Opinion

Krönika: Stillestånd i Israel-Palestina-konflikten – ny israelisk regering

En lösning på Israel-Palestina-konflikten synes ännu avlägsen, skriver Gunnar Lassinantti i sin krönika.

– Konflikten är 75 år och måste angripas, sa Thomas Hammarberg vid ett seminarium i Stockholms ABF-hus förra veckan. Nästa år är det så länge sedan FNs delningsplan i en judisk och en palestinsk del antogs. Den ledde omedelbart till strider mellan palestinaaraber och israeler, och en stor ström av palestinska flyktingar till utlandet. Flyktingproblemet är fortfarande olöst. Svenske diplomaten Folke Bernadotte utsågs till FN-medlare med palestiniers rätt till återvändande på agendan, men mördades 1948 av sionistiska Sternligan.

Gunnar Lassinantti

Arbetarbladet

 

 

Utsikterna är inte goda. Folkrättsbrotten fortsätter med ockupation. Allt fler israeliska bosättningar byggs på palestinskt territorium. En tvåstatslösning är inte i sikte. Trumps ensidiga ställningstaganden med erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad försvårar situationen. Biden tycks inte högprioritera frågan. På palestinska sidan har val ställts in under en längre tid. Motsättningen är stor mellan dominerande Hamas på Gazaremsan och ledande Fatah på Västbanken och korruptionen är omfattande.

 

Israel har fått en ny, mera mittenorienterad regering efter Netanyahus högerregering. – Det kan finnas möjlighet att få igång samtal mellan parterna, men knappast förhandlingar och definitivt inte någon fredskonferens, sa Magnus Hellgren, chef för UDs Menaavdelning och tidigare Sveriges Israelambassadör, som trodde att nya israeliska regeringen kan överleva till 2023.

 

Bägge talarna ansåg det positivt att Sverige kunnat normalisera förhållandet till Israel med dess nya regering. Utrikesminister Ann Linde har nyligen besökt Israel och Palestina. Svenska regeringens politik ligger fast med erkännande av Palestinska myndigheten.

 

Hammarberg sa att det krävs ett djupare internationellt engagemang och påtryckningar för att nå en lösning. Det klarar inte parterna själva, och tillade att man måste våga ta upp de svåra, känsliga frågorna, inte bara de lätta, såsom Jerusalems status. Hellgren sa att Sverige har beredskap till detta, men att det måste ske i samarbete med andra länder. Samverkan måste också sökas med progressiva krafter i civilsamhället, och den terroriststämpling Netanyahuregeringen satt på sex palestinska organisationer för mänskliga rättigheter hävas.

 

Sammanfattningsvis har en mera balanserad situation uppstått för samtal, men inga avgörande förändringar kan uppnås utan internationell medverkan och ännu synes en lösning på konflikten avlägsen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE