Politiikka
16.5.2018 12:21 ・ Päivitetty: 16.5.2018 12:21
Poliisin ammatti ei enää kiinnosta – syykin on harvinaisen selvä: ”Vähintään saman toimeentulon saa helpommallakin”
Poliiseja oli vielä vuonna 2010 noin 7 800, mutta tänä vuonna enää 7 150. Suomen poliisijärjestöjen liitto (SPJL) on huolissaan alan vetovoiman hiipumisesta.
– Resurssiongelmaa ei ratkaista pelkästään alan koulutuspaikkoja lisäämällä, liiton valtuuston puheenjohtaja Tomi Sevander puuskahtaa.
Poliisiammattikorkeakoulussa vuosittaisia aloituspaikkoja on nostettu 400:ään, mutta aloituspaikkoja on jäänyt täyttämättä. Kriteerit täyttäviä motivoituneita hakijoita ei ole tarpeeksi.
Sevander huomauttaa, että jokainen jokainen työelämän ala kilpailee hyvistä osaajista. Tilannetta ei helpota se, että omaa työuraa pohdiskelevien nuorten suhteellinen osuus pienenee, ja syntyvyys pysyy alhaalla.
”Työvoima pitää löytyä täältä Suomesta.”
– Poliisin resurssivajetta ei voida paikata työperäisellä maahanmuutolla tai vapaan työvoiman liikkuvuudella, kuten monella muulla alalla voidaan tietyin ehdoin tehdä. Työvoima pitää löytyä täältä Suomesta. Siinä kilpailussa poliisikoulutus ja koko alan pitää olla houkutteleva vaihtoehto työuraa pohtivalle, Sevander painottaa.
Hänen mielestään pitää uskaltaa poliisien palkoista, jotta ammatti alkaisi taas kiinnostaa. Sevander korostaa, että poliisiin kohdistunut väkivalta on lisääntynyt – virkavaltaa vastaan käydään yhä herkemmin myös ampuma-asein.
Lisää aiheesta
Sevander nostaa esille uuden henkisen väkivallan muodon: maalituksen. Poliisi joutuu yhä useammin työnsä takia häirinnän, solvausten ja uhkausten kohteeksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
– Ei tällainen työympäristö ihan niitä kaikkein houkuttelevimpia ole, vähintään saman toimeentulon saa helpommallakin, Sevander huomauttaa.
Samoissa ongelmissa paininut Ruotsi on herännyt ja nostanut alan palkkoja.
SPJL:n valtuusto on parhaillaan koolla Helsingissä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.