Päätoimittajalta
15.6.2018 19:00 ・ Päivitetty: 14.8.2018 10:55
Näihin periaatteisiin kulminoituu eduskuntavaalien voitto 2019. Vai oletko eri mieltä?
Kymmenen kuukauden kuluttua päätetään isosti Suomen suunnasta. Tulevat eduskuntavaalit ovat kansankunnan kuumemittari, joka kertoo miten nykyhallituksen työväkeä ja työttömiä tukistavat päätökset näkyvät äänestyskopeissa.
SDP:n inhimillisyyttä ja työllisyyttä korostava linja haastaa hallituksen markkinalähtöisen yhteiskuntamallin. Kevään vaalit ovat kannanotto hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Halutaanko että markkinat päättävät ihmisten hyvinvoinnista vai pidämmekö terveydenhuollon ja koulutuksen yhteiskunnan omissa käsissä?
Vaikka Juha Sipilä puhui Sotkamon puoluekokouksessa kauniisti eriarvoisuuden vähentämisestä, ovat hallituksen toimet sysänneet Suomen eriarvoistumisen tielle. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ihmisten varallisuus- ja tuloerot ovat kasvaneet muita länsimaita nopeammin. Tätäkö me todella haluamme?
SDP pärjäsi viime kuntavaaleissa hyvin juuri aluekeskuksissa, muttei niinkään suurissa kaupungeissa.
SDP:n viesti on yksinkertainen. Olemme aina kansan edustajia markkinoihin päin. Tunnustamme markkinatalouden saavutukset, mutta haluamme pitää päätöksenteon omissa käsissämme. Emme kokoomuksen tavoin toimi markkinoiden puhemiehenä. Isännän ja rengin ero politiikassa on suuri.
Vaalien iso ideologinen vääntö käydään Suomen eri osien tasa-arvosta. Kokoomus ajelee tällä hetkellä härskisti kaksilla kärryillä; Helsingin pormestari Jan Vapaavuori junttaa säälimättä pääkaupunkiseudun etua muuhun Suomeen nähden. Kaupunkipolitiikka elää kaikessa kokoomuksen politiikan retoriikassa. Puheenjohtaja Petteri Orpo tosin huomioi omissa lausunnoissaan myös maakuntien asioita. Mutta kuinka uskottavaa Orpon puhe on? Siitä voi olla montaa mieltä?
Keskusta on tunnetusti maakuntien puolue. Se julistaa paikallisuuden merkitystä, eikä oikein tunnusta keskuskaupunkien vetovoiman elintärkeyttä Suomen hyvinvoinnille. Koko Suomi on pidettävä asuttuna -mantra herättää maakunnissa sympatiaa, mutta kuinka keskuskaupunkien väki siihen oikein suhtautuu, on iso kysymysmerkki. SDP pärjäsi viime kuntavaaleissa hyvin juuri aluekeskuksissa, muttei niinkään suurissa kaupungeissa. Lahden, Porin ja Varkauden kokoisissa keskuksissa SDP:n viesti meni parhaiten läpi.
Lisää aiheesta
Oikeudenmukainen, kannustava ja inhimillinen yhteiskunta voi myös olla kilpailukykyinen. Näihin periaatteisiin kulminoituu vaalivoitto 2019.
Väitän, että puolue, jonka itsetunto on eduskuntavaaleissa eniten kohdillaan, nappaa vaalivoiton. Itsetunnon vahvuuden ratkaisevat puolueen yhtenäisyys, riittävän selkeät kansanomaiset vaaliteemat ja kiinnostavat henkilöt. SDP:n kiitosta saanut vero-ohjelma, eläkeläisköyhyyden poistaminen sekä uskottava perustulomalli ovat valttikortteja, kun vaalivoitosta taistellaan. Nyt vaalityössä on vain löydettävä riittävän uskottavat ja koskettavat tarinat, jotka saavat äänestäjät kiinnittymään SDP:n ehdokkaisiin.
SDP sijoittuu puoluekentässä mielenkiintoiseen sektoriin. Emme ole vain maakuntien puolue, joka kiinnittyy lähiruokaan ja turvetuotantoon. Keskustan juureva politiikka voi koskettaa maalta lähtenyttä väkeä, mutta pelkkä juurevuus ei riitä. Tarvitaan myös siipiä. Kokoomus taas elää poliittista todellisuutta jalat tukevasti irti maasta. Nato-intoilu ja EU-hype eivät luo uskoa ihmisten arjen asioiden kohentumiselle. Vaikka kansainvälisyys on elinehto pienelle Suomelle, on tavalliselle ihmiselle osattava tarjota muutakin kuin epämääräistä valinnanvapautta.
SDP tarjoaa tuleviin vaaleihin sekä juuria että siipiä. Tunnemme työelämän ja eläkeläisten arjen hyvin, emmekä ole valmiita uhraamaan kasvun alttarille periaatteitamme. Oikeudenmukainen, kannustava ja inhimillinen yhteiskunta voi myös olla kilpailukykyinen. Näihin periaatteisiin kulminoituu vaalivoitto 2019. Vai oletko eri mieltä?
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.