Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Mihin EU:ssa vedetään raja?” – Jaakonsaari kysyy Turkin heikkenevistä ihmisoikeuksista

Presidentti Erdogan on ottanut monet tahot rautaiseen otteeseensa.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) on huolissaan Turkin nykyhallituksen toimista, jotka heikentävät erityisesti naisten ja lasten ihmisoikeuksia. Kehityssuunta on kiihtynyt epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Turkki on sen seurauksena väliaikaisesti eronnut Euroopan ihmisoikeussopimuksesta.

Jaakonsaari esitti tänään Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen Turkin ihmisoikeustilanteesta ja sen vaikutuksista neuvotteluihin Euroopan unionin kanssa.

Hän muistuttaa, että Turkin ihmisoikeus- ja sananvapaus on jo jonkin aikaa ollut huolestuttavalla mallilla. Media, poliittinen oppositio, oikeuslaitos ja tavalliset kansalaiset ovat joutuneet presidentti Recep Tayyip Erdoganin hampaisiin.

– Turkki on allekirjoittanut pakolaissopimuksen EU:n kanssa ja neuvottelee edelleen viisumivapaudesta ja EU-jäsenyydestä. Mutta miten pitkään tämä kehityssuunta voi jatkua? Mihin EU:ssa vedetään raja, Jaakonsaari kysyy.

Turkin perustuslakituomioistuin päätti viime kuussa kumota säännöksen, jonka mukaan seksi alle 15-vuotiaan kanssa luokiteltaisiin seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Käytännössä päätös laskisi suojaikärajan 15:sta 12 vuoteen. Muutoksen on määrä astua voimaan tammikuussa.

– Säädöksen poistaminen ei kuitenkaan millään tavalla tue naisten ja lasten oikeuksia vaan päinvastoin on esimerkki Turkin nykyisestä naisten ja lasten oikeuksia polkevasta linjasta, Jaakonsaari arvioi.

Emme voi vain katsoa asiaa sormien läpi.

Lisää aiheesta

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Turkissa on 2,7 miljoonaa rekisteröitynyttä syyrialaispakolaista, joista arviolta puolet on lapsia. Jaakonsaari pitää etenkin heikoimmassa asemassa olevien, kuten syyrialaisten ja irakilaisten pakolaislasten, tilannetta huolestuttavana.

Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat lapsiavioliittojen kasvaneen Turkissa merkittävästi pakolaistilanteen myötä.

– Emme voi vain katsoa asiaa sormien läpi, Jaakonsaari korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE