Norden
26.8.2022 07:02 ・ Uppdaterad: 26.8.2022 07:02
Maj Britt Theorin – färgstark och stridbar
Maj Britt Theorins minnen (1932-2021) har kommit ut postumt i boken Vägra kröka rygg (Korpens förlag). Från fattig barndom i Göteborg, realexamen, sekreterarjobb, tidigt medlemskap i SSU, familj med älskade maken Rolf och fyra barn till ett politiskt liv som nämndeman, kommunalt, i riksdagen, Europaparlamentet, och som nedrustningsambassadör skildras.
Från mitt 40 åriga samarbete med Theorin minns jag hennes oförtröttliga energi, rakryggade hållning och som karismatisk talare, påläst och ständigt beredd att medverka i möten runt om i landet och internationellt. Hon var unik i sitt arbete för fred och nedrustning och för solidariska socialdemokratiska värderingar.
-Människors liv är inte en marknad. Socialdemokratin förlorade kampen mot nyliberalismen inom vård, skola och omsorg, och därmed sin själ, som det är dags att vinna tillbaks, bedömer hon.
-Kvinnors rättigheter och fredsfrågor och sammanhängande försvarsfrågor och vapenexport har dominerat mitt politiska arbete. En del har uppfattat mig som obstinat för att jag inte alltid följt partilinjen. Det gällde kärnkraften, enprocentsmålet för biståndet, JAS och tronföljden. Oftast var vi ganska många att protestera i dessa frågor, inte minst kvinnoklubbister.
Maj Britt Theorin var emot svenskt medlemskap i EU, men valdes som röstmagnet in i Europaparlamentet, där hon var ordförande i jämställdhetsutskottet.
Olof Palme insåg Theorins förtjänster och gjorde henne till ansvarig för nedrustningspolitiken efter Alva Myrdal och Inga Thorsson, då socialdemokraterna återtog regeringsmakten 1982. Hon behöll posten till valförlusten 1991.
En stor del av boken upptar arbetet för fred och nedrustning i FN, där hon ledde en kärnvapenstudie och ”Gender and the agenda for Peace”, som ordförande i världens äldsta fredsorganisation IPB och aktiv i World Women Parliamentarians. Hon agiterade ständigt för gemensam säkerhet och kvinnors deltagande i allt fredsarbete, som uttrycks i FNs säkerhetsråds resolution 1325. I Canberrakommissionen verkade hon för konkreta steg för avskaffande av kärnvapen.
Maj Britt Theorin var emot svenskt medlemskap i Nato och för att Sverige skulle ansluta sig till FNs kärnvapenförbud. Hon menar att nedrustning aldrig engagerat Carl Bildt som följde USAs inställning. Trots sin kompetens blev hon inte statsråd, men gjorde oerhört stor nytta som förebild och som kulturaktiv som mångårig ordförande i KSF.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Opinion
Internationellt
Opinion
Opinion