Huvudnyheter

Skinnari på FSD:s fullmäktigemöte: ”SDP har en tydlig plan”

Jukka-Pekka Flander
Ville Skinnari var gästtalare på FSD:s fullmäktigemöte.

Gästtalare på FSD:s fullmäktigemöte den 24 april som hölls på Teams var utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Skinnari. Publiken var bekant för honom sedan tidigare.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– När vi sågs för ett år sedan i maj fördes det redan en diskussion om hur Finland och världen skulle se ut efter krisen, om den ekonomiska återhämtningen och balanseringen av ekonomin. Då konstaterade jag att socialdemokraterna gör en politik som minskar fattigdomen, minskar klyftorna i samhället, minskar otryggheten i arbetslivet och minskar klimatutsläppen. Det håller vi socialdemokrater fast vid i regeringen och i utrikespolitiken, inledde ministern sitt tal.

 

Skinnari ville lyfta fram några teman ur SDP:s återhämtningsprogram och betonade att kommunalvalet handlar om ”att skapa en trygg och fungerande vardag, som stöder en lyckad återhämtning”.

 

Vi vill ha mera mentalvårdstjänster vid social- och hälsovårdscentralerna och i barns och ungas vardagsmiljö”

 

Först tog han upp vårdreformen och behovet av att minska vårdskulden.

 

Socialdemokraterna satsar på snabbare tillgång till vård, rehabilitering, mentalvårdstjänster med låg tröskel och åtgärder för bättre arbetshälsa. Snabb tillgång till vård och fungerande vårdkedjor upprätthåller bäst arbetsförmågan, så det är åtgärder som också stärker sysselsättningen.

 

En vårdgaranti för icke-brådskande vård nämnde Skinnari som en viktig åtgärd. Han lovade att vårdreformen kommer att stärka hälsovårdens resiliens och jämlikhet. Pandemin har visat att det är speciellt viktigt med reformen. Mentalvårdens betydelse ville han speciellt betona i sitt tal:

 

Vi vill ha mera mentalvårdstjänster vid social- och hälsovårdscentralerna och i barns och ungas vardagsmiljö. Kriterierna för terapi via FPA:s rehabilitering behöver lättas för att minska vårdskulden. Det behövs personal inom mentalvården och därför behöver utbildningsbehovet för mentalvården utredas ordentligt. SDP:s mål är att utbildningen inom mentalvårdsbranschen ska vara gratis och att terapigarantin förverkligas som en del av vårdgarantin, konstaterade Skinnari.

 

Socialskyddet talade Skinnari också om och menade att reformens syfte är att åtgärda hål i systemet som gäller bl a kulturarbetare, frilansare och sådana som har nolltimmesavtal.

 

Skinnari påpåkede att regeringsprogrammet ger en bra grund för att utveckla socialskyddet enligt SDP:s allmäntrygghetsmodell.

 

Rådgivningarna ska omfatta hela barn- och ungdomen

 

Barnfamiljerna vill SDP satsa stort på enligt Skinnari.

 

Varje familj, barn och ungdom ska få det stöd de behöver i vardagens utmaningar. Det kräver bland annat en betydande ökning av hemservice för barnfamiljer. Antalet rådgivningsbesök ska vara tillräckligt så att man lär känna familjerna och man kan ingripa vid problem i ett tidigt skede. SDP vill utvidga rådgivningarnas verksamhet att omfatta hela barn- och ungdomen, så att familjerna får stöd från ett bekant ställe ända tills barnet når vuxen ålder.

 

Skinnari underströk också att stöd och mentalvårdstjänster ska finnas på alla stadier, vilket innebär resurser för anställningen av kuratorer, psykologer och skolhälsovårdare. Därifrån fortsatte talet naturligt till utbildningen och de ungas välbefinnande.

 

Samhället måste kunna trygga att alla unga har möjlighet att nå sin fulla potential och hitta sin egen plats i samhället. I eftervården av en pandemi innebär detta satsningar på våra ungdomar. Särskilt stöd ska riktas till de grupper som mår sämre på grund av pandemin och restriktionerna, sade Skinnari.

 

Medan pandemin har drabbat undervisningen och inlärningen, vill SDP öka resurserna för inlärning och stödundervisning. Skinnari oroade sig över att utvecklingen har gått åt fel håll när det gäller Finlands utbildningsnivå. SDP:s recept är att garantera alla unga en hobby och åtminstone student- eller yrkesexamen.

 

Vi vill satsa på det ungdomsarbete som utförs av både kommuner och tredje sektorn. Ideella organisationers arbete för de ungas välbefinnande är värdefullt och hittar ofta ungdomar som kommunens ungdomsarbete inte alltid når. Även de studerandes ork har prövats under pandemin. Det ska därför göras temporära lättnader i villkoren för studiestödet bl a  genom att antalet studiestödsmånader utökas för att kunna avklara studierna, poängterade Skinnari.

 

Navigatorernas verksamhet behöver bli tydligare och finansieringen av dem ska göras permanent”

 

Navigator-byråernas arbete lyfte Skinnari fram som ett viktigt sätt att få ungdomsgarantin förverkligad:

 

Navigatorernas verksamhet behöver bli tydligare och finansieringen av dem ska göras permanent. På mindre orter som inte har Navigatorn ska motsvarande tjänster skapas inom kommunens ungdomsarbete i samarbete med bl.a. skolorna så att de är tillgängliga och de unga har information om dem.

 

Hållbar tillväxt och nytt ekonomiskt tänkande

 

Skinnari talade också om hållbar tillväxt och menade att det ekonomiska och näringspolitiska tänkandet måste förnyas.

 

Vi måste lära oss av gamla misstag och våga fatta beslut som tar vårt samhälle i en ny riktning. Vi behöver grön teknologi, kunnig arbetskraft och framför allt ett starkt engagemang från statens sida, både när det gäller utbildning, forskning och skapandet av förutsättningar för en hållbar industri.

 

Enligt Skinnari är det fortfarande en utmaning att få finländska innovationer kommersiellt gångbara och anpassade för den internationella marknaden. Han varnade för nedskärningar i pandemisituationen och menade att krisen skulle förvärras.

 

I stället måste vi nu stödja människor och företag för att undvika att sunda företag går i konkurs, människor marginaliseras och att vårt samhälle drabbas av andra sociala kostnader.

 

Stimulansåtgärder och verkningsfulla återuppbyggnadsåtgärder är Skinnaris recept i den nuvarande krissituationen. Han varnade för att hög arbetsloshet lätt blir strukturell.

 

I svåra tider har det särskild betydelse vem som fattar besluten och vilka värderingar som styr dem. SDP har en tydlig plan på hur vi tar hand om de som behöver hjälp i vardagen, stärker välfärdsstaten och skapar jobb och hållbar tillväxt. Och vi har otroligt kunniga kandidater som tar sitt arbete för kommuninvånarna i kommunfullmäktige och nämnder på allvar. avslutade Skinnari sitt tal.

 

På presskonferensen tog ABL fasta på frågan om skatteparadis som Jacob Storbjörk hade lyft fram under den allmänpolitiska diskussionen. Till Storbjörk svarade Skinnari att OECD har en nyckelroll och att det behövs nordiskt samarbete i skattefrågan.

 

Minister Skinnari  betonade frågans globala och internationella natur och noterade att USA har varit aktiv i frågan.

 

Vi välkomnar alla sådana förslag, sade Skinnari om kampen mot skatteparadis.

 

Enligt honom kan man på det lokala planet försöka täppa till kryphål och på det internationella planet ska Finland vara aktiv i frågan.

 

ABL ställde också en fråga om stimulanspolitiken i pandemisituationen och om den nuvarande trenden för socialdemokratisk politik riskerar att vända genast när krisen är över.

 

Skinnari upprepade att det krävs en ny typ av ekonomisk politik för att uppnå hållbar tillväxt. Återhämtningspaketet i pandemisituationen lägger grunden för framtidens näringsliv.

 

Staten måste investera i kunskap, forskning och fossilfri energi.

 

Den ekonomiska strukturen måste anpassas till framtidens krav och här spelar staten i SDP:s politik en central roll.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE