Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puoluelehden paluu? – vihreät lähtee tukemaan Soininvaaran päätoimittamaa Verdeä

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Kuvituskuvassa vihreiden aluevaalikampanjointia Espoon Tapiolassa 21. tammikuuta.

Vihreiden puoluehallitus lakkautti noin kaksi vuotta sitten puoluelehti Vihreän Langan. Jo tuolloin päätös herätti julkista keskustelua puolesta ja vastaan. Keskustelua käytiin myös vihreiden sisällä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Asiaan on palattu taas vaihteeksi, kun Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö kirjoitti Twitterissä, että Vihreän Langan lakkauttaminen nähdään laajasti huonona ratkaisuna. Niinistön tviitistä kertoi ensin Suomenmaa.

– Itse näen sen lopettaneen esimerkiksi lähes täysin ympäristömyönteisen EU-journalismin. Olisi korkea aika tunnustaa virhe myös puoluejohdossa ja miettiä jonkinlaista uutta Lankaa. Kriittistä keskustelumediaa vihreillä arvoilla tarvitaan, Niinistö kirjoittaa.

– Se työ myös mitä Riikka Suominen Langan päätoimittajana teki ympäristö- ja ilmastoasioiden puolesta mediassa ansaitsee vihdoin täyden arvostuksen mitä sille kuuluu. Mikään määrä sisäistä viestintää ei korvaa sitä laatua, joka oli näkyvyydeltään monen kansanedustajan veroista, hän jatkaa.

Demokraatti soitti vihreiden puheenjohtajan sijaiselle Iiris Suomelalle kysyäkseen hänen kantaansa, oliko Vihreän Langan lakkauttaminen virhe.

Suomela kertoo heti kärkeen uutisen. Vihreiden puoluehallitus on päättänyt tukea Vihreän Langan lakkauttamisen jälkeen syntynyttä vihreää Verde-julkaisua. Suomela pitää summaa on merkittävänä. Kyse on 30 000 eurosta. Verde on verkkomedia.

– Ajattelen, että journalistisen julkaisun tarve on tunnistettu ja on tässä otettu jo askeleita eteenpäin. Se on osa puolueen talousarviota tälle vuodelle.

Lisää aiheesta

Voiko Verdeä pitää uutena puoluelehtenä?

– Siinä mielessä, että meidän lähellä olevat toimijat ovat sen perustaneet ja nyt sitä sitten journalistisin periaattein pyörittävät, Suomela vastaa.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen vahvistaa, että puoluehallituksen päätöksellä vihreät on osallistumassa yhteistyösopimukseen Verden kanssa. Hänen mukaansa yhteistyösopimus on viimeistelyä vaille valmis.

– Minulla on valtuutus käyttää 30 000 euroa sopimukseen Verden kanssa, Liikanen kertoo.

Sinänsä 30 000 euron summa on pieni verrattuna siihen, että Liikasen mukaan Vihreän Langan kohdalla puhuttiin sadoistatuhansista euroista.

Liikanen toteaa, että Verde on itsenäinen vihreiden toimijoiden julkaisu.

– Ei se ole silla tavalla puolueeseen liitoksessa, että ainakaan minä kutsuisin sitä puoluelehdeksi, hän sanoo.

Virheenä Liikanen ei Vihreän Langan lakkauttamista pidä. Hän toteaa olleensa itse tuota päätöstä aikanaan tekemässäkin.

Miksi sitten nyt päätetään tukea Verdeä?

– Meillä on osana jäsenviestinnän ja jäseniin yhteydenpidon kehittämistä oma jäsenlehti. Sen lisäksi on ollut keskustelua, voisiko puolue myötävaikuttaa Verden toimintamahdollisuuksiin. Viime syksyn aikana löydettiin ratkaisu ja tarvittavat rahat. Puolue saa sitten Verdeltä vastavuoroisesti mainostilaa.

Vaikka lisäresursointia on tehty, ihmiset ovat silti olleet valtavan kuormittuneita ja uupuneita.”

Kun Iiris Suomelalta kysyy, oliko Vihreän Langan lakkautus virhe, hän sanoo, että sitä on vaikea sanoa.

– Ajattelen, että tehdylle päätökselle oli ihan hyvät perusteet olemassa. Meillä on kyllä ollut ihan todella kova tarve lisäresursoinnille piiri- ja paikallistoiminnassa. Vaikka lisäresursointia on tehty, ihmiset ovat silti olleet valtavan kuormittuneita ja uupuneita, Suomela sanoo.

Onko puoluelehdelle nyt tarve?

– Ajattelen, että Verdessä on kyllä paljon ainesta hyvään. Siitä ovat ihmiset olleet tosi innostuneita. Moni on lähtenyt niin kirjoittamaan kuin lukemaan Verden juttuja. Sen takia päätimme tukea sitä. Lehden toteutustapa on hyvin erilainen kuin Vihreällä Langalla aikanaan ja se myös varmasti kehittyy tulevina kuukausina ja vuosina.

Kysymykseen, voiko Verdestä kehittyä asemaltaan samanlainen media kuin Vihreästä Langasta, Suomela toteaa, että kyse on myös mediaympäristön kehityksestä ja kukin lehti kehittyy omassa ajassaan.

Suomela ei itse ollut puoluehallituksen jäsen, kun Vihreä Lanka lakkautettiin. Hän kertoo tuolloin pitäneensä tärkeänä, että puoluehallitus sai itsenäisesti päättää lehden kohtalosta. Hän ei ottanut suoraan päätökseen kantaa.

– Sinällään oli mielestäni tärkeä huomata, että meillä oli paikallistoiminnassa vakava resurssipula, johon piti löytää jokin ratkaisu. Toki ratkaisuvaihtoehtoja oli useita. 2019 oli tärkeää myös eduskuntavaalien voittaminen ja tapahtuikin niin että kansanedustajien määrä nousi.

Kansanedustajien määrän lisääntyminen paransi vähän puolueen tulopuolta. Suomela sanoo myös, ettei vihreillä ole sellaista historiassa kasaantunutta omaisuutta kuten vanhoilla puolueilla.

– Se tarkoittaa, että joudutaan tekemään aika tiukoissa paikoissa ratkaisut. Tilanne on erilainen taloudellisesti kuin puolueilla, joilla on paljon varakkaita tukijoita ja omaisuutta on ehtinyt kertyä.

Meillä on edelleenkin itsenäinen linja, emmekä saa ohjeistusta puoluetoimistolta.”

Verden toimitusjohtaja ja toimittaja Leena Brandt kertaa lehden syntyneen noin puolitoista vuotta sitten. Muutamat yksityishenkilöt lähtivät pienellä panoksella mukaan ja joukkorahoituspalvelu mesenaatti.me:n kautta saatiin muutaman kymppitonnin starttiraha. Idea oli pyörittää lehteä vapaaehtoistyövoimin.

– Kun julkaistaan juttu oikeastaan joka arkipäivä, lehden pyörittäminen vapaaehtoisvoimin on kuitenkin sangen haasteellista. Viime keväänä minä ja tiimimme totesimme, että meidän on syytä käyttää näitä rahoja osa-aikaisen toimitussihteerin palkkaamiseen.

Verdellä onkin ollut viime syksystä asti osa-aikainen kuukausipalkkaa saava toimitussihteeri.

– Kun palkkasimme henkilön, totesimme, että tätä menoa meidän pieni aloituspääoma hupenee hurjaa vauhtia. Käännyimme puolueen puoleen ja kysyimme, olisiko mahdollisuutta tukea toimintaa, Brandt jatkaa tarinaa.

Nyt puolue on siis päättänyt 30 000 euron tuesta, jonka Brandt muistuttaa sisältävän 24 prosenttia arvonlisäveroa. Pian puolueelta tuleva raha menee käytännössä toimitussihteerin palkkakuluihin.

Muun muassa Ylellä työskennellyt pitkän linjan toimittaja Brandt kertoo itse aikanaan sekä ymmärtäneensä päätöstä mutta olleensa myös pahoillaan, että Vihreä Lanka lakkautettiin.

– Ymmärsin, että sen tukeminen oli puolueelle valtavan iso raha. Toisaalta vanhana journalistina ajattelin, että tosi harmi, että vihreä ääni jää kuulumatta mediassa. Tähän tarpeeseen synnytettiin Verde.

Brandtkin sanoo, että resursseiltaan Verde on mitätön Vihreään Lankaan verrattuna. Hän painottaa, että kyseessä on alusta erilaiselle ja moniääniselle vihreälle kirjoittelulle. Verde on Julkisen sanan neuvoston jäsen.

Pitääkö Brandt itse Verdeä tukipäätöksen jälkeen puoluelehtenä?

– Mehän olemme vihreitä arvoja kunnioittavia henkilöitä. Käytännössä meidän toiminnassa on mukana aika paljon vihreitä aktiiveja alkaen päätoimittaja Osmo Soininvaarasta. Meillä on edelleenkin itsenäinen linja, emmekä saa ohjeistusta puoluetoimistolta, hän vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE