Internationellt

Republikanernas inre stridigheter förvärras i USA

Tanya E. Flores/Wikimedia Commons
Representanthusets förre talman Kevin McCarthy. Hans anhängare är fortfarande bittra över att ett fåtal republikaner på den yttersta högerkanten lyckades avsätta honom när Demokratiska partiet mangrant röstade för misstroende.

Förra året avsattes representanthusets talman Kevin McCarthy efter att kongressledamot Matt Gaetz från den egna gruppen hade krävt förtroendeomröstning. De moderata republikanerna har hittills mest fått sitta stilla och låta kaoset sprida sig på de villkor som deras högerradikala kollegor ställer. Nu finns det allt tydligare tecken på att någonting håller på att ändras i den inre kulturen av ett parti som ständigt har glidit högerut utan att splittras på allvar.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Derrick Van Orden är kongressledamot från Wisconsin och han räknas till de moderata republikanerna. Han har nu beslutat att öppet stöda en utmanare till Bob Good som leder den högerradikala grupperingen Freedom Caucus i representanthuset. Good är en av de åtta republikanerna som röstade för att avsätta McCarthy.

Van Orden har tjänstgjort i den amerikanska flottans specialförband Navy Seals och det har även Bob Goods republikanska utmanare John McGuire gjort. De hoppas att de konservativa republikanska väljarna kunde tåla en något mer moderat politik så länge kandidaten har en stenhård militär bakgrund.

Derrick Van Orden har tröttnat på att enstaka ledamöter som inte är lagspelare får så mycket skada till stånd. (Foto: USA:s representanthus/Wikimedia Commons)

Annars skulle manövern vara helt chanslös men Good stödde inte Donald Trump i republikanernas primärval inför presidentvalet utan till en början ställde han sig bakom Ron DeSantis. Det är alltså oklart om Good lyckas mobilisera ytterhögern i årets primärval i och med att en del av republikanerna framför allt annat föredrar att man lojalt stöder Trump i alla situationer.

Good tror dock inte att hans väljare i Virginia bryr sig det minsta om vad hans kollega i Wisconsin gör.

– De har aldrig hört talas om Derrick Van Orden. De kunde inte bry sig mindre om vad Derrick Van Orden tycker, svarade Good till CNN när han blev tillfrågad om saken och menade att det var dumt att ens fråga om Van Ordens intresse för hans primärval.

Bob Good leder grupperingen Freedom Caucus på den yttersta högerkanten inom den republikanska gruppen i USA:s representanthus. (Foto: Wikimedia Commons)

Republikanska kongressledamöter brukar inte satsa tid och pengar på att försöka avsätta sina kollegor från det egna partiet. Det brukar anses strida mot god sed.

Bitterheten som väcktes av hur det gick för Kevin McCarthy lever kvar bland många republikaner i representanthuset, samtidigt som Marjorie Taylor Greene hotar se till att avsätta Mike Johnson som talman.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE