Opinion

På årsdagen för mordet på Olof Palme

Foto: Mohamed Hassan/Pixabay
På årsdagen för mordet på Olof Palme skriver Robert Björkenwall i sin kolumn bland annat om hur man ska bemöta Rysslands anfallskrig.

Idag infaller årsdagen för mordet på Olof Palme. Just den 28 februari 2022 minns vi Olof Palme extra starkt. Detta både för att det är årsdagen för när han kallblodigt mördades. Men lika mycket också för hans oförtröttliga kamp för fred, försoning, demokrati.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Inte minst minns vi Olof Palmes kloka tanke om Gemensam Säkerhet. Det var en uppmaning till världen att vi kan bara åstadkomma långsiktig trygghet och säkerhet för världens folk om vi bygger säkerheten tillsammans, inte var för sig mot varandra. Det är nu fyrtio år sedan den strategin lanserades och den är lika giltig idag!

 

 

Varje självständig land måste självklart ha rätt och möjlighet att försvara sig. Just därför har även Sveriges försvar de senaste åren förstärkts rejält och det arbetet fortsätter. Och samma gäller många andra EU-länder. Men oaktat detta är och förblir fortfarande det bästa om länder och världssamfundet kan göra för sin befolkning är att på olika sätt fortsätta bygga en värld som är säker för alla. Det gäller fred, det gäller pandemier, det gäller klimat och annat liknande. Den säkerheten och tryggheten kan inte byggas upp i konflikt med varandra, det går bara i samverkan och samförstånd.

 

En dag som denna påminns vi om detta när Rysslands Putin-ledning så flagrant bryter mot internationell rätt och invaderar ett fredligt grannland som vill utveckla sin demokrati och forma sin egen framtid. En från omvärlden isolerad och aggressiv rysk statsledning tror att dom kan göra vad som helst för att förhindra det ukrainska folkets demokratiska längtan, men den försvinner aldrig. Det hade givetvis varit långsiktigt mer hållbart, både för omvärlden men också för Rysslands folk, om Putin inte betett sig lögnaktigt och fegt utan istället varit modig på riktigt och sträckt ut en hand i samförstånd. Det hade varit bättre om dom istället börjat bygga Gemensam Säkerhet!

 

Men nu 28 februari 2022 med den ryska aggression mot Ukraina är längre från denna tanke om Gemensam Säkerhet. Den tanken lever vidare, trots allt. Men just nu är Ukrainas kamp för bevarad självständighet och oberoende allas vår gemensamma kamp. Världssamfundet måste med kraft avvisa Putins försök att betvinga Ukraina att underkasta sig nyväckta ryska imperiebyggande från en diktator som förlorat all kontakt med verkligheten.

 

Vi ska bemöta Ryssland nu på samma sätt som vi bemötte apartheidens Sydafrika. Och även Putin måste till slut inse: ingen diktator styr för evigt.

 

Robert Björkenwall

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE