Kultur
22.7.2022 12:00 ・ Uppdaterad: 22.7.2022 12:08
Sommarboken 2022 del 5 – Erkki Tuomioja uppmanar att läsa allt man får tag på under sommaren
ABL fortsätter serien där de intervjuade får berätta om sin sommarläsning. I del 5 berättar Erkki Tuomioja, riksdagsledamot och f.d. utrikesminister om en deckare och historisk facklitteratur.
Erkki Tuomioja presenterar de två senaste böckerna han har läst den här sommaren. Den första är deckaren The Dark Hours av författaren och journalisten Michael Connelly. Den andra boken är Kolonialismi suomen rajaseudulla, en historisk skildring om kolonialism på finska gränsmarker. Artikelserien är skriven av författarna Riina Kullaa, Janne Lahti, och Sami Lakomäki. Båda böckerna behandlar aktuella teman. The Dark Hours skildrar bland annat tiden kring januari 2021 då Kapitolium i Washington, DC stormades samt hur Black Lives Matter-rörelsen har påverkat polisarbetet i USA.
– Michael Connelly skildrar oerhört grymma saker men sådan är verkligheten i USA. Det sker hela tiden mycket grymma mord och masskjutningar.
Kolonialismi suomen rajaseudulla är mycket aktuell med tanke på sannings- och försoningskommissionen för samer, som tillsattes i oktober 2021. Boken behandlar nämligen också Finlands relation till den samiska minoriteten.
Ta vara på tiden genom att läsa de böcker som du kanske har låtit samla damm på bordet för att du inte har haft tid att ta itu med dem.”
På sommaren brukar Tuomioja läsa allt som han får tag i.
– Jag rekommenderar att man inte bara läser pocketböcker. Ta vara på tiden genom att läsa de böcker som du kanske har låtit samla damm på bordet för att du inte har haft tid att ta itu med dem, uppmanar Tuomioja.
– På sommaren kan det därför hända att jag läser till och med hälften av den mängd böcker jag annars brukar läsa, tillägger han.
Tuomioja rekommenderar att man tar vara på sommarledigheten genom att läsa den litteratur man får tag på, även om det är något som man själv skulle anse att är dålig litteratur.
– Man kan också lära sig av dålig litteratur säger
Med dålig litteratur syftar Tuomioja själv främst på sådan facklitteratur som inte är trovärdig eller till och med vilseledande.
Jag sätter höga krav på att en deckare ska vara trovärdig.”
– Sommaren kan också vara en tid för avkoppling, säger Tuomioja som vanligtvis läser facklitteratur om den moderna tidens historia.
Därför har han under sommaren läst ett flertal deckare.
– Michael Connelly är en av de bästa amerikanska deckarförfattarna jag känner till. Jag har läst ett tjugotal av hans böcker.
The Dark Hours handlar om miljön, arbetet och kriminaliteten i polisdepartementet i Los Angeles, LAPD. Trots att det här är ett skönlitterärt verk anser Tuomioja att boken återspeglar en ganska realistisk bild av det amerikanska samhället.
– Boken är inte orealistisk på det sättet att det som skildras i boken kunde ha skett i verkligheten.
Tuomioja tycker att skönlitterära verk ska skildra världen på ett sätt som det kunde ha skett i verkligheten.
– Jag sätter höga krav på att en deckare ska vara trovärdig. Ofta när man läser deckare eller ser på polisserier är berättelsen så pass ofattbar att man nästan börjar skratta åt det. Jag är inte hemskt förtjust i science fiction och fantasy.
Det här är en historia som vi måste gå igenom på ett källkritiskt sätt.”
– Det här är en mycket intressant och viktig fråga, säger Tuomioja om Kolonialismi suomen rajaseudulla.
Tuomioja är ordförande för organisationen Historiker utan gränser, där han planerar att hålla en diskussion om denna bok och en annan bok som behandlar Finlands förhållande till kolonialismen. Boken går igenom kolonialiseringen av Petsamo och skildrar hur man där kan använda sig av samma analyser om kolonialistiska förhållanden och det kolonialistiska språkbruk som förekom i kolonialmakterna under tidigare kolonialiseringar. Boken behandlar också Finlands strävanden för ett Storfinland och hur man under fortsättningskriget gjorde anspråk på Östkarelen och hur man sedan skötte politiken kring Östkarelen. Boken tar även upp Finlands relation till den samiska minoriteten hur samerna har blivit behandlade.
– Det är bra sak att man har fått till stånd sannings- och försoningskommissionen för samer och vi får se vad det leder till. Det här är en historia som vi måste gå igenom på ett källkritiskt sätt.
Kolonialismen i Finland och Finlands egna kolonialistiska projekt är en fråga som man inte tidigare har velat ta upp.”
Tuomioja tycker att man kan ta lärdomar av båda de här böckerna.
– Connellys deckare ger en bättre förståelse för USAs interna politik och de enorma ojämlikheter som råder i landet. Det är viktigt att förstå ett lands interna förhållanden för att också kunna bättre förstå deras utrikespolitiska ageranden.
Kolonialismi suomen rajaseudulla påminner oss om att vi här i Finland också har ett viktigt sorgearbete att bearbeta.
– Kolonialismen i Finland och Finlands egna kolonialistiska projekt är en fråga som man inte tidigare har velat ta upp. På tyska talar man om vergangenheitsbewältigung, på finska menneisyydenhallinta och det handlar om just det försoningsarbete som pågår i sannings- och försoningskommissionen för samer.
– Båda av de här böckerna ger en förståelse för hur människor fungerar och vad mänskligheten innebär. All god litteratur hjälper en att förstå hur människan tänker och agerar och varför hon gör det, avslutar Tuomioja.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.