädä seuraamaan talouden kehitystä vaan haluavat johtaa sitä.

– EU on hieno saavutus. — Koko maailma hyötyy vahvasta Euroopan unionista, Trudeau sanoi.

Ceta-sopimus lisää Trudeaun mukaan kauppaa, mutta auttaa parantamaan myös ihmisten elämänlaatua. Samalla hän vakuutti, että sopimus antaa valtioille vastakin mahdollisuuden suojella kansalaistensa oikeuksia olipa kyse työntekijöistä, tuotteiden turvallisuudesta tai ympäristöstä.

STT–ANNIINA LUOTONEN

 

EU saa uuden painajaisen? – Itävallan vaalivoittaja ottamassa äärioikeiston kabinettiinsa

Kuva: Lehtikuva-AFP
Sebastian Kurz.

Itävallan vaalivoittaja, konservatiivien Sebastian Kurz on kutsunut äärioikeistolaisen vapauspuolueen hallitusneuvotteluihin.

Kurzin johtama kansanpuolue voitti Itävallan parlamenttivaalit runsas viikko sitten. Ennenaikaisiin vaaleihin ajauduttiin Kurzin riitaannuttua hallituskumppaninsa, edellisen liittokanslerin Christian Kernin kanssa. Kern on sosialidemokraatti.

Sosialidemokraattien ja vapauspuolueen kannatus oli vaaleissa kutakuinkin yhtä suurta, mutta Kurz ei halunnut jatkaa hallitusyhteistyötä sosialidemokraattien kanssa. Myös mahdollisesta yhteistyöstä vapauspuolueen kanssa ennustetaan hankalaa, eikä kansanpuolueen vähemmistöhallituskaan ole mahdoton.

Edellisen ja ainoan kerran vapauspuolue oli hallituksessa 2000-luvun alussa. Silloin muiden EU-maiden johtajat lopettivat joksikin aikaa yhteistyön Itävallan kanssa vapauspuolueen silloisen johtajan Jörg Haiderin natsijohtaja Adolf Hitleriä kehuneiden lausuntojen vuoksi. Lopulta vapauspuolue hajosi.

Kommunistit päättivät nostaa Xi Jinpingin Mao Zedongin tasolle

Kuva: Lehtikuva

Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous on päättänyt kirjata presidentti Xi Jinpingin ideologian maan perustuslakiin, kertoo muun muassa BBC. Tämä nostaa Xin virallisesti Kiinan kansantasavallan perustajan Mao Zedongin tasolle.

Xi esitteli viime viikolla käynnistyneen puoluekokouksen alkajaisiksi ideologiansa, jota hän kutsui sosialismiksi kiinalaisilla ominaispiirteillä uudella aikakaudella. Sen jälkeen korkeat virkamiehet ja valtiollinen media ovat useaan otteeseen viitanneet siihen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Rohingya-muslimeihin kohdistuneen väkivallan takia Yhdysvallat harkitsee uusia toimenpiteitä

Yhdysvallat harkitsee uusia toimenpiteitä muun muassa Myanmarin viranomaisia kohtaan Myanmarin rohingya-muslimeihin kohdistuneen väkivallan takia. Asiasta muun muassa uutisoivan Finacial Timesin mukaan Yhdysvallat harkitsee esimerkiksi soveltavansa niin sanottua Magnitski-lakia. Lain perusteella Yhdysvallat voisi esimerkiksi olla myöntämättä viisumeja viranomaisille, jotka ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin.

Venäläisen asianajajan Sergei Magnitskin kohtalon takia säädettyä Magnitski-lakia on alkujaan käytetty estämään ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneiltä venäläisiltä maahanpääsy. Magnitski kuoli tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa vuonna 2009. Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama hyväksyi lain vuonna 2012.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoi Financial Timesin mukaan, että on välttämätöntä, että jokainen Myanmarissa julmuuksiin syyllistynyt saadaan vastuuseen. Yhdysvallat on jo ennestään perunut joidenkin Myanmarin viranomaisten kutsut osallistua Yhdysvaltojen rahoittamiin tapahtumiin. Lisäksi Yhdysvallat selvittää myös YK:n kanssa mahdollisia Myanmariin kohdistettavia toimenpiteitä.

Arviolta noin 600 000 rohingyaa on paennut väkivaltaisuuksia Myanmarista Bangladeshiin elokuun lopun jälkeen. Joukkopako alkoi, kun Rakhinen osavaltiossa aloitettiin sotil

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Juutalaisten kansanmurhan kieltäneelle ex-kansanedustajalle erikoinen rangaistus: Määrättiin Auschwitziin ja kirjoittamaan Facebookissa näkemästään

Kuva: Noel Moore

Belgialainen tuomioistuin on määrännyt entisen kansanedustajan Laurent Louisin natsien entisille keskitysleireille rangaistuksena holokaustin kieltämisestä. Oikeus määräsi miehen myös raportoimaan näkemästään.

Ehdollinen tuomio pitää sisällään myös 18 000 euron sakkorangaistuksen.

Tuomion mukaan 37-vuotiaan Louisin on vierailtava kaikkiaan viidessä eri keskitysleirissä, muun muassa Auschwitzissa. Jokaisen vierailun jälkeen hänen on kirjoitettava 50 riviä näkemästään ja tuntemastaan.

 

Parlamentaarikkona vuosina 2010–2014 toiminut Louisin on julkaistava tekstit myös Facebook-sivuillaan kuukauden kuluessa.

Louis on pyytänyt blogissa ilmaisemiaan ajatuksia anteeksi.

”Minun tehtäväkseni jää mennä ja raportoida kuolemanleireiltä. Oikeus on luultavasti tunnustanut lahjani kirjoittajana”, hän kirjoitti Facebookiin.

”Vakavammin, toimin oikeuden päätöksen mukaan”, hän jatkoi.

Tapauksesta kirjoitti verkossa ilmestyvä Expatica.

Keskustelua aiheesta

Hollywood-näyttelijä sai terrorismista tarpeekseen, taistelee nyt Isisiä vastaan Raqqassa: ”En anna armoa”

Jättimenestyneessä Pirates of the Caribbean -elokuvan jatko-osassa Kuolleen miehen kirstu Johnny Deppin rinnalla näytellyt brittinäyttelijä Michael Enright sai tarpeekseen vuonna 2015 ja liittyi terroristijärjestö Isisiä vastaan taistelevien joukkoon.

Tällä hetkellä 52-vuotias näyttelijä sotii Isisiä vastaan Raqqassa ja sanoo The Telegraphille, ettei anna Isisille mitään armoa.

”En odota heiltä juurikaan armoa ja en itsekään anna heille paljon armoa, sen voi luvata”

Enright on sanonut taistelevansa kostaakseen kotikaupunkiinsa Manchesteriin kohdistuneen iskun. Toukokuun konsertti-isku vaati 23 hengen.

”Isku Manchesteriin nosti paljon tunteita. Olen tottunut kuolemiin ja terrori-iskuihin, mutta tämä oli erilaista, se on kotikaupunkini.”

Enright on esiintynyt myös Tom Cruisen rinnalla elokuvassa Knight and Day vuonna 201o.

AVAINSANAT