Politiikka
10.2.2017 10:33 ・ Päivitetty: 10.2.2017 10:33
Eikö 25 miljardia euroa merkitse mitään? – “Sopimusta soimataan nyt suotta”
Euroopan parlamentti käsittelee ensi keskiviikkona Kanadan ja EU:n välistä Ceta-kauppasopimusta. SDP:n europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri kannattavat vapaakauppasopimuksen hyväksymistä. Suomalaiset mepit suhtautuvat Ceta-sopimukseen, varsinkin sen sisältämään riitojenratkaisumekanismiin, keskenään kuitenkin hyvin eri tavoin.
Vapaakauppasopimuksien tarkoituksena on luoda kasvua ja työpaikkoja vähentämällä kaupan esteitä, byrokratiaa ja tulleja.
– Vapaakauppaa soimataan nyt suotta ilman faktoja. Kyse on periaatteesta: haluammeko rakentaa muureja vai vapautta, SDP:n europarlamentaarikot korostavat.
Sopimus poistaa tullit kaikilta teollisuustuotteilta, joiden alkuperä on Kanada tai EU-jäsenvaltio. Tullit poistuvat joko saman tien, tai kolmen, viiden tai seitsemän vuoden kuluessa sopimuksen voimaanastumisesta.
– Laadukkaat suomalaiset koneet ja ajoneuvot pääsevät entistä nopeammin ja edullisemmin Kanadan markkinoille. Tietyillä aloilla tullit ovat olleet jopa 25 prosentin suuruisia, Jaakonsaari ja Kumpula-Natri muistuttavat.
Sopimuksen myötä Kanada poistaa myös lähes 92 prosenttia maatalous- ja elintarviketuotteiden tulleista.
Yhdessä olemme vahvempia ja saamme parempia sopimuksia aikaan kuin yksin.
Lisää aiheesta
Euroopan unionin ja Kanadan vapaakauppasopimuksen on arvioitu lisäävän kauppaa maiden välillä yli 20 prosenttia yli 25 miljardiin euroon. Suomen tavaroiden ja palvelujen vienti Kanadaan oli vuonna 2014 arvolta noin 750 miljoonaa euroa.
– Sopimuksen tarkoituksena on luoda kasvua ja työpaikkoja Eurooppaan. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n vaatimukset työntekijöiden oikeuksista ovat mukana, mutta vielä pitää toimia niin, että rikkomuksista tulee sanktioita, Jaakonsaari painottaa.
Suomen elinkeinoelämä ja ammattiyhdistysliike kannattavat vapaakauppasopimuksen syntymistä. Ceta-sopimus avaa markkinoita eurooppalaisille yrityksille myös Kanadan alue- ja paikallistasolla. Siitä hyötyä eritoten suomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille.
– Euroopan unioni tavoittelee sopimuksella parannusta nykytilaan. Haluamme olla globaalin maailman eturintamassa luomassa parempia ja vahvempia sääntöjä kansainväliselle kaupalle. Yhdessä olemme vahvempia ja saamme parempia sopimuksia aikaan kuin yksin. Käpertyminen ja protektionismi ei ole vaihtoehto, Kumpula-Natri perustelee.
Parlamentin S&D-ryhmä on tehnyt paljon työtä Ceta-sopimuksen ehtojen parantamiseksi. Ryhmä esittää, että riidat ratkaistaisiin ICS-menetelmällä. ICS tarkoittaa Investment Court System.
ICS:ssä toimivat tuomarit ovat riippumattomia ja molemmat sopimusosapuolet saavat valita mukana olevat tuomarit. Istunnot ovat julkisia ja läpinäkyviä.
Parlamentin käsittelyn jälkeen jokaisen EU-jäsenmaan on vielä hyväksyttävä sopimus kansallisessa parlamentissa. Suomeen sopimus tullee käsittelyyn ensi talvena.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.