Opinion

Presidentens bön

Foto: Wikimedia Commons
President Kyösti Kallio, fru Kaisa Kallio och marskalk Mannerheim anländer i Johanneskyrkan i Helsingfors. Kolumnisten Jan Tunér drar till minnes Kallios bön från vinterkrigets dagar.

När Finlands nuvarande president i sitt första nyårstal önskade Finlands folk Guds välsignelse var det många som rynkade på näsan: Sådant passar inte en tid som denna, tyckte man. Men i kristider behöver landet ledare som är förankrade i en Verklighet som är större än de själva. Detta var ytterst relevant under vinterkriget och fortsättningskriget.

Jan Tunér

Arbetarbladet

 

 

Landets president uppmanade då till bön och bad själv en radikal bön. Kyrkorna var fyllda av människor som ropade till Gud om beskydd och barmhärtighet inför Sovjetunionens aggressivitet.

 

Idag finns en diktator av samma typ som på 1940-talet öster om oss. “Han lever i sin egen bubbla, utan kontakt med verkligheten” säger en forskare. Med tanke på hans famösa tal häromdagen så kan man undra hur det står till. “Han var rosenrasande” och “fylld av hat”, berättas det. Det verkar som om ondskan tagit plats i honom. Ordspråket säger att “om man ger djävulen lillfingret, så tar han snart hela handen”.

 

Ingen vet idag hur detta ska sluta. En del har talat om att Europas säkerhet nu är hotad och att ett storkrig kan bryta ut. Här gäller det att uppmärksamt följa utvecklingen i Europeiska unionen. Dessutom kan man fråga sig om Rysslands ensidiga beslut att invadera Ukraina har satt igång ett geopolitiskt sluttande plan där andra länder (t ex Kina) känner att de kan ta över ett annat lands suveränitet?

 

Putins krig mot Ukraina är djävulskt och har fördömts i alla tonarter av de flesta europeiska ledare. De vapen man har till förfogande är ekonomiska sanktioner i varierande grad. Men finns det andra vapen?

 

När Finland var i kris tog president Kyösti Kallio under vinterkriget till ett vapen som heter bön. Det handlar om att vända sig till den yttersta Verkligheten och be om hjälp. Det var tack vare intensiva böner till Gud – från landets högsta ledning till soldaterna vid fronten och familjerna i hemmen – som många under skedde och som bidrog till att vårt land förblev självständigt.

 

Antagligen har några av Kievs kristna fattat något av detta, där de står i tunnelbanan och sjunger lovsånger?

 

President Kallios bön hördes i radio över hela Finland. Är det dags att be den på nytt? För Ukraina? För Europa? Och för Finland?

 

“Himmelske Fader, se i nåd till vårt folk. Du har skapat oss och älskar oss. Du ser, att vi är i största fara. Därför ber vi Dig; Herre, hjälp oss i vår nöd och låt oss inte gå under. Ge oss nåden att omvända oss från syndens och laglöshetens vägar, som leder vårt land till undergång.

 

Herre Jesus Kristus, utan Dig är vi maktlösa inför de förstörande krafterna, som svämmar över vårt folk och förgiftar det. Därför berömmer vi oss av Din seger över ondskans andemakter, vilkas påverkan man varje dag ser i offentligheten i ord och bild. Herre, Du har på Golgatas kors övervunnit mörkrets makter. De måste ge vika även idag, eftersom vi upphöjer Ditt namn över dem. Detta tror vi på, ty Du kan även i vår tid beskydda människor för satanisk villfarelse. Herre, förbarma Dig över oss!

 

Hjälp oss genom Din Helige Ande att i vårt liv strida mot synden och vara ståndaktiga ända till slutet. Gör oss till ett tecken på Din frigörande nåd. Fyll oss med Din kärlek så att vi håller Dina bud. Må Din kärlek vara den kraft i oss, som övervinner mörkrets makter över vårt folk.

 

Herre Jesus Kristus, allt förmår vi i Dig, det tror vi på. Förbarma Dig över oss. Amen.”

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE