Nyheter
2.8.2024 11:45 ・ Uppdaterad: 2.8.2024 11:45
Ny undersökning av LokalTapiola – 67 procent av de som börjat arbeta har hittat ett intressant jobb
I en undersökning av LokalTapiola skildras det en positiv bild av arbetslivets begynnelse. Vad beror ångesten som ungdomar upplever egentligen på?
Försäkringsbolaget LokalTapiola presenterar en undersökning som strider mot ungas uppfattning om press i början av arbetslivet. Av dem som svarade på enkäten ansåg 63% att de klarar av sitt arbete och 67% att de har hittat ett arbete som intresserar dem. Undersökningen bestod av en kvantitativ enkät som besvarades av 602 finländare i åldern 25-32.
Att unga är osäkra inför arbetslivet har diskuterats och undersökts mycket under de senaste åren, speciellt i och med att allt fler drabbas av psykisk ohälsa. Även inom arbetslivet har unga det svårt. Ett högre antal unga sjukskriver sig också på grund av ångest och arbetsmiljöer i sig har ofta upplevts som obekväma.
Organisationen för ung företagsamhet och ekonomi (NYT) publicerade tidigare i år Ungas framtidsrapport, där det framkom att endast 53% ser entusiastiskt fram emot arbetslivet, en minskning på 29 procentenheter sedan 2018. Däremot verkar problemet för unga inte vara en oro över kompetens, då känslan av att man har de färdigheter som arbetslivet kräver har ökat från 52% till 66% sedan 2020. Allt fler (37%) ungdomar svarade istället att de upplever att arbetslivet kommer att vara för tungt. Resultaten från LokalTapiolas enkät strider dock mot denna ångest.
– Våra resultat visar att många av de ungas oro för arbetslivet inte förverkligas, utan att arbetslivet i stället blir allt lättare. Det är möjligt att göra arbetslivet trevligare, mer givande och i stor utsträckning bättre än vad unga människor tror. Om inte ungdomarnas tvivel om arbetslivet minskar finns det en risk för att allt fler ungdomar kommer att uteslutas från arbetslivet. Det ligger därför i hela samhällets intresse att dessa rädslor hanteras, säger Susa Nikula, direktör för människor och kultur på LähiTapiola.
Det som förblir en utmaning är ungas uppfattning om att de inte får en tillräcklig lön och saknar fritid från arbetslivet. Enligt LokalTapiolas undersökning anser 43 procent av unga vuxna att de inte tjänar tillräckligt med pengar och 54 procent anser att arbetet tar upp för mycket av fritiden. Däremot framkommer det också att över hälften känner att de har större påverkansmöjligheter i deras arbete än under sina år i undervisning. Lönerna påverkas förstås av den rådande ekonomiska situationen, men unga har länge saknat säkerheten som kommer med, till exempel, en egen bostad, då de köper bostäder i allt äldre åldrar.
Enligt Nikula beror den stora skillnaden mellan ångesten som unga har inför arbetslivet och verkligheten också på hur arbetslivet ofta presenteras i media.
– Många av oss har kanske har stött på negativt prat om arbetslivet, till exempel via sociala medier. Det är därför inte konstigt att unga människor som utsätts för en sådan offentlig diskurs är oroade över arbetslivet. Vi känner att debatten om arbetslivet behöver förändras och vi vill föregå med gott exempel, uttrycker Nikula.
Frågan blir hur arbetsgivare ska profilera sig som ungdomsvänliga. Yngre arbetstagare söker överlag en bättre balans mellan arbetslivet och fritiden, vilket kan gå emot en ohälsosam arbetskultur som äldre generationer har tagit som en norm. Befolkningsförbundet rf har ett certifikat för famlijevänliga arbetsplatser, kanske kan ett liknande program som främjar flexibilitet och beaktar ungas behov vara det som arbetsgivare behöver?
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.