Opinion
9.9.2021 16:30 ・ Uppdaterad: 9.9.2021 16:30
Krönika: Vår osäkra värld
USA, Nato och väststyrkor, inklusive svenska, har brådstörtat lämnat Afghanistan. Den korrupta regimen har fallit på nolltid, och talibanerna övertagit styret. Militär ockupation och styrka kan inte betvinga ett annat land och dess folk. Det verkar president Biden äntligen förstå, och kritiseras samtidigt för den kaotiska reträtten. Tidigare tycks inte USA ha tagit lärdom av Vietnamkriget.
USAs position försvagas, och kampen om världsherraväldet skärps. Kina bidar sin tid, och Ryssland drömmer om att åter bli stormakt. Till skillnad från Trump har Biden förordat mera multilateralism och respekt för ingångna avtal. FN behövs kanske mera än någonsin, men blockeras i sitt handlande av oenighet i säkerhetsrådet. Under kalla kriget dominerade kapprustningen med kärnvapen och avskräckning.
Nu har nya icke-militära hotbilder tornat upp sig, utan att kärnvapenhotet minskat. Fattigdomen är djup i stora delar av världen, trots arbetet med FNs utvecklingsmål. Kvinnor och barn diskrimineras. Befolkningstillväxten skenar iväg.
Klimathotet tillspetsas. Pandemikrisen ändrar villkoren för liv på jorden. 82 miljoner människor befinner sig på flykt på grund av krig, förföljelse, miljöförstörelse, nedmontering av demokratin, korruption och bristande mänskliga rättigheter. Terrordåden har blivit fler. Smuggling av vapen och narkotika utgör dödliga hot, göder kriminalitet och underminerar rättsstaten.
Starka krafter vinner ekonomiskt på missförhållandena, och vill befästa dessa. Svårigheterna att skapa en bättre värld är gigantiska.
Det är inte människovärdigt att ge upp, sa Alva Myrdal ofta. Vi måste anta utmaningarna. Olof Palme skapade en motkraft med sitt tänkande om gemensam säkerhet. – Om inte du är säker, är inte heller jag det; ett kärnvapenkrig kan aldrig vinnas utan skulle enbart ha förlorare.
Palmes tänkande behöver uppdateras och även innefatta nya hotbilder. Jag arbetade med det under min tid på Palmecentret, och centret är nu med i ett internationellt projekt med detta syfte. EU och nordiska modellen måste ta täten som motkrafter på många områden.
Erkki Tuomioja, tidigare finsk utrikesminister, har redovisat sina tankar om vägen till en bättre värld präglad av rättvisa, folkrätt, hållbarhet, fattigdomsbekämpning och säkerhet i sin nya bok “Tulevaisuuden varjossa. Selviääkö ihmiskunta?” (I skuggan av framtiden. Överlever mänskligheten?). Vi skulle behöva svenska politiker som formulerar liknande tankar idag.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Norden
Norden
Huvudnyheter
Nyheter