Nyheter

Matti Saarinen in memoriam

ABL-arkiv
Matti Saarinen (1947–2021) var socialdemokratisk riksdagsledamot 1987–1991 och 1995–2015.

Uppdraget som riksdagsledamot för Västnyland har alltid varit förknippat med konkreta uppdrag. Man minns Sven Högström och repatrieringen av porkalaborna och deras egendom. Under de senaste decennierna har det gällt elektrifieringen av Hangöbanan och hamnen samt bevakningen av den regionala utvecklingen. En stark insats för att lösa handfasta frågor i Västnyland var genomgående och konsekvent Matti Saarinens politiska adelsmärke.

Ralf Friberg

Arbetarbladet

 

 

Matti Saarinen var infödd lojobo och förblev sin hemort trogen genom alla år. Som ledande socialdemokrat i landsändan hade han sinne och förståelse också för svenska ärenden. Han kunde medverka till att Lojo stad frivilligt betecknar sig som en tvåspråkig kommun trots att lojosvenskarna inte når upp till gällande procentgränser.

 

Om man söderom Lojo stad ibland kan reagera på dess ambitioner att fungera som ett dynamiskt regionalt centrum finns få spår av någon hegemonistisk syn på regionens utveckling.

 

Matti Saarinen gick en lång väg inom politiken. Från tidiga ströjobb inom det lokala näringslivet och direkta erfarenheter av arbetslivet kämpade han efter större uppgifter i livet. Idrottsintresset resulterade i en utbildning som idrottsinstruktör och senare ungdoms- och idrottssekreterare i Lojo stad. Vid sidan av sina tidiga uppdrag läste han in en examen som socionom vid universitetet i Tammerfors. Motion och bollspel gav resultat som t.ex. flera tennismästerskap inom Arbetarnas idrottsförbund (AIF).

 

Matti Saarinens engagemang resulterade i ett första riksdagsmandat år 1987 och förnyat förtroende från 1995 och sedan från 1999 till 2015 då det blev dags för ett generationsskifte med Joona Räsänen och efter det slog Johan Kvarnström till 2019.

 

Matti Saarinen var en utpräglad sakpolitiker och så småningom specialiserad på revision.  Han satt länge som ordförande för riksdagens revisorer och som vice ordförande i tipsbolaget Veikkaus förvaltningsråd.

 

Man kunde önska att Saarinens exempel på saklighet, tolerans och rättrådighet, på hans klanderfria och uppskattade gärning skulle mana till efterföljd. I den mån var han en idealisk parlamentariker.

 

Ralf Friberg

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE