Politiikka
27.6.2017 09:34 ・ Päivitetty: 27.6.2017 09:34
”Pelkkä lämmin sydän ei auta” – Sd-kansanedustaja pitää pätevyysvaatimuksen väljentämistä pahana virheenä
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) pitää pätevyysvaatimuksen väljentämistä pahana virheenä ikäihmisten laadukkaan hoidon näkökulmasta.
Hänen mukaansa hallitus yritti ensin heikentää henkilöstömitoitusta, mutta perääntyi suunnitelmista kovassa paineessa. Nyt hallitus yrittää puolestaan säästää pätevyysvaatimuksia heikentämällä.
– Ikäihmisten hoivassa on jo nyt vakavia ongelmia ja puutteita, eikä tämä ainakaan paranna tilannetta, Mäkisalo-Ropponen sanoo.
Henkilöstömitoitukseen lasketaan vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa jatkossa myös muuta henkilökuntaa kuin hoitohenkilökunta. Ohjeistus sisältyy uuteen ikäihmisiä koskevaan laatusuositukseen.
– Tämä päätös on hyvä esimerkki epäinhimillisestä säästöpäätöksestä. Hoito- ja hoivayhteisöissä saa mielellään olla muitakin kuin hoitotyöntekijöitä, mutta he eivät voi korvata koulutettuja hoitajia.
– Yhteisökodeissa (esim. ryhmäkodit ja tehostetun palveluasumisen yksiköt) asuu ikäihmisiä, joilla on paljon hoivan ja hoidon tarvetta. Suurimmalla osalla on myös muistisairaus.
Tämä on hyvä esimerkki epäinhimillisestä säästöpäätöksestä.
Lisää aiheesta
Muistiliiton puheenjohtajana toimivan Mäkisalo-Ropposen mielestä muistisairaan henkilön auttaminen ja kohtaaminen vaatii erityisosaamista.
Hänen mukaansa esimerkiksi Muistiliitossa on huomattu, että mitä ammattitaitoisempia hoitotyöntekijät ovat, sitä paremmin yksiköissä toimitaan kuntouttavan hoidon periaatteiden mukaisesti ja sitä vähemmän tarvitaan esimerkiksi rauhoittavia lääkkeitä.
– Laatusuositusten heikentäminen tarkoittaa, ettei ymmärretä ammattitaidon merkitystä – eikä siis arvosteta myöskään ikäihmisiä. Osoittaa suurta tietämättömyyttä ja ikäihmisten aliarviointia, jos kuvitellaan että ikäihmisiä voi hoitaa kuka tahansa.
– Pelkkä lämmin sydän, hyvä tahto ja vikkelät jalat eivät auta jos ei ole koulutuksen mukanaan tuomaa ammattitaitoa ja osaamista.
Mäkisalo-Ropponen toivoo, että ikäihmisten ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ymmärretään ikäihmisten arvo paremmin kuin hallituksessa.
– Yksiköissä pitää olla riittävä määrä osaavaa ja koulutettua henkilökuntaa ja tämän lisäksi voi olla myös muuta henkilökuntaa muun muassa mahdollistamassa harrastetoimintaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.