Huvudnyheter

Kvarnström om sysselsättningspolitiken: “Regeringen har lyckats, men kriget försvårar läget”

Jukka-Pekka Flander
Johan Kvarnström är nöjd med de åtgärder som regeringen har vidtagit för att förbättra sysselsättningen.

Regeringen har nått sina sysselsättningsmål med 74 procent som motsvarar 75 procent med de gamla siffrorna, när den nya statistiken inte noterar inverkan av säsongsväxlingar.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

ABL nådde FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström för en kommentar. Samtidigt som han är nöjd med siffrorna och prisar regeringens lyckade politik, ser han också mörka moln på himlen som resultat av Rysslands anfallskrig i Ukraina.

 

– Med tanke på energipriserna och handelsrelationerna med Ryssland kommer sysselsättningsläget sannolikt att försämras då tillväxten inte blir så bra som väntat. Sysselsättningspolitiken blir en krishanteringsfråga, för att hittills ha handlat om ekonomi och arbetsmarknadspolitik.

 

Kvarnström påpekar att regeringen har lyckats med pandemihanteringen och vidtagit strukturella åtgärder som har förbättrat sysselsättningen.

 

– Det är bevisligen så att regeringen den här perioden har vidtagit fler och mer omfattande åtgärder för att förbättra sysselsättningen än vad som gjordes under den borgerliga regeringens tid. Oppositionens rop om att regeringen inte gjort tillräckligt saknar fog. De menar att regeringen inte vidtar just de åtgärder som högern vill och som vi ser som problematiska. Däremot har vi också fattat svåra beslut, till exempel om pensionsslussen som stegvis tas bort.

 

Kvarnström berömmer den nordiska arbetskraftsmodellen som ställer krav i relation till vad som är möjligt.

 

– Vi kombinerar högre krav med mera stöd till arbetssökande. Om man jämför med den tidigare aktiveringsmodellen, gäller det den här gången krav som går att uppfylla. Aktiveringsmodellen ställde i många fall krav som inte stod inom möjligheternas ramar, vilket i praktiken var en nedskärning som stred mot överenskommelser.

 

– Bor man på en ort där utbudet av jobb motsvarar ens kunnande är stort och man får mycket stöd, är det inte omöjligt att söka fyra jobb i månaden. Dessutom kommer man nu snabbare i kontakt med myndigheterna.

 

Kvarnström tar också upp det statsägda bolaget Jobbkanalen Ab som främjar sysselsättningen av partiellt arbetsföra personer i utsatt ställning.

 

– I Sverige har modellen med Samhall fått både ris och ros. Vi kan förebygga de risker som finns i det svenska systemet genom att ta lärdom av deras erfarenheter. I Sverige har en del av de mest utsatta inte fått sysselsättning, medan människor som har varit relativt lätta att sysselsätta har dragit nytta av Samhall.

 

– Behovet är stort och vi kan lära oss av Sveriges misstag, säger Kvarnström.

 

Han påminner dessutom om utvidgad läroplikt och dess positiva inverkan på sysselsättningen på sikt.

 

– Vissa saker tar tid, men utvidgad läroplikt är en sysselsättningsåtgärd av historiska mått, avslutar Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE