Proggispodden
25.2.2021 07:03 ・ Uppdaterad: 25.2.2021 07:03
Proggispodden avsnitt 11: Planering av hållbara städer och kommuner
I Proggispoddens elfte avsnitt diskuterar Jacob Storbjörk och Rebecca Åkers stadsplanering. Efter social- och hälsovårdsreformen kommer stadsplanering att vara en av de viktigaste frågorna som är kvar i kommunalpolitiken. Ändå diskuteras frågan inte lika mycket som till exempel skolor och dagvård som också är viktiga.
Gästen för avsnittet är teknologie doktor och stadsforskare Kaarin Taipale. Enligt henne kan stadsplanering uppfattas som abstrakt och det kan vara svårt att förstå vad allt som hänger ihop med frågan.
– Det handlar om att ha demokratisk kontroll över processen, påminner Taipale.
I fråga om social hållbarhet understryker Taipale kollektivtrafikens betydelse. Det ska vara något som även de bättre bemedlade använder och hur man städar till exempel i metron är viktigt. Bostadsbyggande är också en viktig del av ekvationen.
– Det ska finnas bostäder för all slags folk.
Enligt Taipale har stadsplanering också med det att göra om det uppstår social segregation som resultat av ett ojämlikt skolnät.
När det gäller ekologisk hållbarhet betonar Taipale vikten av energipolitik.
– Det är alltid fråga om energi. Det är avgörande om det är förnybart eller inte.
Taipale lyfter också fram skogarnas och parkernas roll i stadsmiljön.
I den efterföljande diskussionen håller Storbjörk och Åkers i långt med Taipale. Storbjörk belyser problematiken med exempel ur sin hemkommun Jakobstad, nämligen Fäboda som är ett relativt orört naturområde.
– Det finns en detaljplan från 80-talet där man vill bygga höghus i Fäboda. Idag vill man hellre bevara det orörda. Det gäller att uppdatera planerna, kommenterar Storbjörk.
Åkers är fullmäktigeledamot i Korsholm och hon tar upp frågan om riksvägen som uppgraderas till en högre hastighet. Det gäller att sammanjämka intressen på landskapsnivå och lokal nivå. Även andra exempel tas upp.
– Det är en fin balansgång, vad som är bäst för hela regionen, påminner Åkers om vikten av att ta hela regionens intresse i beaktande när man fattar beslut i kommunen.
När det gäller segregation har Åkers bott i Sydafrika som är ett sällsynt ojämlikt land.
–Det är viktigt att det finns en intention bakom planeringen, konstaterar Åkers med tanke på att slumområden har uppstått i Sydafrika delvis på grund av bristfällig stadsplanering.
– Vi alla har ett ansvar att lyfta fram den här frågan i kommunalvalet, avslutar Storbjörk en mångsidig diskussion om ett angeläget ämne inför valet.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.