Toimituksen kommentit
25.11.2019 12:52 ・ Päivitetty: 25.11.2019 13:02
Postissa häärii nyt liian monta kokkia – EK ei osaa päättää rooliaan
Pau, Palta, Medialiitto, Teollisuusliitto, EK, maan hallitus….
Postin työkiistassa on nyt niin monta kokkia, että ei ole suuri ihme, että sopua ei viikonloppuna syntynyt. Samalla eri osapuolet yrittävät kiivaasti pelata Musta Pekka -korttia omista käsistään eli saada joku muu vastuuseen työtaistelun venymisestä ja tukilakoista.
Ratkaisijan roolia on tarjottu Rinteen hallitukselle. Pattitilanne voisi purkautua, jos Postin hallitus eroaisi tai erotettaisiin valtio-omistajan toimesta. Posti eli siellä päätäntävaltaa käyttävä yhtiön hallitus on tähän saakka toistuvasti ilmoittanut, että se ei aio perua pakettilajittelijoiden siirtoa PAU:n työehtosopimuksesta Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen. Uuden hallituksen olisi helpompi perua siirto menettämättä uskottavuuttaan. Esimerkiksi Turun yliopiston oikeustieteen professori Seppo Koskinen piti maanantaisessa Länsiväylän haastattelussa Postin hallituksen vaihtoa parhaana ratkaisuna tilanteeseen.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on myöntänyt koordinaation, vaikka EK itse halusi päästä eroon keskitetyistä tulopoliittisista ratkaisuista muutama vuosi sitten.
Postin työtaistelun taustalla on noussut erityisen mielenkiintoiseksi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja koko työnantajakentän toiminta. Vielä viime viikolla Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark paheksui Postin työtaistelutoimia ja vaati lakko-oikeuksien rajoittamista. EK:lle ja siihen kuuluvalle Medialiitolle ei kuitenkaan sopinut sunnuntaina tehty sovintoesitys, vaikka kiistan varsinaisille osapuolille Paltalle ja PAU:lle esitys olisi käynyt.
Jo aiemmin EK:n taustakoordinointi – eri neuvottelupöytiin tuotujen yhteisten esitysten kirjoitusvirheitä myöten – oli ärsyttänyt työntekijäliittoja. Myös EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on myöntänyt koordinaation, vaikka EK itse halusi päästä eroon keskitetyistä tulopoliittisista ratkaisuista muutama vuosi sitten.
Myös työntekijäliitot ovat ymmärrettävistä syistä yhteisrintamassa vastustamassa Postin työehtosopimusten shoppailua. Kyse on isosta periaatteellisesta asiasta. Esimerkiksi kuljetusaloilla palkkojen ja työehtojen polkeminen on arkipäivää. Laivoilla ulkomaisen työvoiman ja rekkaliikenteessä niin sanottujen kabotaasikuskien palkkataso on kaukana suomalaisten työntekijöiden palkoista.
Lisää aiheesta
Postin tukilakkoja pahemmin iskee Suomen talouteen Teollisuusliiton koko Suomen vientiteollisuutta koskevan lakkovaroituksen toteutuminen 9.–11.12. Kyse ei ole vain parin päivän lakosta, sillä esimerkiksi Porvoon Nesteen jalostamon tuotannon alasajo pitäisi aloittaa jo ensi viikon alussa, jos sen toiminta loppuisi 9.12.
Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelijat ovat ovat menossa valtakunnansovittelun luokse perjantaina. Tällä hetkellä jumi on palkankorotusten tasossa. Siinäkin on osaltaan taustalla kiky, vaikka Teknologiateollisuus sanoo, että kyse olisi Suomen kilpailukyvystä. Teknologiateollisuus haluaa hinnoitella kiky-päivien mahdollisen poistamisen, vaikka työntekijät joutuivat aikoinaan hyväksymään kikyn eli työajan pidentämisen ilman korvausta. Tilanne on erikoinen etenkin teknologiateollisuudessa, jossa osassa sopimuksia kiky sovittiin määräajan jälkeen irtisanottavaksi.
Tosin Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle vihjasi tänään maanantaina, Teknologiateollisuus harkitsee kiky-tunneista luopumista Teollisuusliiton sopimuksessa.
Ärtymystä on aiheuttanut myös työnantajien muut vaateet kikyn lisäksi. Esimerkiksi Pron puheenjohtajan Jorma Malisen
mukaan listalla ovat olleet muun muassa palvelusvuosilisien poistaminen, lomarahan puolitus, vuorotyölisien leikkaus, sairausajan sekä äitiys- ja isyysvapaan palkan leikkaus, matka-ajan korvauksen pienentäminen puoleen peruspalkasta sekä helatorstain ja loppiaisen muuttaminen säännölliseksi työajaksi.
Malisen mukaan näin kovia esityksiä ei ole tehty koskaan aikaisemmin.
Käynnissä olevien neuvottelujen etenemistä hidastaa myös se, että monella alalla työnantajaliitot odottavat Teknologiateollisuuden sopimuksen valmistumista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
25.11.2019 11:46
Lasse Laatunen: Nelikko toivoi, että Medialiitto pyörtää vastustuksensa – ”Jos yhteiskunta uhkaa pysähtyä, pitää panna periaatteet ja säännöt sivuun”
Politiikka
25.11.2019 10:55
Posti ei osaa vielä arvioida, kykeneekö se jakamaan joulukortit
Politiikka
25.11.2019 08:49
AKT:n Piirainen: ”Tarvittaessa teemme uusia tukitoimia, jos näillä ratkaisua ei vielä synny”
Politiikka
25.11.2019 06:47
”Röyhkeää Medialiitolta” – Ville Niinistö hämmästelee miksei paikallinen sopiminen kelvannut
Politiikka
24.11.2019 17:26
”Kyllä harmittaa”, neljän konkarin työ päättyi tähän – Ann Selin ei lähde arvelemaan, mihin sovun kaatanut Medialiitto pyrkii
Työmarkkinat
24.11.2019 17:15
Koko paketti kaatui Medialiittoon – kaikki muut olisivat hyväksyneet pakettilajittelijoita koskevan sopimuksen