Politiikka

SDP:n Tolppanen kirjallisessa kysymyksessä: Vanhusten kotihoitoajasta merkittävä osa valuu hukkaan

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Vanhusten kotihoitoajasta valuu merkittävä osa turhaan valvontaan ja näpertelyyn, väittää kansanedustaja Maria Tolppanen (sd).

Sosiaali – ja terveysministeriön mukaan vanhusten kotihoidon käyntien pituuden ja määrän pitäisi määräytyä asiakkaan tarpeiden perusteella.

– Sekä sosiaalihuoltolaki että vanhuspalvelulaki edellyttävät, että asiakkaan palvelutarpeet arvioidaan ja arvioinnin pohjalta tehdään asiakassuunnitelma, johon tarvittavat palvelut ja niihin tarvittava aika kirjataan, Tolppanen sanoo.

Kunnissa on otettu käyttöön toiminnanohjausjärjestelmä, missä vanhusten kotien sisääntulon yhteyteen on asennettu tunnistinlaitteita, joihin työntekijä sisään tullessaan ja pois lähtiessään näyttää ensin kasvonsa ja sen jälkeen näppäilee koodinumeronsa. Työntekijä myös raportoi tekemänsä toimet kotikäyntien aikana.

Vanhuksille mitoitetusta ajasta jopa 2/3 osaa menee tunnistautumiseen ja raportointiin.

– Käytäntö on osoittanut, että tunnistinlaitteet ovat kuitenkin niin herkkiä, että työntekijät joutuvat tunnistautumaan ja koodaamaan itsensä useaan kertaan, ennen kuin laite ”hyväksyy” heidät, Tolppanen toteaa.

– Vaikka tunnistinlaitteen toimivuudesta vastaa järjestelmän toimittaja, on kohtuutonta, että sen hankalaan käyttöön kuluva aika otetaan vanhuksen hoitoon ja hoivaan tarkoitetusta ajasta. Sama koskee raportointiin menevää aikaa.

Tolppanen huomauttaa, että työntekijöiden mukaan vanhuksille mitoitetusta ajasta jopa 2/3 osaa menee tunnistautumiseen ja raportointiin.

– Vanhuksen tarpeiden kotona tapahtuvaan hoitamiseen mitoitetusta 15 minuutista varsinaiseen hoito- ja hoivatyöhön jääkin näin ollen ainoastaan viitisen minuuttia.

Tolppanen on tehnyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat