Politiikka
24.7.2017 00:00 ・ Päivitetty: 23.7.2017 12:30
”Puun poltossa ei ole tolkun häivää” – Isojen kaupunkien energiayhtiöt suosivat yhä fossiilisia, turvetta ja ydinvoimaa
Suomen suurten kaupunkien energiayhtiöt tuottavat yhä suuren osan sähköstään fossiilisilla polttoaineilla, turpeella ja ydinvoimalla. Jatkossa monet yhtiöt korvaavat fossiilisia biomassalla ja puulla.
Jotkin yhtiöt ovat korvaamassa osa sähkön ja lämmön yhteistuotannosta erillisillä biolämpölaitoksilla, jotka eivät tuota sähköä.
STT kysyi Suomen suurimpien kaupunkien sähköyhtiöiltä, miten suuri osuus niiden omasta sähköntuotannosta on uusiutuvaa energiaa ja millaisia suunnitelmia yhtiöillä on tuotannon tulevaisuudesta. Kymmenen suurimman kaupungin yhtiöistä STT tavoitti yhdeksän.
Uusiutuvien osuus tuotannosta vaihtelee, mutta suunta näyttää selvältä. Fossiilisia ja turvetta koetataan korvata uusiutuvilla polttoaineilla, yleensä puulla ja biomassalla. Vantaalla, Tampereella ja Oulussa kaupunkien yhtiöt tuottavat sähköä ja myös lämpöä jätettä polttamalla.
Nykyisillä suunnitelmilla Suomi tekee hallaa tavoitteilleen.
Puun polton lisääminen on tärkeä osa myös hallituksen ympäristö- ja ilmastostrategiaa. Ympäristöjärjestö Greenpeacen kampanjavastaava Olli Tiaisen mielestä puun poltossa ei ole tolkun häivää.
– Nykyisillä suunnitelmilla Suomi tekee hallaa tavoitteilleen. Lämmöntuotannossa tarvitaan jonkin verran metsäbiomassaa, mutta paljon voidaan tehdä ilmalämpöpumpuilla ja maalämmöllä. Sähköntuotannossa kannatamme tuulen ja aurinkoenergian osuuden lisäämistä.
Lisää aiheesta
Viime vuonna tuulivoimalla tuotettiin Suomen sähköstä 4,6 prosenttia, hieman enemmän kuin turpeella.
Tulevaisuudessa tuulivoima lisääntyy, sanoo professori Jero Ahola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.
– Tuulivoima on tällä hetkellä halvinta uutta sähköntuotantoa. Uuden tuulivoimatuotannon hinta on noin 50 euroa per tuotettu megawattitunti.

Helsingin Energian aurinkopaneeleja Suvilahden aurinkovoimalassa. Taustalla Hanasaaren hiilivoimala
Perinteisten tuotantomuotojen asema on Suomessa vahva. Viime vuonna yhteensä Suomessa tuotetusta sähköstä yli puolet tuotettiin fossiilisilla polttoaineilla, ydinvoimalla ja turpeella.
Sähköstä noin 45 prosenttia tuotettiin viime vuonna uusiutuvilla energialähteillä. Vesivoiman osuus koko sähköntuotannosta oli noin neljännes.
Energiayhtiöiden on uusittava voimalaitoksiaan, kun päästötavoitteet tiukentuvat tai laitokset tulevat käyttöikänsä päähän. Esimerkiksi Kouvolan, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion energiayhtiöt ovat jo uusineet voimaloitaan.
Turku Energia omistaa osan yhtiöstä, joka avaa tänä vuonna biopolttoaineita käyttävän voimalan.
Yhtiöt tuottavat itse vain osan myymästään sähköstä.
Suurten kaupunkien yhtiöt tuottavat itse vain osan myymästään sähköstä. Lisäksi yhtiöt hankkivat sähköä muiden omistamista vesi- ja ydinvoimaloista sekä ulkomailta. Omissa laitoksissaan kaupunkien sähköyhtiöt tuottavat yleensä sekä sähköä että lämpöä.
Yhteistuotanto on tehokasta, ja kaukolämmön myynti on energiayhtiöille tärkeä bisnes.
Yhteistuotantovoimaloiden rakentaminen ei tällä hetkellä välttämättä ole kannattavaa. Sähkön hinta on niin matala, että osa voimaloista korvataan vain lämpöä tuottavilla lämpökeskuksilla.
Tampereen Sähkölaitos on jo ottanut yhden yhteistuotantolaitoksen pois käytöstä. Lahti Energia korvaa pian vanhan hiilivoimalansa biovoimalalla, joka tuottaa ainakin alkuvaiheessa vain lämpöä.
Helen puolestaan luopuu ensi vuosikymmenellä Hanasaaren hiilivoimalasta. Voimalan korvaajasta ei vielä ole tehty päätöstä, mutta esiselvityksiä on tehty paljon.
STT – Antti Tuominen
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
14.6.2017 11:51
”Tarvitaan syvällisempi selvitys” – Ihalainen: Ilmastonmuutoksella on vaikutuksia työllisyyteen ja työelämän laatuun
Politiikka
19.7.2017 10:38
”Yritystuet on päivitettävä säilyttämisestä uuden luomiseen” – Ihalainen: Painopistettä reippaasti tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotukiin
Politiikka
20.7.2016 14:47
Paikalliset kauhuissaan – Mikrovoimalaitos Vantaankoskeen uhkaa pilata joen taimenveden
Politiikka
10.10.2016 11:52
”Päätöksiä muutetaan ennen kuin muste ehtii kuivua” – Metsäteollisuus suivaantui ministereille