Politiikka
13.3.2018 07:22 ・ Päivitetty: 13.3.2018 07:22
Kansanedustaja ihmeissään Sipilän hallituksen logiikasta: Selvittää eriarvoisuuden vähentämistä mutta ottaa samaan aikaan pienituloisilta
Eriarvoisuuden kasvu vaarantaa yhteiskunnan eheyden ja vaikeuttaa valmiiksi heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten selviytymistä, sanoi kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) puhuessaan Sosiaalialan asiantuntijapäivillä Jyväskylässä.
Huovisen mielestä on hyvä, että hallitus on asettanut työryhmän selvittämään eriarvoisuuden vähentämistä, mutta muistuttaa, että tietoa aiheesta on olemassa jo paljon. Lisäksi Huovinen ihmettelee, miksi Juha Sipilän (kesk.) hallitus on antanut työlle tiukan talousraamin.
– Professori Juho Saaren työryhmälle olisi pitänyt antaa laveammat puitteet. Seuraaviin hallitusneuvotteluihin kaivataan varmuudella myös sellaisia keinoja, jotka voivat jotain maksaakin. Toivon Saaren työryhmän toteavan napakasti, että eriarvoisuutta ei torjuta jo valmiiksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asemaa edelleen heikentämällä, Huovinen painotti.
Pääministeri Sipilä on asettanut eriarvoisuutta käsittelevän Saaren työryhmän. Työryhmän tehtävänä on hakea uusia toimintatapoja ja keinoja pitkään jatkuneen yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttämiseksi ja sen toimikausi päättyy tähän kuuhun.
Huovisen mielestä on erittäin valitettavaa, että sama hallitus, joka eriarvoisuuden vähentämistä haluaa selvitettävän, on omilla toimillaan heikentänyt monien suomalaisten arkea. Esimerkiksi indeksijäädytykset iskevät juuri niihin, jotka jo muutenkin sinnittelevät pienellä toimeentulolla.
– SOSTEn tuoreen selvityksen mukaan pienituloisten toimeentulo on vaikeutunut ja leikkaukset ovat osuneet etenkin työttömiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoihin. Runsaasti asiantuntijatietoa on myös siitä, miten perhetausta yhä edelleen vaikuttaa koulutukseen yli sukupolvien. Monissa selvityksissä on lisäksi osoitettu kuinka hyvätuloisen elinikä on jopa vuosikymmenen pidempi kuin heikommilla tuloilla elävän. Valitettavasti nämä ja useat muut rakenteelliset tekijät vaikuttavat liian monen kansalaisen mahdollisuuksiin pärjätä koko elinkaaren ajan, Huovinen sanoi.
Huovinen muistuttaa, että eriarvoisuuden vähentämiseen on monia keinoja. Asiantuntijoiden keinovalikoimassa ovat olleet esillä esimerkiksi perheiden varhainen tuki, riittävä toimeentulo kaikille ja maksuton toisen asteen koulutus.
Lisää aiheesta
– Myös veropolitiikan keinoja on otettava käyttöön huomattavasti nykyistä pontevammin tuloerojen tasaamisessa ja eriarvoistumisen estämisessä. Esimerkiksi talouspolitiikan arviointineuvosto on todennut jo viime vuonna, että hallituksen olisi kannattanut hyödyntää enemmän myös veropolitiikkaa valtion talouden tasapainottamisessa, Huovinen totesi.
Huovinen nosti puheessaan esiin myös viime kaudella toteutetun tärkeä sosiaalihuoltolain uudistuksen. Sen pohjalle nykyisen hallituksen on ollut helpompaa rakentaa esimerkiksi lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
13.3.2018 06:47
”Tämä on maallemme suureksi häpeäksi” – eläkeläisjärjestö muistuttaa karusta tutkimustuloksesta ja vaatii leikkausten kompensointia
Politiikka
9.3.2018 18:54
EU:n Suomen maaraporttia esiteltiin eduskunnassa – köyhyys- ja syrjäytymisriskissä elävien määrää ei ole onnistuttu vähentämään
Pääkirjoitukset
21.2.2018 22:05
Hallitus kepittää ja syyllistää työttömiä, ja monesta pienituloisesta on tullut toimeentulotukiriippuvainen
Politiikka
15.2.2018 16:02
Rinne: ”Pääministerin paikalta puhutaan vastoin sitä, mikä pitää paikkaansa” – Sipilä myönsi, ettei SDP:n vaaliohjelmassa kajottu perusturvaan
Politiikka
14.2.2018 15:47
”Tähän ei kyennyt edes Esko Aho” – SDP vetosi keskustajohtoiseen hallitukseen: Vielä on aikaa muuttaa suuntaa
Politiikka
14.2.2018 06:12
Nyt on mustaa valkoisella: Tuloerot kääntyneet kasvuun – työttömät, lapsiperheet ja opiskelijat kärsijöinä