Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Kuraa tulee koko ajan niskaan” – seuraavalta hallitukselta odotetaan työntekijöiden arvostamista

Markus Juhola, Eveliina Juusola ja Antti Santamäki toivovat seuraavalta hallitukselta tekoja, ei vain puheita, että työntekijöitä arvostetaan.

Menon on muututtava ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen. Tämä kävi selväksi Demokraatin kysyessä SAK:n edustajiston jäseniltä, mihin tulevan hallituksen pitää puuttua ensitöikseen.

Marja Luumi

Demokraatti

Päällimmäiseksi nousi se, että työntekijöitä on jo riistetty tarpeeksi – nyt on otettava heidän huolensa tosissaan.

Eveliina Juusola Rautatiealan unionista haluaa seuraavalta hallitukselta vahvan signaalin, että myös työntekijöitä arvostetaan ja heidän olojaan parannetaan oikeasti.

– Nykyisen hallituksen toimet eivät puheista huolimatta ole olleet sitä.

Antti Santamäki Vankilavirkailijain liitosta toivoo, että päättäjät jalkautuisivat kentälle ennen kuin tekevät päätöksiä – papereista ei työelämän arki aukene. Hän ottaa esimerkiksi tulevan työaikalain.

– Muutokset esimerkiksi vuorokausilevossa sekottaisivat vankilan elämän. Työntekijöiden jaksamisesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, koska vankila pyörii 24/7.

Markus Juhola Suomen huippu-urheilijoiden unionista kantaa huolta nuorten tulevaisuudesta. Hän patistaa nuorisoa entistä ahkerammin äänestämään.

Lisää aiheesta

– Näin heidän äänensä kuuluu paremmin seuraavan hallituksen päättäessä nuorten elämään vaikuttavista asioista.

Suunnan pitää kolmikon mielestä muuttua, kun nykyhallitus on kuunnellut lähinnä elinkeinoelämän näkemyksiä.

– Yrittäjienkin pitäisi tajuta, että heidän voimavaransa ovat työntekijät. Jos heitä poljetaan, ja heitä ei arvosteta, se on yrittäjän pörssistä pois.

– Jos ei ole hyvinvoivaa henkilöstöä, onko hyvinvoivaa firmaakaan silloin, Santamäki ja Juhola kysyvät.

Jari Pöllä ja Jyrki Levonen vaativat sopimisen kulttuurin palauttamista.

Jari Pöllä ja Jyrki Levonen Teollisuusliitosta aloittaisivat suunnanmuutoksen palauttamalla sopimisen kulttuurin, joka on ollut nyt aika hakusessa.

– Hallituksen ja työmarkkinaosapuolten pitää hakea yhteistä näkemystä, koska Suomea kehitetään sopien eikä repien. Nyt työnantajapuolelta tulee koko ajan kuraa ay-liikkeen niskaan, Levonen kuvailee.

Pöllän mielestä koulutusleikkaukset pitää saada jollain keinolla puretuksi.

– Meidän koulutusjärjestelmämme ei enää tuota sellaista väkeä, joka pystyy työskentelemään esimerkiksi teollisuudessa.

Miehet ovat huomanneet, että yleissitovuutta yritetään rikkoa ja tuoda sen sijaan lisää paikallista sopimista – joka on teknologiateollisuudessa nyt jo erittäin laajaa.

– Sillä haetaan vain sitä, että työnantaja pääsisi sanelemaan palkoista ja työajoista. Paikallisen sopimisen pitää olla tasapuolista, Levonen korostaa.

– Työnantajapuolen tietämys siitä, mistä voi sopia, on olematonta, Pöllä huomauttaa. Hän ei laajentaisi paikallista sopimista enää kovin laajasti.

Satu Kuosmanen ja Lauri Iso-Lähteenmäki ovat turhautuneet hallituksen touhuihin.

Satu Kuosmanen ja Lauri Iso-Lähteenmäki Palvelualojen ammattiliitto PAMista ovat olleet hyvin turhautuneita nykyhallituksen menoon.

– En keksi painokelpoista sanaa kuvaamaan mielialaa. Mitä tahansa yritämme tehdä, aina tulee jotain ikävää loputtomasti, Iso-Lähteenmäki huoahtaa.

Kuosmanen puuttuisi ensimmäiseksi kilpailukykysopimukseen.

– Siitä ei ole ollut hyötyä kenellekään – ei yrittäjille, ei työntekijöille, ei kansantaloudelle. Kolmikantainen sopiminen pitää myös palauttaa kunniaan.

Iso-Lähteenmäki kääntäisi tulonsiirtojen suuntaa, josta nyt on valunut yrityksille ja rikkaammalle väelle. Koulutuksen alasajo huolestuttaa myös.

Kuosmanen uskoo, että keväällä on mahdollisuus suunnanmuutokseen kohti “vapaiden valtakuntaa”.

Nykyhallitus on kuunnellut tarkalla korvalla työnantajapuolta ja toiminut pitkälti sen tahdon mukaan. Kaksikko pohtii, olisiko vastaiskun aika, jos hallitukseen saadaan vasemmistopuolueita.

– En usko kostoon, lobbaamiseen ehkä. Me olemme fiksumpia.

Tuula Putto korjaisi työttömyysturvan heikennykset.

Tuula Putto Sähköliitosta pistäisi hallituksen ensimmäisenä korjaamaan tämän hallituksen sorvaamia työttömyysturvan heikennyksiä.

– Suomi pitää palauttaa takaisin hyvinvointivaltioksi. Siinä on jo paljon tehtävää, Putto huomauttaa.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n edustajisto on koolla tänään ja huomenna Helsingissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE