Kultur

Recension: En systemhotande utveckling – Klas Friberg

Joachim Kasten
Omslaget på boken "Särskilda Händelser" - Klas Friberg.

I Jan Guillous senaste roman “Den som dödade helvetets änglar” ingår hans redan välkända protagonist, journalisten Erik Ponti, och underrättelseofficeren Carl Hamilton i kampen mot den välorganiserade gängkriminaliteten i Sverige.

Joachim Kasten

Arbetarbladet

Guillous fiktion speglar delvis en påfrestande verklighet med brottslig aktivitet som förmörkar kungarikets tidigare så oklanderligt goda rykte om en anständig välfärdsstat. Ren fantasi är däremot författarens “lösningar” då huvudpersonerna tar rätten och hämnden i egna händer.

Även nyhetsrapporteringen under sommaren dominerades stundom av ligisternas brutala framfart på en del håll i Sverige. Det sedan länge trista läget motiverade den före detta Säpo-chefen och meriterade ex-regionpolischefen Klas Friberg till att presentera en seriös analys bortom den spänningsladdade thrillergenren.

Under rubriken “Särskilda händelser – polischefens lösningar” formulerade han tillsammans med journalisten Mats Paulsen både kritik och impulser för att bli av med en laglöshet som i hög grad oroar det svenska samhället.

Olika erfarenheter

Klas Friberg var aldrig någon vanlig “gatupolis” som sedan arbetade upp sig i karriären. Han gick i gymnasiet och gjorde bra ifrån sig i ämnen som filosofi, religion och historia. “Jag är särskilt intresserad av människor och samhälle”, skriver han på ett ställe i boken.

Han gjorde lumpen och samlade redan under den perioden erfarenheter som gruppchef för fältjägare. Sedan följde nya arbetstillfällen på ett klädlager i Göteborg och som distriktschef för Svenska Direktreklam. Även en utmaning som delägare för ett eget handelsbolag gav honom meriter.

Studier i statskunskap och en juristexamen på Lunds universitet lade sedermera grunden för hans olika chefsbefattningar inom det svenska polisväsendet. Posten på Säpo lämnade Klas Friberg av hälsoskäl 2021. Från och med 2022 är han som medgrundare verksam på Göteborgs Institut för samhällsansvar.

Förlorat greppet

“Det här är en bok om hur vi – hela Sverge – misslyckats”, erfar läsarna redan på bokens omslag. I särskilt fokus för detta närmast dramatiska ordval står förebråelser om brister med ledarskapet i den offentliga sektorn som hämmade polisen att göra sitt jobb på bästa sätt.

Konsekvenserna är bekanta. Stadsdelar som Rosengård i Malmö, Biskopsgården i Göteborg, Botkyrka eller Skärholmen i Stockholm samt kommuner som Södertälje är bara ett fåtal namn med ett dystert symbolvärde för tungt konfliktdrabbade områden.

I Fribergs bok ingår de bakomliggande våldsamma situationerna under den närmast neutrala känneteckningen ”särskilda händelser” som kräver polisens extra uppmärksamhet i kampen om att återta kontrollen från gängen.

Enligt Klas Fribergs observation gick situationen redan över styr när rivaliserande ligor 2001 kämpade mot varandra med automatvapen i Göteborg. Det var ett “trendbrott”, skriver han, samt en ”inledning på en allt snabbare eskalering mot brutalare våld”.

Sedan dess har mediernas rapporteringar om skjutningar och sprängningar med dödsoffer och sårade ett trist och stabilt inslag i den dagliga nyhetssändningen.

Gängkriminaliteten är oundviklig i svensk media. Bild: Joachim Kasten.

Kritik och krav

Orsakerna till varför i synnerhet Sverige hamnade i den svåra sitsen är ett komplext ämne. Det handlar om segregation och bristfällig integration i förorterna samt om finansiella resurser till bland annat polisstyrkor och andra sociala myndigheter.

Med hela handen pekar Friberg inte minst på en illa genomförd polisreform. Under 2010-talet blev den politiska målsättningen att stärka polisens lokala arbete för att skapa synlighet och närvaro för medborgarna. Men när centrala instanser i Stockholm samtidigt upprättar mera byråkratisk kontroll så minskas enligt författarens analys polisens arbetsförmåga.

Ett nyckelord i ex-polischefens redovisning är kravet om mera ”tillit” till personalen och dess kompetenta beslutsfattande. För att bryta den negativa spiralen behövs ett nytt tänkande med ledarskap som formas nedifrån och upp. Dessutom måste byråkratin förenklas och inte utgöra ett hinder i närpolisens arbete.

”Fjärrstyrningen bidrar inte till produktiviteten utan blir till tidstjuv som skapar frustration”, lyder en av Fribergs kritiska tankeställare.

Nollvision

Förmodligen kommer ingen att säga emot författarens åsikt om att den grova organiserade brottsligheten har ”systemhotande effekter”. I skuggan av parallellsamhällen med egna värderingar och moral växer inte bara handeln med narkotika, vapen och människor utan även miljonbedrägerier samt skatte- och välfärdsbrott. I det avseende stämmer Fribergs redovisning även väl överens med Jan Guillous romankonstruktioner.

För att vända en ödesdiger utveckling uttrycker den tidigare Säpo-chefen för det första en allmän uppmaning om att hela samhället måste ta större ansvar. Flera resurser till polisen är nödvändigt, men långt ifrån allt. Dess inre arbetssätt och kompetensutveckling måste stärkas.

Hans vägledande reflektion är att alla unga har rätt till en bra framtid. På väg till det gäller enligt Klas Friberg aktuellt först om främst att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng.

Klas Friberg, Särskilda händelser – Polischefens lösning – Volante Stockholm 2024, 334 sidor.

Joachim Kasten, Hamburg.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE