Politiikka
29.8.2017 06:36 ・ Päivitetty: 29.8.2017 06:36
”Kriiseissä selviämiseen tarvitaan lisää valmiuksia” – SDP:n Paatero ehdottaa kaikki suomalaiset kattavaa ”turvallisuuskoulutusta”
SDP:n presidenttiehdokaskandidaatti Tuula Paatero ehdottaa blogikirjoituksessaan, että kaikki Suomen kansalaiset sukupuolta katsomatta pitäisi saada koulutettua ” turvallisuuskoulutuksella”.
– Suomessa, kuten muuallakin, on monenlaisia tilanteita joissa kansalaisten valmius tulisi olla kohdallaan. Kriiseissä selviämiseen, johtuivat ne sitten luonnonkatastrofeista, suuronnettomuuksista tai tahallisista ”hyökkäyksistä” esimerkiksi energian tai veden saantiin, tarvitaan lisää valmiuksia, hän kirjoittaa.
– Toisaalta perustuslain mukaan kaikilla on velvollisuus puolustaa isänmaata, jos tällainen uhka on olemassa. Mutta monenlaisten ja eritasoisten kriisien hoitoon tarvitaan valmiuksia ja osaamista ihan kaikille.
Koulutusjakso voisi hänen mukaansa olla sisällytettynä esimerkiksi toisen asteen koulutuksen yhteyteen.
– Jos kaikilla olisi oppivelvollisuus 18 vuoteen, olisi näin mahdollista tavoittaa käytännössä kaikki ikäluokan edustajat.
”Asevelvollisuuden kohdalla naisten osuutta on mahdollista lisätä palvelusta ja osallistumisen mahdollisuutta kehittämällä.”
Paateron kirjoitus liittyy keskusteluun yleisestä asevelvollisuudesta. Asevelvollisuuskeskustelussa on nostettu esiin, pitäisikö kutsunnat ulottaa koko ikäluokkaan, niin nuoriin miehiin kuin naisiinkin. Paateron mukaan tälle on mahdollisesti joskus tarvetta, mikäli halutaan tavoittaa koko ikäluokka.
Lisää aiheesta
– Asevelvollisuuden kohdalla naisten osuutta on mahdollista lisätä palvelusta ja osallistumisen mahdollisuutta kehittämällä.
– Ratkaistava on paremmin, miten palvelusaika liitetään muuhun elämäntilanteeseen koulutuksen ja työn osalta. Miesten kohdalla asevelvollisuuden suorittaa tällä hetkellä noin 70% ikäluokasta.
”Tarvitaan ymmärrystä siitä, miten yhteiskunta ja sen viranomaiset toimivat kriisitilanteissa.”
Paatero kuitenkin pitää tärkeämpänä uudistuksena ehdottamaansa turvallisuuskoulutusta.
Hänen mukaansa koulutuksen tarve on kaksijakoinen.
– Tarvitaan ymmärrystä siitä, miten yhteiskunta ja sen viranomaiset toimivat kriisitilanteissa ja toisaalta siitä millaisia tehtäviä ja valmiuksia tulisi jokaisella kansalaisella olla toisten auttamiseksi.
– On olennaista ymmärtää, millaisia ovat kuntien ja valtion viranomaisten yhteiset tilannekuvat. Samoin olisi tärkeä ymmärtää toimintamalleja joiden mukaan toimivat kriisin sattuessa terveydenhuolto, poliisi, rajavalvonta ja pelastuslaitos sekä toisaalta keskeisestä infrasta kuten tietoverkoista, sähkölinjoista, vesi- ja viemäriverkostoista tai tie- ja rautatie- sekä meriväylistä vastaavat tahot.
Lisäksi hän korostaa, että on olennaista myös ymmärtää suomalainen malli edellä mainittujen toimijoiden yhteistyöstä yksityisen sektorin kanssa.
– Tarvitsemme koulutusta myös oikeuksista ja vastuista huolehtia omasta ja muiden turvallisuudesta. Mitkä ovat ne keinot joilla jokainen voi kotona ja omassa lähiympäristössä toimia ja tukea viranomaisten työtä?
– Mikäli kaikilla olisi samat perustiedot, olisi valmius toimimiseen ja toisten auttamiseen parempi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.