Kultur
13.4.2024 19:00 ・ Uppdaterad: 13.4.2024 19:00
Recension: Michael Economou skriver väldigt målande lyrik
Arbetarbladets recensent har fått möjligheten att läsa den färska diktsamlingen Dikter i urval av den svenska poeten Michael Economou som har grekiska rötter.
I diktsamlingen framför mig får läsaren följa med i ett urval av Economous poesi från 1987-2023 och så här står det på baksidan av Dikter i urval:
“Dikter i urval innehåller 72 dikter, varav en fjärdedel är tidigare opublicerade. De tre tema-avdelningarna – Natur och plats, Människor samt Historia – forntid – är talande för innehållet, som författaren inspirerats till bland annat genom resor och besök i trakter där känslan av att förfluten tid ännu påverkar nuet är levande.
Avslutande essän Dikt och diktskapande ger inblick i författarens sätt att tänka kring såväl poesi och inspiratörer som poesiskrivandet i sig självt.”
När jag läser Dikter i urval så känns det lite som att varje dikt i boken är en färgsprakande tavla som jag betraktar. Economou skriver väldigt målande lyrik i ett naturromantiskt perspektiv, där ingenting är lämnat åt slumpen och när jag väl börjat läsa Dikter i urval vill jag inte sluta läsa.
En tanke som slår mig ganska fort är att hur kan denna svenska författare som inte bara har skrivit poesi (sedan slutet av 1980-talet) utan även bland annat romaner, biografier och kulturhistoria har varit så ignorerad i litteratursammanhang i både Sverige och Finland genom åren. För mig är detta ett stort frågetecken med tanke på den bredd och det djup som finns i Economous författarskap.
Tillbaka till Dikter i urval där Economou skriver dikter om bland annat om “Lantlig död”, “Hallands Väderö” och “Körsbär i juli” i bokens första kapitel och det som utmärker Economou mest i mitt tycke är skönheten i hans språk. Vad han än skriver om så känns det nästan som om dikterna lever sina egna liv vilket är mycket inspirerande läsning. Se bara här i några rader från dikten “Träd”:
“Träd står med rötterna i jorden. Träd är lugn dekoration åt världens oro. Träd är obesvärade av att ingen bryr sig om deras tålamod. Träd är själshärjningars stillhet, förstår nebulosor och snäckskal”
Inte varje dag man snubblar över en sådan här komprimerad mångfald av fantasi insvept i lyrikens mantel.
Fortsättningsvis bjuder Dikter i urval på bland annat känslomässiga dikter om poeter och konstnärer som inspirerat författaren som till exempel Pablo Neruda, Marc Chagall och Marie Tonkin. Economou känns både ärlig och passionerad i sin kärlek till poesin som jag faktiskt inte kan skriva någonting negativt om, eftersom helhetsintrycket av denna samling av poesi känns så inspirerande och levande på samma gång.
Den avslutande essän Om dikt och diktskapande är en insiktsfull text om poesins märkliga och mäktiga värld som på bara några få sidor säger väldigt mycket och redan nu längtar jag till framtida böcker signerade av Michael Economou.
Recension: Michael Economou; Dikter i urval (2024); Nova Förlag; 123 s.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.