tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Kanadan Trudeau hehkutti: ”Koko maailma hyötyy vahvasta Euroopan unionista”

Kuva: Lehtikuva

– Kanadan ja EU-maiden vapaakauppasopimuksen positiiviset vaikutukset alkavat näkyä jo kevään aikana, Kanadan pääministeri Justin Trudeau toivoo.

Euroopan parlamentin eilen hyväksymä Ceta-sopimus parantaa hänen mukaansa keskiluokan kuten myös pienten yritysten ja maanviljelijöiden asemaa, sillä sen myötä odotetaan syntyvän työpaikkoja ja talouskasvua.

– Positiivisen esimerkin osoittaminen tulee olemaan todella tärkeää. Toivottavasti vaikutus alkaa näkyä tänä keväänä, Trudeau sanoi tiedotustilaisuudessa.

Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tänään vieraillut Trudeau pitää tärkeänä, että sekä EU että Kanada kiinnittävät huomiota juuri keskiluokan turvallisuudentunteeseen. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kannatuksen taustalla oli vahva, syrjään ajautunut keskiluokka, jolle presidenttiehdokas lupasi työpaikkoja. Keskiluokka Euroopassa ja Kanadassa jakaa Trudeaun mielestä saman huolen.

Kanadan ensimmäisenä pääministerinä parlamentille puhunut Trudeau hehkutti yhteyttä Euroopan unioniin. Ceta-sopimus on hänen mukaansa osoitus siitä, mitä maat pitävät tärkeänä. Ne eivät vain halua jäädä seuraamaan talouden kehitystä vaan haluavat johtaa sitä.

– EU on hieno saavutus. — Koko maailma hyötyy vahvasta Euroopan unionista, Trudeau sanoi.

Ceta-sopimus lisää Trudeaun mukaan kauppaa, mutta auttaa parantamaan myös ihmisten elämänlaatua. Samalla hän vakuutti, että sopimus antaa valtioille vastakin mahdollisuuden suojella kansalaistensa oikeuksia olipa kyse työntekijöistä, tuotteiden turvallisuudesta tai ympäristöstä.

STT–ANNIINA LUOTONEN

 

Perättömät pilaviestit pelottelevat espanjalaisia uusista iskuista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Barcelonan iskun jälkeen sosiaalisesta mediasta on ollut paljon hyötyä: viranomaiset ovat käyttäneet sitä tiedotukseen ja ihmiset ovat etsineet sen kautta läheisiään sekä tarjonneet apua iskuista kärsineille.

Varjopuolena ovat somessa leviävät perättömät, ilmeisesti tarkoituksella tehdyt pilaviestit. Niissä on muun muassa satuiltu uusista iskuista Barcelonassa ja lietsottu turhaan lisäpelkoa ihmisissä.

Sanomalehti El Paisin mukaan tällaisia ääniviestejä on levitetty erityisesti pikaviestipalvelu Whatsappissa. Viestien tekijät väittävät olevansa silminnäkijöitä tai viittaavat ”viranomaislähteisiin”.

Lehden kuulemista viesteistä eräässä nainen sanoo, että Ciutadellan puiston lähellä olevan riemukaaren luona on ajettu ihmisten päälle. Toisessa mies kertoo ”luotettavien viranomaislähteiden” kertoneen, että ympäri Barcelonaa on asetettu useita pommeja.

Espanjan viranomaiset ovat vedonneet ihmisiin, jotta he eivät levittäisi tai jakaisi eteenpäin vahvistamattomia tietoja tai somehuhuja.

Keskustelua aiheesta

Espanjan mediat: Barcelonan iskun pääepäilty on 17-vuotias mies

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Barcelonan kadut olivat kaaoksessa vielä eilen.

Espanjassa poliisi etsii Barcelonan iskun pääepäiltynä 17-vuotiasta miestä, kertovat paikalliset mediat. Hänen veljensä on yksi kolmesta aiemmin pidätetyistä.

Pääepäillyn uskotaan ajaneen pakettiautoa, joka syöksyi eilen väkijoukkoon La Rambla -kadulla.
Poliisi selvittää myös, onko pääepäilty yksi Cambrilsissa ammutuista terroristeista.
Terroritekojen taustalla epäillään olevan terrorisolun, johon kuuluu 12 jäsentä.

Lähteenä muun muassa El Pais 

Barcelonassa hiljainen hetki puoliltapäivin, kuningas paikalle

Kuva: AFP PHOTO/Javier Soriano
Nainen toi kukkia Bercelonan iskujen uhreille.

Barcelonassa vietetään tänään hiljainen hetki kaupungissa tehdyn terrori-iskun uhreille. Kello 12 paikallista aikaa Katalonia-aukiolla pidettävään tilaisuuteen saapuu muun muassa kuningas Felipe VI. Paikalla on myös Espanjan poliittisten puolueiden johtoa.

Pääministeri Mariano Rajoy on julistanut Espanjaan kolmen päivän suruajan iskun johdosta.

Espanjan terroritekojen tutkinnassa pidätetty kolme – poliisi ampui useita hyökkääjiä kuoliaaksi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjan terroritekojen tutkinnassa on pidätetty kolmas ihminen, uutisoi Guardian. Pidätyksestä kertoo Katalonian poliisi. Epäilty otettiin kiinni Ripollissa vajaat sata kilometriä Barcelonasta pohjoiseen.

Barcelonan iskun tutkinnassa on aiemmin pidätetty kaksi ihmistä, yksi espanjalainen ja yksi marokkolainen. Heistä kumpikaan ei ajanut Barcelonan iskuautoa.

Yöllä Espanjassa tehtiin myös toinen isku, kun terroristit ajoivat autolla väkijoukkoon Cambrilsin lomakaupungissa. Poliisi ampui ainakin viisi hyökkääjää kuoliaaksi.

Guardianin siteeraaman oikeusviranomaisen mukaan Cambrilsin terroristeilla tiedetään olleen kytköksiä jihadismiin.

Barcelonassa terrori-iskun pakettiauton ajaja yhä karkuteillä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Katalonian sisäministerin mukaan Barcelonan terrori-iskun pakettiauton ajaja on edelleen karkuteillä, kertoo Guardian-lehti.

Pakettiauto ajoi ihmisten päälle suositulla La Ramblan turistikadulla Barcelonan keskustassa eilen alkuillasta.

Ainakin 13 ihmistä kuoli ja yli 100 loukkaantui. Kuolonuhrien määrän pelätään vielä nousevan.