Kultur
26.10.2020 04:30 ・ Uppdaterad: 26.10.2020 04:30
Recension: Dystert men avslöjande om Halla-aho
Lauri Nurmi är en begåvad journalist. Han har tidigare publicerat en bok om sannfinländarnas undergång (2017). Med Martti Mörttinen har han publicerat en bok om president Sauli Niinistö (2018) och en annan om Antti Rinne (2019).
Det är en erfaren politisk journalist som tar sig an att skriva om Jussi Halla-aho, en politiker, vars bakgrund är okänd för de flesta.
Idag är Jussi Halla-aho en av landets mest framgångsrika partiledare. Han har lyft sannfinländarna till det ledande oppositionspartiet.
Om det går som det ser ut kommer hans parti att leda regeringsbildningen efter nästa val.
Jussi Halla-aho föddes 1971 och växte upp i en del av Tammerfors. Hans mor var sjuksköterska. Hon tillhör den finlandssvenska kultursläkten Bergroth.
Fadern arrangerar artister till dansplatser och blir ganska skicklig i branschen. Han skaffar sig t.om. ett eget Cessna flygplan för att förflytta sig och artisterna snabbt.
Den tidens artister vill ofta fira och sitta länge uppe. Fadern slösar sina goda inkomster. Han är ofta borta hemifrån.
Han tar med familjen på resor till Ryssland under slutet av Brezjnevs tid som partisekreterare. Det var usla tider i Sovjets ekonomi. Pessimismen dominerade, ont om mat och kläder för vanligt folk. Jussi Halla-aho upplever realsocialismen som något uselt utan framtid.
Modern får nog av faderns sätt att leva. Det blir skilsmässa. Modern och hennes släkt blir viktigare för den unga Jussi. Han flyttar till Helsingfors för att studera. Först bor han i Munksnäs, men till slut får han en bostad i Eira när han gifter sig. Uppenbarligen bor han där fortfarande.
I förortsskolan i Tammerfors råkade Jussi ut för en elak lärare. Han blir också retad av andra elever. Hans begåvning kommer först fram på de högre klasserna. Hans studentuppsats publiceras som en av landets bästa.
Jussi Halla-aho blir tänd av hårdrock och spelar och sjunger själv med som amatör. Han läser också mycket och blir begeistrad av George Orwells 1984 och av JRR Tolkiens Sagan om ringen. Han diggar skräckfilmer. 600 stycken ingår i hans samling.
Han blir civiltjänstgörare, vilket han senare förklarar att han inte vill följa andras kommando.
Han finner själsfränder i en liten bokhandel Burning books på Lilla Robertsgatan I Helsingfora. I läsgruppen Thule studerar de litteratur bl.a. om Ku Klux Klan och nationalsocialistisk litteratur som Alfred Rosenbergs ”Mot ett nytt Europa”.
Halla-aho inspireras och skiljer sig från vanliga konservativa med att förklara sig ” hata mänskliga rättigheter och tolerans”.
Han säger också sig hata ”politisk korrekthet, kulturell mångfald, globalism”. I sina Scripta kolumner är han öppet rasistisk.
Han ansluter sig till Suomen Sisu där man studerar nazistisk litteratur och föraktar ett tolerant samhälle. Han skriver texter i Scripta.
Halla-aho blir medlem i sannfinländarna 2010. Halla-aho har länge varit aktiv i Sisu, som med åren blivit en en välorganiserad förening. Dess stöd har en stor betydelse när Halla-aho senare tar över Soinis parti.
Det politiska läget påverkas starkt i Europa år 2015 då massor av flyktingar strömmar in utan kontroll. Flera tusental finner vägen till det avlägsna Finland.
Soinis budskap har varit att hjälp de människor som råkat illa ut och tvingats lämna sitt land. Soini kallar sitt parti för ett arbetarparti utan socialism.
Halla-ahos hätska budskap är att motsätta sig invandringen. Medkänsla, jämlikhet eller solidaritet värmer honom inte. Han skaffar sig nya hängare med att visa på fall där invandrare t.ex. våldtagit eller misshandlat.
Soini följer inte med debatten på nätet, Halla-aho får många anhängare genom sina fräna artiklar om invandrare på nätet.
Soini blir utrikesminister år 2015 och fjärmas från partiets vardag. Det är inte svårt för Halla-ahos supportrar att överta partikongressen 2017.
Halla-aho är då Europarlamentariker sedan 2014. Han övergår till Finlands riksdag i juli 2019.
Vid sidan om det politiska studerar han humaniora och blir fil dr 2006 från Helsingfors universitet. Hans avhandling gäller politiskt ofarliga fornkyrkoslaviska adjektiv och substantiv, men hans framfart i media gör att den ansvariga professorn jävar sig inför disputationen, som han bojkottar.
Nog om Halla-ahos bedrifter och åsikter som tecknats sorgfälligt ned i boken. De är skrämmande, mycket skrämmande för var och en som tror på demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter.
Boken är ett avslöjande dokument. Man får lova att gratulera författaren både för arbetet och för den behärskade ton i vilken han presenterar sina fynd.
Samlingspartiet har annonserat att man är villig att medverka i en regering under Halla-ahos ledning. Man får hoppas att deras ledning tänker sig för.
Halla-ahos tankar och mål har inget att göra med de traditionella borgerliga konservativa världen.
Läs boken, det är en dyster läsning, men då vet man vem man tar i båten.
Recension: Lauri Nurmi, Jussi Halla-aho. Epävirallinen elämäkerta (2020); Into; 336 s.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.