Politiikka
8.3.2018 16:00 ・ Päivitetty: 8.3.2018 16:00
Orpon puuskahdus kohahdutti: “Hallitus pelastaa Suomen suurilta yhtiöiltä”
Hallitus antoi iltapäivällä uusitun esityksensä kritiikkiä saaneesta sote-uudistuksen valinnanvapauslaista. Sosiaali- terveysuudistus vei luonnollisesti leijonanosan eduskunnan kyselytunnista. Oppositio halusi erityisesti tietää, miten hallitus aikoo mallillaan hakea kolmen miljardin säästöt, kun asiantuntijoiden arvioiden mukaan luvassa on paremminkin kulujen nousua.
Eeva-Johanna Eloranta (sd.) (kuvassa) muistutti, mitä uudistuksella piti alun perin saavuttaa: parantaa hoitoa, sujuvoittaa hoitoketjuja, helpottaa ja nopeuttaa ihmisten hoitoonpääsyä ja myös ennaltaehkäistä. Sen piti pienentää suureksi painuneita terveyseroja.
– Yhä useammat asiantuntijat ovat todenneet, myös hallituspuolueiden omista riveistä, että näitä tavoitteita ei hallituksen mallilla saavuteta.
Eloranta viittasi myös talouspolitiikan arviointineuvostoon, jonka mukaan valinnanvapausmalli ja kilpailu tulevat nostamaan kustannuksia.
– Aiotteko silloin nostaa a) veroja, b) korottaa asiakasmaksuja vai c) heikentää palveluita? Kansalaisilla on oikeus tietää vastaus, Eloranta kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.).
Suoraa vastausta ei tullut, vaan Orpo tyytyi kertomaan, että ilman uudistusta sote-palvelut heikkenevät ja verot nousevat.
– 18 maakuntaa ovat tiukassa hallituksen, eduskunnan ja valtiovarainministeriön ohjauksessa. Järjestelmä huolehtii, että tuloja leikataan, jos maakunnat eivät pääse tavoitteisiin. Jos maakunta on liian heikko, se voidaan liittää toiseen. Sote-kulut ovat kaksinkertaistuneet 2000-luvulla. Nyt meillä on järjestelmä, jossa on nappi, vyö ja henkselit.
Lisää aiheesta
On tehty kauhuskenaario, jos toimeenpano ei onnistu.
Eloranta ja Maria Guzenina (sd.) ottivat esille, että pelkästään Uudellamaalla on laskettu sote-uudistuksen alkuvaiheen rahoitusvajeen olevan 300 miljoonaa euroa. Guzenina totesi tämän yhtälön olevan “järjetön”.
Maakuntien rahoituslain esitellyt kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) selitti, että tällaisia lukuja on tullut esille valmistelussa.
– Uudenmaan valmistelussa on tehty kauhuskenaario, jos toimeenpano ei onnistu. Sieltä saattaa tulla jopa 200–400 miljoonan kustannuspaine. Jos siis kaikki menee pieleen.
Kristillisdemokraattien Sari Essayah huomautti, että monissa kunnissa on päädytty palveluiden ulkoistamiseen leikkausten pelossa.
– Miten tällä mallilla voidaan saada kolmen miljardin säästöt, mutta samaan aikaan varmistetaan, että maakunnat pärjäävät annetulla rahoituksella ilman, että edessä on massiivinen omien palveluiden alasajo?
Orpo totesi, että sote-palvelut ovat monilla alueilla rapautuneet. Terveyskeskukseeen ei pääse ja kulut kasvavat. Hän uskoi, että valinnanvapaus tarjoaa työvälineen, että lääkäriin pääsee sujuvasti.
– Nyt on havahduttu siihen, että jos tätä uudistusta ei tehdä, isot monikannalliset terveysyhtiöt valtaavat Suomen, mitä tapahtuu tällä hetkellä. Hallitus pelastaa Suomen näiltä suurilta yhtiöiltä, Orpo väitti tuohtuneena ja sai koko salin kohahtamaan.
Orpo kehtaa seisoa selkä suorana.
Hallitus sai sapiskaa oppositiolta, ettei se kuuntele asiantuntijoita – ja tämän väitteen ministerit luonnollisesti tyrmäsivät. Vasemmistoliiton Li Andersson ihmetteli, miten Orpo kehtaa seistä tällaisen esityksen takana.
– Saavutukset kertovat puolestaan, mitä tehty julkiselle taloudelle, että kehtaan seisoa selkä suorana, Orpo vastasi.
Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että hallituksen valinnanvapausmalli pitäisi lähettää EU-komissiolle. Hallitus ei tähän ole ollut suostuvainen. RKP:n Anna-Maja Henriksson kysyi, miksi hallitus ottaa näin suuren riskin. Vehviläisellä oli vastaus valmiina: “Virkamiehet ovat arvioineet, että Suomen malli ei ole taloudellista toimintaa”.
Kaksi keskeistä ministeriä ei ollut kyselytunnilla läsnä: pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka oli Luxemburgissa ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), joka matkusti tänään YK-kokoukseen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.