Norden

Pio – tidningen i takt med tiden

Henrik Helenius
Niels Jespersen är chefredaktör för Netavisen Pio.

Vi har en klar socialdemokratisk identitet. Men det betyder inte att vi binder oss vid socialdemokraternas politik, säger Niels Jespersen som är chefredaktör för Netavisen Pio i Danmark. Och tillägger att man som allmän linje intresserar sig mer för arbetstagarna inom företagen än deras ägare.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Denna superintressanta relativt nya lysande stjärna på den nordiska socialdemokratins ganska så avsomnade tidningshimmel är värd ett besök. Man siktar på framtiden, lever i nuet, går i takt med tiden, men vårdar samtidigt också den danska arbetarrörelsens stolta traditioner.

Redan Netavisen Pios adress i centrum av Köpenhamn säger en hel del. Den är nämligen Svend Aukens Plads 11, som är uppkallad efter Svend Auken som under 1980- och 90-talet var ordförande för Socialdemokratiet som det danska partiet officiellt heter. Han var rentav ytterst nära att bli Danmarks statsminister. Namnet Pio bekräftar resten. Det kommer från Louis Pio som levde på 1800-talet och som var de danska socialdemokraternas första ordförande. Han gjorde en pionjärinsats för att förbättra arbetarnas levnadsförhållanden och deras fackliga organisering. Han flyttade senare till USA där han deltog i ett försök att skapa en socialistisk utopi.

Några basfakta om Pio som alltså är en nättidning, netavis på danska, vet berätta följande.

Tidningen är grundad 2012 med stöd både från det danska socialdemokratiska partiet och fackföreningsrörelsen, antalet sidbesökare per månad ligger kring 210 000, och på redaktionen jobbar tre journalister plus en praktikant. Chefredaktör sedan 2020 är Niels Jespersen som tidigare bland annat arbetat för den danska försvarsmakten. Han har dessutom kandiderat för socialdemokraterna i ett folketingsval. Nu är han som sagt chefredaktör för en socialdemokratisk tidning och kan konstatera följande:

– Jag är socialdemokrat. Men i Danmark är det inte många journalister som är socialdemokrater. Ett annat faktum är att de stora danska medierna skriver för lite om löntagarna.

Som exempel nämner Jespersen den konservativa dagstidningen Berlingske, förr Berlingske Tidende, samt den vänsterliberala dagstidningen Politiken.

– De är tidningar som är inriktade på akademiskt utbildade läsare i Köpenhamnsområdet. Netavisen Pio är däremot präglad av arbetarklassen. Vi är mera intresserade av hyresgästerna i Köpenhamn än av bostadsägarna. Vår uppgift är att vaska fram de nyheter som är intressanta för våra läsare. Till exempel arbetskonflikter.

Jespersen påminner om att Pios läsekrets inte är lika intresserad av politik som akademikerna. Man talar därför om ett Pio-perspektiv, vilket innebär att läsarna genom bra journalistik på djupet får att ta del av den socialdemokratiska politiken.

Målsättningen är alltså att skriva ur ett arbetarperspektiv.

– När stora tidningarna berättar om arbetslivet sker det ur ett medelklassperspektiv. Till exempel om var man får tag på en duktig au pair eller hur cykelbuden fungerar. Men Netavisen Pios vinkling utgår från den verklighet arbetarklassen och fackföreningsrörelsens medlemmar lever i. Som exempel är vi intresserade av hur eleverna och personalen mår i yrkesskolorna, hur man bekämpar utmattning i arbetslivet och liknande vardagliga och konkreta frågor.

– Vi bryr oss inte heller så mycket om avtalsförhandlingar eller hur man vinner val. Det sköter nämligen facket och det socialdemokratiska partiet.

Jespersen tycker att det är trist att dansk arbetarrörelse mediemässigt ska vara så svag. Detta trots att socialdemokraterna är landets största parti och innehar dessutom genom sin partiordförande Mette Frederiksen statsministerposten.

– Vi hade en gång det stora experimentet med dagstidningen Aktuelt som fick omfattande ekonomiska bidrag från facket och partiet. Tidningen blev i början en väldig succé. Samtidigt tog man tyvärr livet av de socialdemokratiska lokaltidningarna i Danmark.

Aktuelt nedlades år 2001 på grund av en dramatiskt sjunkande upplaga och för att det ekonomiska stödet drastiskt krympte.

– Min dröm är att i framtiden få se lokala Pio-nättidningar över hela Danmark, säger Jespersen.

Han påminner om att det socialdemokratiska partiet visserligen har ett medlemsblad.

– Tidningen heter Socialdemokraten som utkommer fyra gånger om året. Men det handlar om en helt annan medietyp än Pio.

Han konstaterar att man idag måste göra socialdemokratiska tidningar på ett annat sätt än för hundra år sedan.

– I gamla dagar handlade mycket om socialdemokraternas hårda kamp mot kommunisterna. Nu är kommunismen borta. Men kommunisterna har kommit igen i en mera sofistikerad form som de gula västarna som slår hårt mot staten.

Jespersen påminner om att antalet anställda vid Pio är litet.

– Numerärt är vi mindre än tidningen Berlingskes reception. Hur vi använder våra resurser är därför viktigt. Men vi kan vara en sten i skon på de stora medierna. Trots att alla inte gillar oss blir vi ofta citerade i andra medier. Får jag igång en debatt med Berlingskes chefredaktör blir jag jätteglad.

Netavisen tar även upp utrikespolitik. Men det sker på ledarplats. Chefredaktören sammanfattar sin linje på den punkten.

– För Nato, för EU och för Israel. När det gäller Israel så intar jag personligen en mer positiv hållning än journalisterna i andra medier och många danska socialdemokrater.

Så har Niels Jespersen ett viktigt kort i bakfickan.

– Notera att det ingenting kostar att prenumerera på Netavisen Pio. Vi är helt gratis och vi har inga betalväggar.

Alltså ett nyttigt tips till läsarna av www.arbetarbladet.fi som utges av Finlands svenska socialdemokrater. Klicka på Netavisen Pio. Liksom sin finlandssvenska systertidning Arbetarbladet finns också Pio bara på nätet. Och likaså helt gratis. Det blir, bäste Abl-läsare, en god portion dansk politik. Plus en nyttig övning i det danska språket.

Henrik Helenius

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE